Elk jaar dat je zonder schade rijdt, krijg je van je verzekeraar een schadevrij jaar. Daardoor krijg je korting op je premie, want je klimt daarmee op de bonus-malusladder. Dat is meestal 1 trede per schadevrij jaar. De bonus-malus ladder heeft (net zoals elke ladder) een bovenste trede.
De bonus malus ladder werkt als een soort beloning systeem. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting. Elk jaar dat je geen schade claimt bij de verzekeraar, stijg je een trede op de ladder. De korting kan oplopen tot wel 80% op je basispremie.
Een bonus-malus ladder is een systeem dat verzekeraars gebruiken om de hoogte van de premie van een autoverzekering te bepalen op basis van het aantal schadevrije jaren dat de verzekerde heeft opgebouwd. Hoe hoger het aantal schadevrije jaren, hoe hoger de korting op de premie.
Per geclaimde schade val je tegenwoordig bij elke verzekeraar 5 tredes terug op de bonus-malus ladder.
De omvang van de korting verschilt per verzekeraar. De opgebouwde jaren worden door de verzekeraars vertaald naar een korting. Hoe ze dat doen en hoeveel korting je krijgt bepalen ze zelf. Bij de ene verzekeraar heb je recht op 50% korting met 5 schadevrije jaren, bij de andere mogelijk maar 40% of juist 70% korting.
U kunt schadevrije jaren opbouwen op de zogenaamde bonus-malusladder. De hoogste trede op de ladder is trede 20. Voor elke schuldschade echter trekt (elke) verzekeraar 5 jaren af. Het minimale aantal schadevrije jaren dat u kan hebben, is minus 5, anders gezegd een malusregistratie van -5.
Negatieve schadevrije jaren blijven 5 jaar staan. Dat de jaren in Roy Data staan, betekent niet automatisch dat deze ook altijd worden opgevraagd door de verzekeraar. Als je wil weten hoeveel schadevrije jaren je hebt, kan je deze opvragen.
Meestal bestaat de ladder uit twintig treden. Iedere trede is gekoppeld aan een specifieke korting. Claim je een jaar geen schade?Dan krijg je één schadevrij jaar en klim je een trede hoger op de ladder.
Bij veel verzekeraars start je zonder schadevrije jaren op trede 6 of 7, afhankelijk van jouw leeftijd. Dit kan per verzekeraar verschillen, dus bekijk altijd de bonus malus ladder van jouw verzekeraar even in de polisvoorwaarden.
Bonus malus autoverzekering. Eenvoudig gezegd stelt het bonus malus systeem dat een persoon die een ongeval veroorzaakt met zijn auto, gestraft moet worden (hogere bonus malus). Andersom moet een voorzichtig chauffeur die geen ongeval veroorzaakt eveneens beloond worden (lagere bonus malus).
Na een ongeluk verlies je dus schadevrije jaren, als de schade jouw schuld is. Is het ongeluk veroorzaakt door de tegenpartij? Dan kun je de schade claimen bij de andere autoverzekeraar. Dit gaat niet ten koste van jouw schadevrije jaren.
Schadevrije jaren worden berekend door het aantal jaren op te tellen waarin een bestuurder geen schadeclaim indient bij de autoverzekeraar. Elk jaar zonder schadeclaim resulteert in een extra schadevrij jaar. Als er een schadeclaim wordt ingediend, verliest de bestuurder meestal een aantal schadevrije jaren.
Check het meest recente polisblad van je verzekeraar. Sinds 2014 zijn alle verzekeringsmaatschappijen verplicht je schadevrije jaren op je polis te vermelden. Je schadevrije jaren checken door inzage te vragen in Roy data. Een telefoontje plegen naar je verzekeraar en navragen hoeveel schadevrije jaren je hebt.
Wil je schadevrije jaren opbouwen, dan is het dus nodig een autoverzekering op naam te hebben staan. Het voertuig zelf mag op je partners naam staan. Verzekeraars zien samenwonende stellen namelijk als één. Zodoende kun je schadevrije jaren opbouwen zonder een auto op naam te hebben staan.
Elk jaar dat je niet claimt of geen schade rijdt, bouw je 1 schadevrij jaar op.
Ieder verzekeringsjaar dat u geen schade claimt, stijgt u op de zogenoemde bonus-malus ladder.Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger je no-claim korting. Wanneer u wel schade rijdt en deze ook claimt bij uw verzekeraar, zal u weer dalen op de bonus-malus ladder.
Voorbeeld inschaling trede
In de linkerkolom staat het aantal schadevrije jaren en daarnaast de trede. Als je 15 schadevrije jaren hebt bij Ditzo dan wordt je ingeschaald in no-claim trede 20. Bij deze trede hoort een kortingspercentage van 71%.
Je kunt maximaal 99 schadevrije jaren opbouwen. Voor elke schade die je claimt, raak je 5 schadevrije jaren kwijt. Wanneer je meer dan 15 schadevrije jaren hebt, val je na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren.
Jouw Roy Data inzien
Om inzage te krijgen moet je een formulier, te vinden op de website van Stichting EPS, invullen. Dit is het zogenaamde Inzagerecht formulier. Deze vind je op de website van Seps.nl. Het aantal schadevrije jaren kun je ook op het laatste polisblad of op de verlengingsnota zien.
Met je autoverzekering bouw je schadevrije jaren op steeds als je een jaar geen schade claimt. Hoe meer schadevrije jaren je opbouwt, hoe hoger de no-claimkorting op je autoverzekering. Maar heb je een tijdje geen autoverzekering op je naam staan, dan kunnen je schadevrije jaren vervallen.