Ga in maart aan de slag met: aardpeer, andijvie, broccolini, champignons, Chinese kool, knolselder, oesterzwam, paksoi, pastinaak, prei, rapen, radijsjes, rammenas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, selder, sla, spinazie, spruitjes, tuinkers, waterkers, witloof, witte kool en wortelen.
April betekent lente! Maar ook genieten van primeurgroenten van eigen bodem. Asperges, spinazie, komkommer, tomaten… Wist je trouwens dat ook vissen een seizoen kennen?
Ga in maart aan de slag met: aardpeer, andijvie, broccolini, champignons, Chinese kool, knolselder, oesterzwam, paksoi, pastinaak, prei, rapen, radijsjes, rammenas, rode biet, rode kool, savooikool, schorseneren, selder, sla, spinazie, spruitjes, tuinkers, waterkers, witloof, witte kool en wortelen.
Bloemkool is van juni t/m begin november volop verkrijgbaar van Nederlandse bodem.
Wanneer in het seizoen
Sperziebonen uit Nederland zijn van juli tot en met september beschikbaar.
Wanneer in het seizoen
De komkommer is uit Nederland van januari tot november verkrijgbaar.
Wanneer in het seizoen
Tomaten uit Nederland zijn van januari tot november volop verkrijgbaar. De meeste productie vindt plaats in april tot en met oktober.
En welk fruit eten we in maart? In maart vullen we ons vitamine C niveau aan met kiwi's, appelsienen, pompelmoes, citroenen en pomelo's! Je kan ze gewoon zo eten, in een fruitsalade, in een gearomatiseerd water, of in een warme infusie.
Seizoensgroenten zijn groenten die tijdens een bepaalde periode van de Nederlandse akker, uit de onverwarmde kas of plastictunnel geoogst worden. Deze groenten hebben in vergelijking met groenten uit verwarmde kassen minder broeikasgasuitstoot, wat beter is voor het klimaat.
Broccoli uit Nederland is van mei tot november beschikbaar.
Van juli tot november, met juli-september als de beste periode. Hoe bewaren? Courgette bevat 95 procent water en veel mineralen en vitaminen. Om die te bewaren kun je courgettes het best stomen, stoven of rauw verorberen.
Van mei tot en met half november zijn wortels uit Nederland verkrijgbaar.
Teelt en seizoen
Nederlandse boerenkool is van januari tot maart en van september/oktober tot en met december verkrijgbaar. Boerenkool is het hele jaar verkrijgbaar in de diepvries.
Spitskool heeft een vroege zomerteelt. Spitskool wordt meestal vanaf juni geoogst en is tot en met maart in het seizoen in Nederland.
De bittere smaak van witlof is afkomstig van de typische bitterstoffen die ook in het witte melksap van de wortel aanwezig zijn. Krijgt witlof licht, dan is het groen en smaakt het nog bitterder. Beschikbaar van oktober tot en met april.
Sperziebonen zijn rijk aan folaat (vitamine B11). Folaat helpt in je lichaam bij de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder rode en witte bloedcellen. Daarnaast draagt folaat bij aan je hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leer- en concentratievermogen.
Sperziebonen worden gerekend tot de groente en staan in de Schijf van Vijf. Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Sperziebonen bevatten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten. Niet één groente bevat alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt.
De andijvie van Nederlandse bodem is van half juni tot ca.half november verkrijgbaar. Er zijn twee soorten andijvie, namelijk met heel blad of de krulandijvie. De krulandijvie wordt ook wel frisée genoemd.
Spinazie is het hele jaar door te koop, maar het seizoen in Nederland is van maart tot november. Van maart tot november wordt de spinazie van Nederlandse akkers gehaald en de in de maanden erna uit Spanje geïmporteerd.
Prei kun je bijna het hele jaar door planten en oogsten.