Laat je ondersteunen door een instelling voor verslavingszorg of vraag advies bij de Drugs Infolijn. Ook als ze ouder zijn hebben kinderen behoefte aan grenzen. Als je niet kunt voorkomen dat ze gebruiken, maak dan afspraken over het gebruik. Bijvoorbeeld: geen alcohol en drugs buiten het weekend.
Afspraken over blowen
Spreek af wanneer er wel en wanneer er niet wordt geblowd. Stel de regel: niet tijdens school, werk of sport. Spreek af dat je kind vertelt hoeveel hij of zij blowt en waar. Probeer als het mogelijk is een datum af te spreken waarop je kind gaat minderen of stoppen.
Kies een goed moment uit om te praten: doe het alleen als de sfeer prettig is en liever niet als er weinig tijd is of als je gemakkelijk wordt afgeleid. Toon interesse en vraag naar zijn/haar ervaringen. De kunst is om te luisteren zonder te veroordelen. Praat zelf niet te veel, maar vraag wat hij of zij vindt of weet.
Je kind wil tegenover jou misschien niet toegeven dat het drugs gebruikt. Vertel je kind dat het voor hulp ook terecht kan bij Drugsinfo.nl. of Jouwggd.nl. Geef aan dat wat er ook aan de hand is, of welke keuzes je kind ook maakt, hij altijd bij jou terechtkan met vragen of problemen.
vaak aan drugs denken. meerdere malen per week gebruiken. liegen over jouw gebruik, verdoezelen of verzwijgen van gebruik.
Drugs zijn middelen die worden gebruikt om een fijn gevoel te krijgen en soms voor een betere prestatie bij het sporten, maar ook als pijnstillers bij ziektes. De meeste drugs zijn bij meervoudig gebruik verslavend. Drugs hebben invloed op je geest en op je gevoel.
Voorbeelden van neurotransmitters zijn serotonine, dopamine en noradrenaline. Wanneer je te weinig van deze neurotransmitters over hebt, heeft je lichaam even tijd nodig om ze weer aan te maken. Tot die tijd kun je last krijgen van de naweeën van de drugs.
Na het nemen van bijvoorbeeld cocaïne, hasj/wiet of speed, worden je pupillen aanzienlijk groter (een verschijnsel dat bekend staat als Mydriase), terwijl ze bij gebruik van opiaten als heroïne juist kleiner worden (Miose).
Na het roken van een joint voel je je rustig en sloom. Sommige mensen krijgen lachstuipen van blowen. Als je te veel blowt of er nog geen ervaring mee hebt, bestaat de kans dat je er juist negatieve effecten van ervaart, zoals angst en psychoses met hallucinaties en paranoia. Blowen kan ook tot bewusteloosheid leiden.
De duur van de behandeling verschilt per persoon. Een opname duurt 7 dagen, 14 dagen, 28 dagen of 39 dagen. Aansluitend vindt er minimaal drie maanden nazorg plaats op één van onze locaties in Nederland.
Wat is junkiegedrag? Typische kenmerken van junkiegedrag zijn: manipuleren, liegen en bedriegen, sociale contacten verwaarlozen en weinig oog hebben voor de eigen gezondheid. Ook het ontkennen van de verslaving komt vaak voor. Je kunt dit gedrag ook in een breder verband plaatsen.
Uiterlijke symptomen van cokegebruik:
Cocaïne stimuleert de bloedsomloop waardoor je ogen er rood en waterig uitzien. Tandenknarsen. 'Strak' gezicht. Ophalen van de neus of vaak de neus vegen.
Cocaïne kan tot hersenbeschadiging en hersenbloedingen leiden; heroïne tot minder goed groeien, slechtere motorische ontwikkeling (je goed kunnen bewegen) en problemen met leren en gedrag. Ook xtc-gebruik kan effect hebben op leer- en geheugenproblemen bij het kind.
Belangrijk bij de begeleiding van mensen met verslaving is dat het doel ligt bij herstel. Vereiste voor herstel is een nuchter, abstinent leven. Herstel houdt in dat je als persoon leert inzien wat jouw unieke kracht en kwetsbaarheid is. Met deze bevindingen geef je opnieuw richting en inhoud aan het leven.
Zorg voor voldoende lichamelijke ontspanning. Wandelen, zwemmen en fietsen. Beloon jezelf met het geld dat je uitspaart. Ga leuke dingen doen of geef jezelf iets.
Opvallend: alcohol scoort overall het slechtst (nog erger dan heroïne!), tabak en cocaïne zijn (persoonlijk en maatschappelijk) ongeveer even schadelijk, xtc, lsd en paddo's behoren tot de minst schadelijke substanties (wat niet wil zeggen dat ze ongevaarlijk zijn).
Cocaïne. Methamfetamine (crystal meth)
Cannabis is de meest gebruikte drug in Nederland, op enige afstand gevolgd door ecstasy, cocaïne en amfetamine. In 2020 had bij navraag 1 op de 20 volwassenen in de afgelopen maand cannabis gebruikt.