Nederland heeft voor de uitschakeling van luchtdreigingen op middellange afstand PAC-2 en PAC-3-raketten.
Op 8 december 1987 werd het INF-verdrag getekend. Als gevolg hiervan werd Nederland van de vijf beoogde plaatsingslanden het enige land waar geen kruisraketten zijn geplaatst.
Vliegbasis Volkel is een vliegbasis in de plaats Volkel, nabij Uden, in de gemeente Maashorst. De Vliegbasis Volkel vormt samen met de Vliegbasis Leeuwarden en de helikopterbasis Vliegbasis Gilze-Rijen de Main Operating Bases (MOB) van de Koninklijke Luchtmacht. Op de basis zijn circa 1500 militairen werkzaam.
Nederland beschikt niet over ballistische raketten.
Op dit moment zijn 150 Nederlandse militairen met Patriot-luchtafweersystemen vanaf de Limburgse Luitenant-generaal Bestkazerne onderweg naar Slowakije. Zij worden daar samen met Duitse troepen gestationeerd om "het NAVO-verdragsgebied en de bevolking te beschermen tegen eventuele inkomende raketten", aldus defensie.
Defensie beschikt over 2 versies: Stinger Manpads (man portable air defense system): militair vuurt de raket vanaf de schouder af. Stinger Weapon Platform Fennek: de luchtverdedigingsversie van het Fennek-pantserwielvoertuig heeft op het dak een Stinger-lanceersysteem met 4 raketten.
De Verenigde Staten en de Sovjet-Unie spreken af dat nucleaire en conventionele raketten en kruisraketten met een bereik van 500 tot 5500 kilometer vernietigd moeten worden.
Met moderne kruisvluchtwapens als de Amerikaanse Tomahawk kunnen vanaf schepen, onderzeeboten en vliegtuigen doelen op meer dan 1500 km afstand met grote nauwkeurigheid aangevallen worden.
Het gaat hierbij onder meer om Syrië, Pakistan, Iran en Noord-Korea. Behalve landen kunnen ook terroristische groeperingen of individuele terroristen interesse hebben voor dergelijke wapens.
Na de klap ging de seismische schok driemaal de aarde rond. De hitte van de explosie had tot 100 kilometer verderop derdegraads brandwonden kunnen veroorzaken. Afgeworpen boven de Randstad zou dit betekend hebben dat Den Haag en Rotterdam verwoest waren.
De kans op een kernongeval in Nederland is erg klein. Kernreactoren en kerncentrales zijn zeer veilig.
Studies laten zien dat jij en maximaal 100.000 stadgenoten gered kunnen worden, ten minste: als je je hoofd erbij houdt en de straling laag genoeg. Het allerbelangrijkst: probeer een fall-out, ofwel radioactieve neerslag, te ontwijken.
Defensie beschikt sinds 1987 over de Patriot, die daarna nog is gemoderniseerd. De luchtverdedigers werken nauw samen met hun Duitse collega's. Nederland levert 1 Patriot-vuureenheid, Duitsland 2.
De nettoprijs van een Kia Stinger valt echt wel mee. Je komt uit op 37.340 euro voor de basisversie (GT). De BTW bedraagt 7.841 euro, maar het is juist de BPM die deze Stinger in Nederland zo duur maakt. Liefst 43.838 euro betaal je aan BPM-boete dankzij een CO2-uitstoot van 247 g/km.
Een Patriot raket kost rond de 2 miljoen euro en het is daarom ook zonde om hem in te zetten voor het vernietigen van een kleine speelgoeddrone. Hij wil voorkomen dat vijanden meerdere speelgoeddrones aanschaffen om er zo voor te zorgen dat alle Patriot raketten opgeschoten worden.
Kan de raket echt een grote stad in Europa raken? Ja, qua afstand kan die raket het met gemak aan. De testraket is gelanceerd vanuit de Russische regio Arkhangelsk, zo'n 800 kilometer ten noorden van Moskou. De raket moet worden afgeschoten vanaf een lanceerbasis.
Met moderne kruisraketten, veilig afgevuurd vanaf onder andere oorlogsschepen in de Zwarte Zee, probeerde Rusland dit probleem tot nu toe op te lossen. Maar omdat inmiddels ongeveer 2.500 raketten zijn afgevuurd, dreigt een tekort aan hightechwapens te ontstaan.
Rusland is wereldleider in deze relatief nieuwe technologie, althans, dat zei de Russische president Poetin in december. De in 2018 geïntroduceerde en door Poetin als 'onoverwinnelijk' betitelde Kinzjal-raket (Dolk) heeft een bereik van 2.000 km en wordt afgevuurd door een MiG-31-gevechtsvliegtuig.
Gevolgen van een kernoorlog
Als gevolg van de enorme branden zou er zoveel stof in de atmosfeer kunnen komen dat daardoor de atmosfeer zou verduisteren en een paar jaar een nucleaire winter zou heersen. Hierdoor zou er geen landbouw mogelijk zijn en de overlevenden verhongeren.
Maar Tsar Bomba, die in 1961 werd getest, sloeg alles. De Russen testten hun kernwapenarsenaal op Kazachse steppebewoners en de Amerikanen wilden een nieuw Panamakanaal graven met een bombardement van waterstofbommen. Maar Tsar Bomba, die in 1961 werd getest, sloeg alles.
Zoek direct een veilige schuilplaats.
Afgezien van de geopolitieke waarschuwingssignalen, zal de eerste waarschuwing van een aankomende nucleaire aanval waarschijnlijk een alarm of ander waarschuwingssignaal zijn, zo niet, dan zal het de explosie zelf zijn.
Nederland brengt voor de samenwerking zijn 16 laatste tanks in. Dit aantal bleef over na de verkoop van 100 exemplaren aan Finland, begin 2014. Duitsland moderniseert de 16 Nederlandse tanks en voegt ze toe aan het eigen tankbestand. Nederland least vervolgens de 18 tanks die de Kompanie vormen.
Het Russische leger
Rusland besteedde het laatste jaar 44,6 miljard dollar aan zijn leger. De strijdkrachten hebben zo'n 798.000 actieve militairen in dienst en kunnen een beroep doen op 2.572.500 reservisten.