Wil je zo ver mogelijk weg van Nederland? Dan moet je naar de Chathameilanden! De Nieuw-Zeelandse eilandengroep ligt hemelsbreed 19.067 kilometer vanaf Schiphol, waarmee is het de verst weg gelegen bewoonde plek op aarde is.
Mocht je je afvragen wat er aan de andere kant van Nederland ligt, moeten we je toch teleurstellen. Je komt niet uit in Australië, zoals je misschien zou denken, maar in de Grote Oceaan. Ten zuidoosten van Nieuw-Zeeland om precies te zijn.
Nederland heeft helaas een grote plas water als tegenpool. "De tegenpool van Europa is voor een groot deel de stille oceaan. Met als uitzondering Spanje en Portugal, die landen liggen recht tegenover Nieuw Zeeland."
Het grenst in het noorden aan Nederland, in het oosten aan de Bondsrepubliek Duitsland en aan het Groothertogdom Luxemburg, in het zuiden en het westen aan Frankrijk; in het westen vormt ook de Noordzee een grens.
Het Koninkrijk België is een land in het westen van Europa. Het grenst aan Nederland, Duitsland, Luxemburg en Frankrijk. De hoofdstad, en tevens bestuurlijk centrum van de Europese Unie, is Brussel.
De naam Belgica werd voor het eerst vermeld door Julius Caesar. Hij duidde met Gallia Belgica een gebied aan in Noord-Frankrijk, België, Zuid-Nederland, Luxemburg en Zuidwest-Duitsland tot aan de Rijn. Het latere België kreeg na de val van het Romeinse Rijk een andere bevolkingssamenstelling dan in Caesars tijd.
In 2019 telde België 132.000 dollarmiljonairs (een miljoen dollar komt overeen met 882.000 euro). Dat blijkt uit het World Wealth Report van het internationale studiebureau Capgemini.
Op 19 april 2019 bestaat België 180 jaar. Officieel tenminste, want België ontstond uiteraard al in 1830, toen het zich na een revolutie losmaakte uit het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).
Ten noorden van Quito in Ecuador ligt La Mitad del Mundo, een monument dat de evenaar markeert. Het 'Midden van de Wereld' werd in 1936 opgericht ter gelegenheid van het tweehonderdjarig jubileum van de Franse Geodetische Missie, volgens tijdgenoten 'de grootste expeditie die de wereld ooit heeft gezien.
De Antipodeneilanden liggen aan de andere kant van de aarde
Anders gezegd: als het bij ons al maandag is, is het daar nog zondag. Vast land onder je voeten krijg je na honderden kilometers zwemmen. Je bent dan op de Antipodeneilanden, een plukje onherbergzame en onbewoonde vulkanische eilanden.
Rusland, 17.098.242 km2
Het grootste land ter wereld is… Rusland! Dit land is bijna 2 keer zo groot als Canada en ruim 400 (!)
Europees Nederland wordt in het zuiden begrensd door België, langs de oostgrens door Duitsland en aan west- en noordzijde door de zee. De hoofdstad van Nederland is Amsterdam, de regeringszetel is Den Haag.
Op nummer 1 in de lijst staat Indonesië: dankzij de 17.000 eilanden, 50.000 kilometer aan kustlijn en meer dan 50.000 vierkante kilometer koraalrif, wint Indonesië het met een eindstand van 7,77.
San Marino zou in het jaar 301 gesticht zijn door de heilige Marinus, een monnik en steenhouwer die probeerde te ontkomen aan de christenvervolgingen van keizer Diocletianus en daarmee de oudste nog bestaande republiek ter wereld zijn.
Vaticaanstad (0,44 km²)
Vaticaanstad is een land binnenin de stad Rome in Italië. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld, zowel op vierkante meter als in bewoners; het land telt slechts 842 bewoners.
Het kleinste land ter wereld is eigenlijk een stad: Vaticaanstad. Het land ligt eigenlijk midden in Rome in Italië, maar is toch helemaal zelfstandig. Ze hebben bijvoorbeeld ook eigen euromunten. Pas sinds 1929 is Vaticaanstad een land.
Nederlanders hebben een gemiddeld nettovermogen van 87.980 euro. Het rijkste land ter wereld is de Verenigde Staten, met een gemiddeld nettovermogen per Amerikaan van 177.210 euro. Belgen bezitten gemiddeld € 92.080.
Zo leert de lijst ons dat drie kwart van de 500 rijkste Belgen in Vlaanderen woont. De rest zit voor gelijke delen verdeeld over Brussel en Wallonië. Procentueel gezien bevindt een kwart van de 500 rijkste Belgen zich in West-Vlaanderen (26 procent).
Daarmee is de spaarquote gezakt naar het niveau van vóór Covid-19, eind 2019. Toen bedroeg de Belgische spaarquote 12,3 procent. Volgens Statbel verdiende een Belg in 2019 bruto gemiddeld 3.758 euro. Omgerekend is dat ongeveer 2.328 euro netto.