Afstromend regenwater zal voor voldoende water in de poel moeten zorgen. Een diepte van 1 á 1,5 m zal dan voldoende zijn om droge perioden te kunnen doorstaan zonder droog te vallen. Plastic heeft in dit geval zeker niet de voorkeur, omdat het niet milieuvriendelijk is en aan slijtage onderhevig.
Het dierenleven in een poel bestaat uit vissen, onder andere tiendoornige stekelbaars, en uit waterslakken, zoals poelslak. Veder leven er insecten, bijvoorbeeld waterschorpioen en geelgerande waterkever. Er komen ook amfibieën voor, zoals bruine en groene kikker en kleine watersalamander.
Voor het aanleggen van poelen kan men over het algemeen het beste uitgaan van een laag gelegen deel van het terrein. Men dient rekening te houden met voldoende instraling door de zon (minimaal 50% van de dag). Poelen worden bij voorkeur op voldoende afstand (minimaal 10-20 meter) van hoogopgaande begroeiing aangelegd.
[Kleine landschapselementen] Poelen zijn kleine, ondiepe watermassa's met weinig of geen stroming in het water. Ze zijn doorgaans ondiep en in tegenstelling tot de in 5.2.3 genoemde stilstaande waters kunnen waterplanten zich over de hele oppervlakte vestigen.
Amfibieën zijn waterdieren, maar ook landdieren. Het woord amfibie komt uit het Grieks en betekent 'dubbel leven'. In het water en op het land, dus. Voorbeelden van zulke dieren zijn kikkers, padden en salamanders.
Padden zijn eigenlijk nachtdieren, maar als het somber weer is, komen ze overdag ook weleens tevoorschijn. Ze leven graag in donkere beschutte natte plekjes, zoals een boomstam of onder bladeren. De pad eet vooral wormen, slakken, spinnen en andere insecten, die hij vangt met zijn tong die naar buiten rolt.
Regenwatervijvers vangen tijdelijk regenwater op en laten het aan de randen langzaam wegzakken in de ondergrond. Hiermee helpen ze om het grondwater aan te vullen en droogteschade te beperken. Een regenwatervijver heeft daarom wisselende waterstanden: vol na een regenbui en bijna leeg als het lang droog blijft.
In de Biesbosch is een meerval van 2,43 meter gevangen. Dat is een record! De twee mannen die hem aan de haak hadden, moesten flink tillen om de vis in de boot te krijgen.
Hebben vissen een neus? Zeker, het is alleen een ander soort neus dan mensen hebben, omdat vissen onder water moeten ruiken en wij in de lucht. Vissen hebben zelfs twee 'neuzen' met elk twee neusgaten aan weerzijden van de kop, vlak voor de ogen.
Het gaat om een schaapskopbrasem. Hij eet vooral schaaldieren en daarvoor heeft hij een heel geschikt gebit. Met zijn tanden kan hij de schelpen goed kapotmaken.
Een poel is een omsloten stilstaand en ondiep oppervlaktewater. Poelen ontstaan als hemelwater zich in een laagte verzamelt of worden gegraven. Ze waren van oudsher in gebruik voor verschillende doeleinden zoals drinkplaats voor vee en opslag van bluswater.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
Voor een echte natuurvijver zonder folie, moet je wel een grote tuin hebben. Voor dieren is het namelijk belangrijk dat de wanden geleidelijk en niet te steil aflopen. Ook is het zo dat een oever van een zeer schuin aflopende vijver letterlijk kan weg regenen.
Kies je voor glas, keramiek of hout, dan zal je de vijver op een vorstvrije plek moeten laten overwinteren. Ideaal is een breedte van 50 tot 60 cm, en diepte tussen 25 en 50 cm. Bij een diepte van minimum 60 cm kun je in je minivijvertje ook vissen laten zwemmen.
De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben. Maak in je vijver verschillende niveaus.
Hoeveel vissen kunnen er in de vijver? De vuistregel voor het aantal vijvervissen is maximaal 40 cm aan vislengte per kubieke meter (=1000 liter) inhoud vijverwater.