Bij afwijkingen in de zaadballen of in de hypofyse kan er te veel testosteron worden aangemaakt.Maar ook afwijkingen in de bijnier kunnen hiertoe leiden. Mogelijke oorzaken van een teveel aan testosteron: Hormoonproducerende gezwellen in de zaadbal.
Studies ontdekten dat mensen die regelmatig sporten meer testosteron hebben. Elke vorm van sport is goed om de aanmaak van testosteron te stimuleren, maar weerstandstraining (zoals gewichtheffen) is zowel op korte als lange termijn de meest efficiënte manier om je testosteron te boosten.
Toename seksueel functioneren. Verbetering insuline gevoeligheid, afname verhoogd glucose en stoppen van progressie diabetes. Afname van lichaamsvet, toename van de vetvrije body mass, afname omtrek middel en afname BMI, verbetering vet profiel in het bloed. Toename spiermassa.
Langdurig sporten, zoals vier keer per week vijftien kilometer hardlopen, remt de aanmaak van het mannelijke testosteron en stimuleert de aanmaak van cortisol. En dat hormoon zorgt weer voor afbraak van de spieren. Sporten waarbij je met veel spiergroepen kracht moet zetten, helpen het testosteron juist een handje.
Een testosteronwaarde van boven de 12 nmol/l wordt als normaal beschouwd, een waarde onder de 8 nmol/l betekent een tekort. Bij de tussenliggende waarden kan soms wel, soms niet sprake zijn van een tekort.
Een hoge testosteronspiegel wordt door volwassen mannen meestal als prettig ervaren. Maar bij een overmaat aan testosteron kunnen mannen zich agressief en antisociaal gedragen.Ook worden zij vroeg kaal. Afgezien hiervan leidt een toename van het testosterongehalte bij mannen niet tot zichtbare lichamelijke symptomen.
Ook als je regelmatig seks hebt, houd je jouw zaadballen actief.Zij produceren testosteron, dus hebben een positieve werking. En wist je dat als je voor het slapen gaan seks hebt, dit jouw testosterongehalte een boost geeft.
Het mannelijk geslachtshormoon, testosteron, kan acne veroorzaken. De talgklieren worden door dit hormoon groter en de samenstelling van het talg verandert. Talg is de natuurlijke olie die je huid zelf aanmaakt, maar teveel daarvan kan zorgen voor onzuiverheden.
Nadeel is dat de injectie diep in een spier plaatsvindt, wat pijnlijk kan zijn en ter plaatse bijwerkingen kan geven. De behandelaar moet er bovendien voor oppassen dat het testosteron niet direct in het bloed komt. Dan ontstaat onmiddellijk een aanval van hoesten, malaise, zweten, pijn op de borst en duizeligheid.
Testosteron en DHEA
DHEA stimuleert de seksuele verlangens bij vrouwen meer dan bij mannen. Bij mannen stimuleert testosteron het seksuele verlangen sterk.
Risico's extra testosteron
De mogelijk risico's van extra testosteron geven zijn: een verhoogd risico op prostaatkanker, slaapapneu, aderverkalking, te dik bloed en krimpen van de testikels. Prof. Schaper: "Artsen moeten vanwege die risico's heel terughoudend zijn bij het voorschrijven van testosteron.
De IAAF heeft de maximaal toegestane hoeveelheid testosteron voor vrouwelijke atletes bepaald op vijf nanomol per liter bloed. De nieuwe regel, die op 1 november van kracht wordt, geldt overigens alleen op de 400, 800 en 1500 meter, omdat vrouwen op die afstanden het meeste profijt zouden hebben van meer testosteron.
Maar ook een ongezond, eenzijdig voedingspatroon, te weinig lichaamsbeweging en onderliggende medische aandoeningen kunnen de aanmaak van testosteron verminderen. Dit hoeft niet meteen tot een tekort te leiden, maar als je van nature al minder testosteron aanmaakt bestaat de kans op een testosterontekort.
De productie van testosteron neemt sterk toe tijdens de puberteit, waardoor de testosteronniveaus rond 18-/19-jarige leeftijd het hoogst zijn in het lichaam. Vanaf 30-jarige leeftijd begint testosteron bij mannen echter langzaam af te nemen, wat uiteindelijk (vooral vanaf 45-jarige leeftijd) voor een tekort kan zorgen.
Testosteron is een hormoon dat de spierontwikkeling positief beïnvloedt. De effecten van krachttraining zijn groter als er meer testosteron in het lichaam aanwezig is. Cortisol is een hormoon dat, vooral in grote hoeveelheden zoals tijdens stress, zorgt voor de afbraak van spieren.
Testosteron wordt bij mannen geproduceerd in de teelballen (testes) en in de bijnieren, ongeveer 7 mg/dag bij mannen. Onderdeel van de testes zijn de leydigcellen, waar cholesterol omgezet wordt in testosteron. Bij vrouwen wordt de testosteron in kleine hoeveelheden aangemaakt in de eierstokken en in de bijnieren.
Oorzaak van testosterontekort
Testosteron wordt met name aangemaakt in de testikels (zaadballen), slechts 5 tot 10% komt uit de bijnieren De hoeveelheid testosteron in het bloed daalt met het toenemen van de leeftijd vanaf ca. 35 jaar.
Anabole steroïden zijn hormonen die de opbouw van de spieren bevorderen. Ze zijn afgeleid van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Ze worden veel gebruikt om sportprestaties te verbeteren, vooral bij gewichtheffen, bodybuilding, discuswerpen e.d. Ze worden beschouwd als doping, en zijn daarom verboden.
Het gebruik van anabolen is niet strafbaar. Maar je hormoonbalans verstoren kan verstrekkende gevolgen hebben. Een kuur van een paar weken levert flink wat spiermassa op, maar kan je je haardos of vruchtbaarheid kosten.
Op Europees niveau zijn urologen het eens over een grens: te laag testosteron is een testosteron waarde van 12 nmol/l of lager. Endocrinologen leggen de grens wat lager bij 10,5 nmol/l.
Het voorschrijven van testosteron gebeurt door een endocrinoloog. Voordat je kunt beginnen met de testosteron, wordt eerst uitgebreid bloed- en urineonderzoek gedaan. Dit is om te controleren of je lichamelijk gezond bent en of er geen lichamelijke bezwaren tegen het gebruik van testosteron zijn.
Regelmatig seks hebben heeft wel veel voordelen. Het vermindert namelijk stress, bevordert de verbinding met je partner en verhoogt zelfs het gevoel van eigenwaarde. Hoewel je minder slaap krijgt, heeft het dus eigenlijk geen nadelen om elke dag seks te hebben.
Bij jongens gaan de zaadballen testosteron aanmaken. Dit zorgt voor groei van de penis, toename van de lichaamsbeharing, zwaarder worden van de stem, groei van de skeletspieren, botopbouw, toenemende lengtegroei en uiteindelijk sluiten van de groeischijven.
In het bloed van een gezonde man schommelt de concentratie testosteron dagelijks tussen de elf en dertig nanomol per liter. Vanaf het veertigste levensjaar kunnen mannen merken dat hun spierkracht en spiermassa iets afnemen.