Het plastic polyethyleentereftalaat (ook afgekort als PET of PETP) zit in frisdrankflessen. Het maakt de fles doorzichtig en het is sterk genoeg voor de druk van koolstofdioxide (de 'bubbels' in dranken). PET wordt soms ook gebruikt in broodtrommels en drinkbekers, omdat het een sterk plastic is en licht van gewicht.
De meeste frisdrankflessen worden gemaakt van korrels polyethyleentereftalaat; daar komt de afkorting PET in petfles vandaan.
PET staat voor Poly EthyleenTereftalaat en is een polyester. PET is een kunststof dat onder verhitting gemakkelijk is te vormen. PET is volledig recyclebaar, maar voor het behoud van eigenschappen is in veel gevallen extra bewerking noodzakelijk.
PET-materiaal (chemisch bekend als polyethyleentereftalaat) is een polyester met een relatief hoge dichtheid en wordt vervaardigd door Ensingerals halffabrikaat voor verspaning. PET is verkrijgbaar of als een amorfe of als een semi-kristallijne thermoplastische kunststof.
De belangrijkste argumenten zijn het verhogen van de recycling en het verminderen van zwerfafval van de flesjes. Een petfles is lichter en sterker dan een fles van glas. Pet is zeer taai en breekt vrijwel niet. Vergeleken met glas laat het echter gemakkelijker gassen als zuurstof en koolstofdioxide door.
De reden waarom deze stof veel gebruikt wordt is het feit dat het een zeer goed thermoplast is en dus zeer eenvoudig vervormbaar onder verhitting. Op gebied van recycling is dit belangrijk, maar ook voor het gemak van de vormgeving.
Het materiaal is doorzichtig doordat er geen licht wordt verstrooid. transparant Door PET te 'verstrekken' worden de ketenmoleculen in een of meer richtingen georiënteerd. Daarbij ont- staan slechts kleine kristallen (rood) die het licht ver- strooien, waardoor het mate- riaal toch transparant is.
Vooral mineraalwater en frisdrank wordt vaak verpakt in dunne PET-flessen. Het gebruik ervan kan echter gevaren voor de gezondheid opleveren. Verschillende studies tonen aan dat er schadelijke stoffen uit deze plasticsoort kunnen lekken waardoor de inhoud verontreinigd kan worden.
PET (PETE) is de afkorting voor polyethyleen tereftalaat. PET is een giftige stof in plastic. Het erge is: dit product heeft u waarschijnlijk dagelijks in uw handen. Het materiaal wordt namelijk gebruikt voor het maken van water- en frisdrankflessen.
PET-verpakkingen zijn volledig recyclebaar. Hiervoor worden PET-flessen van inzamelcentra naar een recyclingfabriek gebracht. Om het transport zo duurzaam en efficiënt mogelijk te laten verlopen, worden de PET-flessen tot balen geperst en in een recyclecentrale tot kleine stukjes gemalen.
PET. PET (polyethyleentereftalaat, ook afgekort als PETP) is een dun en vaak doorzichtig plastic waarvan de flessen van water en frisdranken gemaakt worden, de bekende PET-flessen. PET wordt daarnaast ook gebruikt om textiel van te maken. Je vindt het bijvoorbeeld in regenkleding en fleecevesten.
Code 1: PET of PETE
Deze code staat voor polyethyleentereftalaat en wordt vooral gebruikt voor frisdrank- en waterflessen. PET plastic is bedoeld voor eenmalig gebruik, omdat bij hergebruik het aantal bacteriën snel kan toenemen in de fles.
Fleece is een weefsel van 100% polyester (een kunstvezel). Rondom het basisweefsel van horizontaal en verticaal verweven dikkere draden worden aan beide kanten in kleine lusjes de draden geweven die de uiteindelijke 'pool' gaan vormen. Vergelijk het met badstof.
Fleece wordt gemaakt van gerecycleerde petflessen. PET staat eigenlijk voor polyethyleentereftalaat, een stof die van olie wordt gemaakt. De petflessen worden gemalen en gesmolten om er vervolgens lange fiberdraden van te kunnen trekken. En van die draden weef je een trui of een vest.
Een drinkfles gemaakt van RVS is veilig om uit te drinken. RVS is niet schadelijk of giftig en het lekt geen chemicaliën, zelfs niet als de fles beschadigd raakt of als je de fles vult met hete vloeistoffen zoals thee en koffie.
De professor stelt in zijn algemeenheid dat het verstandig is om dat niet langer dan één jaar te doen. PET-flessen opnieuw vullen is ronduit de slechtste optie, omdat er altijd plastic deeltjes in het water terechtkomen. Vooral als je zo'n flesje in de zon legt, komen er veel microplastics vrij.
Code 1 - Polyethyleentereftalaat of PET/PETE
Dit plastic is voor eenmalig gebruik veilig. Hergebruik kan, maar let op met hoge temperaturen. Het plastic kan dan een kleine hoeveelheid BPA afgeven. Waterflesjes die een tijdje in de zon hebben gestaan, kun je dus beter weggooien.
Het dragen van een pet is dus bevorderlijk voor de prestaties op de baan. Daarnaast is een pet goed tegen Uv-straling. Kalende mannen dragen graag een pet zodat hun hoofd op warme dagen niet kan verbranden. Een andere reden is dat een pet verkoeling kan bieden wanneer de zon brandt.
In plastic flesjes zitten chemische stoffen die mogelijk in het water terecht kunnen komen, bijvoorbeeld BPA. Onder normale omstandigheden gebeurt dit nauwelijks en gaat het om hele kleine hoeveelheden die niet schadelijk zijn.
Waar je niet kaal van wordt, is door een hoed of pet te dragen. Als je een hoofddeksel draagt dat heel erg strak zit, kan het je haar wel beschadigen. Dan kan het plaatselijk afbreken. Maar haaruitval is dat niet.
Door een plastic waterfles te hergebruiken neemt het aantal bacteriën op en in de fles aanzienlijk toe. Gelukkig zijn de meeste van deze bacteriën van jezelf afkomstig en zijn ze dus niet schadelijk voor jouw gezondheid. Als je jouw plastic flesje regelmatig schoonmaakt kan het dus weinig kwaad.
Herhaald gebruik: pas op voor bacteriën
Elke keer als je een flesje aan je mond zet komen er bacteriën in en op het flesje terecht. Deze gaan zich nestelen in de kleine scheurtjes en gaatjes die ontstaan bij herhaald gebruik. Als je dan nieuw water in een flesje doet, kunnen deze bacteriën zich snel vermenigvuldigen.
1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven met het verpakkend bedrijfsleven afgesproken. Per flesje (< 1 liter) wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het 25 cent.