Als er iets is wat je nóóit wil meemaken, is het wel dat je tepels eraf vallen. Maar, de combinatie van roken en plastische chirurgie kan deze grote nachtmerrie werkelijkheid laten worden, onthult een Amerikaanse plastisch chirurg.
Antwoord. Beste, Je tepels kunnen niet teruggroeien als ze zijn afgeschuurd. Er ontstaat littekenweefsel zoals het met elk ander deel van je huid zou gebeuren dat wordt afgeschuurd.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
De tepels van een vrouw hebben een functie. Als een vrouw moeder wordt, gebruikt het pasgeboren baby'tje de tepels van de moeder om moedermelk te drinken. Maar de tepels van mannen hebben deze functie niet.
Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.
Dan gaat het vaak om een onschuldig kwaaltje. Maar als het blijft doorzetten, dan kan er sprake zijn van eczeem, een schimmelinfectie of een borstontsteking. Als je dus voelt dat het niet helemaal in orde is na de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts.
Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe. De oorzaak hiervan is een verhoogd prolactinegehalte in het bloed. Dit leidt tot afscheiding van melk uit de borsten.
Hermafrodiet. Vroeger werden mensen met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken 'hermafrodiet' genoemd. Hermaphroditus is de naam van een oud-Griekse god die borsten had en een penis. Deze term wordt nauwelijks nog gebruikt.
Waarom heeft hij dan toch van die fopspenen op zijn borst? Het mannenlichaam en het vrouwenlichaam zijn in het begin van de zwangerschap nog hetzelfde. Inclusief tepels. Tot een week of zeven hebben zowel jongens als meisjes een opening in het kruis, met een knopje ('genitaal uitsteeksel') erboven.
4. Tepels hebben meer dan één opening. Je merkt daar meestal niets van totdat je borstvoeding gaat geven. Een tepel heeft 15 tot 20 kleine gaatjes.
Tepelhoven die gedurende het leven in grootte en kleur veranderen, zijn normaal en bijvoorbeeld te wijten aan verschuivende hormoonspiegels in het lichaam (puberteit, menstruatie, zwangerschap en borstvoeding).
Was je borsten alleen met water als je in bad of onder de douche gaat. De kleine bultjes (kliertjes van Montgomery) op je tepelhof produceren een olie die je tepels ingevet houdt en beschermt. Zeep en douchegels kunnen deze natuurlijke olie verwijderen en daardoor droogheid en irritatie veroorzaken.
Borsten en tepels maken onderdeel uit van de erogene zone bij vrouwen. Wanneer je tepels gestimuleerd worden, geven je zenuwen aan je spieren in het gebied het signaal om samen te trekken, waardoor je tepels hard worden.
Tepelharen zijn gewoon heel normaal. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ruim 30% van de vrouwen last heeft van tepelhaar. Dit is dus bijna 1 op de 3 vrouwen. Volgens Medguidance.com bepalen hormonale invloeden zoals de puberteit, menstruatie, zwangerschap of de overgang of, en hoeveel last je hebt van haargroei.
Bleekroze, baksteenrood of donkerbruin: de kleur van je tepel heeft te maken met je etnische achtergrond en met de tint van de rest van je huid. Net zoals de tepelgrootte kan veranderen als je borstvoeding geeft, kan je tepelpigment ook verkleuren.
Stijve tepels betekenen niet altijd dat je seksueel opgewonden bent. Het kan ook betekenen dat je het koud hebt, of gewoon dat je kleding over je tepels schuurt waardoor ze rechtop komen te staan. 3. Niet elke vrouw krijgt stijve tepels als ze seksueel opgewonden is.
Je tepels worden stijf door temperatuur, emotie of aanraking // Er zitten super gevoelige zenuwen in je tepel, die ervoor zorgen dat je tepel stijf wordt wanneer het koud is of wanneer deze worden aangeraakt.
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.
Interseksuelen, vroeger hermafrodieten genoemd, hebben een lichaam met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. In de meeste gevallen wordt intersekse veroorzaakt door een gendefect. Er zijn heel veel verschillende vormen van interseksualiteit. Iemand kan bijvoorbeeld geen baarmoeder hebben, maar wel eierstokken.
Lichaamsvet en borsten
De onderhuidse opslag van vet is in mannen en vrouwen goed voor ongeveer 8 tot 10 procent van het lichaamsgewicht. Het essentiële vet bevind zich in beenmerg, diepliggende vetopslag, in de spieren en in het centraal zenuwstelsel [3].
Een areola is in de menselijke anatomie een rond of soms ovaal gebied dat meer gepigmenteerd is dan de omringende huid. De term wordt meestal gebruikt voor de tepelhof, de donkerdere huid rond de menselijke tepel (areola mammae), maar kan ook slaan op bijvoorbeeld een opgezet deel van de huid rond een pustel (puistje).
Vocht uit de tepel noemen we tepelafscheiding of tepelvloed. Dit kan op elke leeftijd optreden, maar vooral in perioden van hormonale veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan de menstruatie, het begin van de puberteit en het begin van de overgang. Tepelafscheiding komt veel voor en is in de meeste gevallen onschuldig.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
Je borsten kunnen gespannen aanvoelen alsof je ongesteld moet worden. Onder invloed van hormonen worden de tepels en het tepelhof donkerder. Ze worden groter en steviger. Dit komt omdat er meer klierweefsel en melkkliertjes bijkomen en je meer vocht vasthoudt.
Onder tepelafscheiding verstaan we het spontaan verlies van melkachtig (groen, bruin, geel), waterig of bloederig vocht langs de tepel.