De Rijksoverheid maakt beleid, vaardigt wetten uit en ziet toe op naleving. Daarnaast bereidt het Rijk plannen van de regering en het parlement voor. En voert het deze plannen uit.
De Rijksoverheid bestaat uit 12 ministeries, veel uitvoerende diensten, inspecties en de Hoge Colleges van Staat. Niet alleen in Den Haag, maar verspreid door het hele land. Hier werken meer dan 120.000 collega's. Een unieke mix van mensen met heel verschillende achtergronden, opleidingen, perspectieven en kennis.
De Rijksoverheid bestaat uit 12 ministeries, veel uitvoerende diensten, inspecties en de Hoge Colleges van Staat.
Het Rijk wordt gevormd door alle ministeries, de uitvoeringsorganisaties die onder de verantwoordelijkheid van een ministerie vallen, inspecties en Hoge Colleges van Staat, en houdt zich bezig met de voorbereiding en de uitvoering van plannen van de regering en het parlement.
Algemene Zaken is het ministerie van de minister-president. Het ministerie houdt zich bezig met de coördinatie van het algemeen regeringsbeleid en van de overheidscommunicatie. Ook verzorgt het departement de voorlichting over het Koninklijk Huis.
Een minister geeft politieke leiding aan een ministerie. Ook kan een minister worden benoemd die niet is belast met de leiding van een ministerie, de 'minister zonder portefeuille'. Zo'n minister vindt onderdak bij een van de ministeries.
Ministerie van Algemene Zaken
Algemene Zaken is het kantoor van minister-president Mark Rutte.
Op 7 juli 2023 heeft minister-president Rutte aan de Koning het ontslag aangeboden van alle ministers en staatssecretarissen.
De inkomsten van de overheid bestaan vooral uit de belastingen en premies die burgers en bedrijven betalen. De overheid geeft dit geld uit aan voorzieningen zoals scholen, wegen en ziekenhuizen.
Een van de mooiste voordelen aan het werken bij de overheid is het feit dat je in veel gevallen echt een bijdrage levert aan onze maatschappij. Met banen in bijvoorbeeld de domeinen wonen, werken, veiligheid, klimaat, volksgezondheid, onderwijs en cultuur heb je een mooie kans om echt iets te betekenen voor anderen.
Rijksoverheid voor 4e achtereenvolgende jaar Meest favoriete werkgever. 2019, 2020, 2021 en nu ook 2022: voor het 4e achtereenvolgende jaar staat de Rijksoverheid bovenaan de lijst met meest favoriete werkgevers onder de Nederlandse beroepsbevolking.
Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) is een Nederlandse overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de werknemersverzekeringen WW, WAO, WIA, de Ziektewet en verder de Wajong, de Toeslagenwet en de WAZ.
Wat een ambtenaar precies is, staat niet in de wet. Iedereen die bij de overheid werkt, is een ambtenaar. Ook mensen die een tijdelijk arbeidscontract bij de overheid hebben, zijn ambtenaar.
De overheid is het hoogste gezag op een bepaald grondgebied. In Nederland hebben we een parlementaire democratie. Daarin heeft de volksvertegenwoordiging, het parlement, het laatste woord. Verder bestaat de overheid uit een regering met een staatshoofd.
De regering bestaat uit de Koning en alle ministers.Het kabinet bestaat uit alle ministers en alle staatssecretarissen.
De regering bestaat uit de Koning en ministers, terwijl het kabinet bestaat uit ministers en staatssecretarissen. De Koning is het staatshoofd maar in de praktijk heeft hij geen macht. Het kabinet bepaalt in gezamenlijkheid het beleid en alle ministers zijn daarvoor verantwoordelijk.
Een ambtenaar is iemand die op grond van een bijzondere vorm van arbeidsovereenkomst of benoeming werkzaam is voor een overheid.
De Rijksoverheid bestaat uit 12 ministeries, veel uitvoerende diensten, inspecties en de Hoge Colleges van Staat. Niet alleen in Den Haag, maar verspreid door het hele land. Hier werken meer dan 120.000 collega's. Een unieke mix van mensen met heel verschillende achtergronden, opleidingen, perspectieven en kennis.
Ministers en staatssecretarissen na de verkiezingen van 2021
Eind 2021 werd Mark Rutte formateur. Zijn nieuwe kabinet bestaat uiteindelijk uit 20 ministers en 9 staatssecretarissen: de VVD levert 11 bewindspersonen, D66 9, het CDA 5 en de ChristenUnie 2.
Het kabinet-Rutte IV is sinds 10 januari 2022 het Nederlandse kabinet.