Een portofoon is ook wel bekend onder de naam walkie-talkie en wordt gebruikt om te communiceren tussen mensen op verschillende plekken. Eigenlijk is het een draagbaar toestel waarmee gezonden en ontvangen kan worden. Walkie-talkie wordt als naam meer gebruikt wanneer het niet om professioneel gebruik gaat.
Wanneer men spreekt over etherdiscipline, dan heeft men het over vooraf afgesproken regels betreffende communicatie via portofoons, mobilofoons of via de meldkamer.
Een goede algemene richtlijn is om te verwachten dat een professionele portofoon ongeveer 1 tot 2 km dekking heeft. We hebben een aantal klanten die over veel langere afstanden verbinding hebben, maar het is belangrijk om de standaardafstand aan te geven en niet de optimale afstand.
Deze portofoons hebben een zendbereik van 5 tot 7 kilometer en zijn daarmee ideaal voor beveiligers in winkelpanden of kleine winkelcentra. Ook op evenemententerreinen volstaan professionele vergunning vrije portofoons.
Verschil tussen portofoons en walkie talkies? Een portofoon is een geavanceerde zender-ontvanger voor professionele gebruikers, zoals bijvoorbeeld politie, brandweer, ambulance, beveiliging, douane of bedrijfshulpverleners. Een walkie talkie is een apparaat bedoeld voor privé of recreatief gebruik.
Nadelen portofoon
Door de portofoon hebben ze een “extra” BHV communicatiemiddel, welke soms als extra ballast wordt ervaren. Ook moet de portofoon vaak eerst opgehaald worden tijdens een calamiteit en dat betekent tijdverlies. Een push to talk app heeft hier geen last van.
Als u portofoons of mobilofoons voor besloten netwerken en zakelijk gebruik wilt toepassen, kunt u een vergunning aanvragen. U kiest voor gebruik met een vergunning als u minder risico op storing en uitval wilt lopen, in vergelijking met vergunningvrij gebruik.
VHF laag (70-87 MHz): mobilofoons (voorheen politie) (NBFM) VHF hoog (117,975-137 MHz): civiele luchtvaartcommunicatie (AM) VHF hoog (137-156 MHz): radiozendamateurs, mobilofoons, portofoons (voorheen brandweer) (NBFM)
De aanvraag van een zendmachtiging kost eenmalig +/- 209,00 Euro*. - De jaarlijkse kosten van de zendvergunning bedragen +/- 79,00 Euro*. - De kosten zijn onafhankelijk van het aantal portofoons dat u gaat gebruiken. U betaalt de kosten van de zendvergunning rechtstreeks aan het Agentschap Telecom.
Politie Walkie Talkies zijn P25 (project 25). Deze radio's hebben normen die zijn ontwikkeld om digitale stem- en datacommunicatiesystemen te bieden die zijn ontworpen voor ambtenaren voor openbare veiligheid. Politie-radio's zijn ook uitgerust met GPS, Bluetooth, LTE en WiFi-mogelijkheden.
De populaire term hiervoor is Walkie Talkie. De portofoontjes hebben een uitgangsvermogen van maximaal 10 mW. In de band van 433,0625 tot 434,7875 MHz zijn 69 kanalen van 25 kHz beschikbaar waar deze toepassing ook gebruik van kan maken. Meestal wordt een toonslot toegepast om hinder van andere gebruikers te voorkomen.
Een van bekendste radiocodes is "10-4". Deze code ken je uit politiefilms als agenten een bericht van hun collega over de portofoon ontvangen. 10-4 betekent dat de ander jouw boodschap heeft begrepen en erkend. Als je "10-5" zegt, dan vraag je iemand om informatie door te geven aan een ander individu.
Digitale portofoons werken in principe hetzelfde als een computer. Uw spraakbericht wordt door de microfoon van uw portofoon opgevangen en vervolgens gecodeerd naar een digitaal signaal van 0'en en 1'en.
Met de aan/uit-knop zet u de portofoon natuurlijk aan of uit. Deze knop bevindt zich meestal aan de bovenkant van de portofoon en wordt in de meegeleverde handleiding duidelijk aangegeven. Zet de portofoon alleen uit als u deze op het moment niet meer wilt gebruiken.
Een portofoon
Deze zorgt er namelijk voor dat je altijd contact kunt hebben met de meldkamer.
Walkie talkies met vergunning
Als u een portofoon voor een besloten verbinding wilt inzetten, dan is het aanvragen van een vergunning vereist. Ook als uw portofoon een sterker zendvermogen heeft dan 0,5 Watt is een licentie vereist.
LPD & Freenet portofoon kanalen
LPD staat voor Low Power Device en ligt in de 70 cm band. Hier is echter het maximale vermogen 0,1 Watt. Wat erg weinig is. Het is echter zo dat je met LPD kanalen veel meer keuze heb, en dat zeker niet alle portofoons op de markt deze kanalen aan kunnen.
Controleer de toiletten
Tijdens de evacuatie is het zaak dat de BHV'er verschillen plekken controleert. De BHV'er kijkt of er mensen zijn achtergebleven in technische ruimten, toiletten of misschien wel kasten. Als laatste check bekijkt de BHV'er of dat de werkplek veilig is achtergelaten.
Vertaal portofoon van Nederlands naar Engels
radiotelephone.
Het voordeel van een portofoon is dat je verschillende personen tegelijk kunt bereiken. Bovendien heeft het en hoge duurzaamheid en betrouwbaarheid. Omdat een portofoon in tegenstelling tot een mobiele telefoon maar één functie heeft, kan er een veel betere kwaliteit worden gegarandeerd.
U zult de kanalen dus moeten delen met mensen die zich binnen uw bereik bevinden. Wilt u communiceren over een afstand van meer dan 500 of 1000 meter, dan kunt u beter kiezen voor portofoons met een vergunning. Wilt u communiceren over een afstand van meer dan 2000 meter dan kunt u het beste kiezen voor 4G portofoons.
De BHV portofoon (type Motorola T62 'walk about') is een licentievrije portofoon en heeft een professioneel zendbereik van 8 km (onder de meest ideale omstandigheden).