De kous mag echter niet zo strak zitten aan de boord, dat deze gaat knellen en pijn veroorzaakt. De kousen mogen dus nooit pijn veroorzaken en mogen de huid niet afknellen. Worden je benen gevoelloos of verkleuren je benen? Dan zitten de kousen zeker te strak.
Als je de kousen wilt gebruiken om aandoeningen zoals spataderen en trombose te verminderen of te voorkomen, raden wij aan om de kousen gedurende de hele dag te dragen, wellicht voor een langere periode. Het is van belang om de compressiekousen alleen overdag te dragen en uit te trekken voordat je gaat slapen.
De SolvaCare compressiekousen mogen 24 uur per dag worden gedragen. Of je dat moet doen, hangt af van de reden waarom je de kousen draagt. Als je de kousen draagt om diepe veneuze trombose te voorkomen dan kan je ze gerust dag en nacht dragen, in ieder geval tot je jouw benen weer kunt of mag bewegen.
Er zit altijd veel lengterek in een kous. De kous zit goed als je deze gelijkmatig verdeeld. Een kniekous moet altijd twee vingers uit de knieholte zitten.
De kousen zijn sterk elastisch en willen onder invloed van trekkrachten en spierwerking tijdens het bewegen naar beneden zakken. Een siliconenband kan de kous alleen ophouden wanneer deze 'pakt' op stevig weefsel. Indien het bovenbeenweefsel te slap is, zal gekozen moeten worden voor een andere manier van bevestiging.
De kousen brengen verzwakte en vergrote bloedvaten terug tot een normaal niveau en drijven overtollig vocht terug in de bloed- en lymfevaten, waarna het lichaam dit vocht kan afvoeren.
Let op: Plaats je hiel op de juiste plek in de steunkousen. De hiel is duidelijk zichtbaar in de kous. Schuif het beengedeelte gelijkmatig omhoog. Let erop dat je de kous niet draait, aan de randen trekt of teveel in lengte uitrekt.
Steunkousen zorgen voor een lichte compressie
Het grootste verschil ten opzichte van medische compressiekousen is dat steunkousen bestemd zijn voor mensen met gezonde aders. Ze zorgen voor een lichte compressie van de benen. Zo kunnen zware en vermoeide benen bij langdurig staan of zitten worden vermeden.
Compressiekleding kun je het beste dagelijks of in ieder geval om de dag wassen. Bij voorkeur met de hand en met een speciaal wasmiddel voor steunkousen.
Kousen met compressie
Compressie houdt in dat de kous druk geeft op het been. Dit stimuleert de bloedsomloop. Het is dus logisch dat je een gevoel van knijpen en strakheid ervaart. Eigenlijk houdt dat dus in dat de steunkous of compressiekous zijn werk doet!
"Het 's nachts dragen van steunkousen heeft geen voordelen; wanneer de benen plat in bed liggen, is de zwaartekracht niet van invloed op de bloedstroom", zegt Kim. "Het kan evenmin kwaad om ze in bed te dragen als je dat fijn vindt.
Hoe lang zijn compressiekousen houdbaar? De maximale houdbaarheid van compressiekousen bij regelmatig gebruik is zes maanden. Vanaf dat moment verliezen ze - door het dagelijks dragen en wassen - hun druk en dus hun medische effectiviteit.
Elastische kousen, verbandkousen
Elastische kousen geven steun aan de beschadigde vaatkleppen van het bloedvat. Zo wordt de bloedafvoer van het been naar het hart bevorderd en ontstaat er minder tot geen hoge bloeddruk in de aderen van het been.
Bij elke compressiekous staat aangegeven hoe je de juiste maat kiest. Meestal is dit het dikste deel van de kuit of gewoon de schoenmaat. Bij sommige artikelen vind je een button 'Bepaal je maat'. Wanneer je hierop klikt, dan wordt na het invullen van de vragen jouw maat berekend!
Zit u tussen twee maten in, neem dan de maat die het beste bij de omtrek van uw enkel past. Rondom de enkel is de compressie het stevigst, hoger op het been neemt deze af. Het is normaal dat de voet van de kous iets te groot of te klein is. Daar merkt u niets van als u de kous voor het eerst aantrekt.
Wanneer je ligt is de druk in de slagaderen een stuk lager dan wanneer je staat. De uitwendige druk die een steunkous geeft, wordt dan relatief te hoog ten opzichte van de inwendige druk in de slagaderen. Dit kan de bloeddoorstroming belemmeren.
Gelukkig zijn er speciale crèmes voor onder steunkousen!
Bijvoorbeeld de Medi-Hyaluron Gel. Een optimale vochtbindende gel voor een frisse en gehydrateerde huid. Deze gel is geurloos, trekt snel in en is ook zeer geschikt voor de gevoelige huid. De Callusan Extra hydraterende crème-mousse is een crème in schuimvorm.
Daarom zijn er speciale verbandschoenen tegen vocht in voeten, waar je makkelijker instapt dan gewoon schoeisel. Deze verbandschoenen zijn comfortabele draagbare schoenen en zorgen ervoor dat personen die waarvan de voeten in verband of compressiekousen zitten toch makkelijk uit de voeten kunnen.
Steunkousen zijn er in verschillende soorten, maten en drukklassen. Kousen met drukklasse 1 geven een lichte druk en zijn vooral geschikt voor lichte klachten zoals kneuzingen, vermoeide benen en lichte spataderen. Drukklasse 2 is het beste te gebruiken voor middelzware klachten zoals spataderen en kramp.
Compressiekousen verbeteren je bloedcirculatie doordat de sok het meeste druk om je voet en enkel geeft, deze compressie neemt naar boven toe af. De kousen duwen je bloed dus letterlijk omhoog en voeren zo de afvalstoffen van je spieren af en voorzien deze van zuurstof.
De zorgverzekeraar vergoedt slechts twee paar steunkousen per 12 maanden. De gemiddelde knie-steunkous kost €59,95 en een lies-steunkous €74,95.
Wanneer de tenen open zijn hebben uw tenen weer de ruimte en dit verhoogt het comfort. Zeker wanneer het weer warmer wordt en u graag sandalen of schoenen met open teen draagt dan zijn deze kousen ideaal om te dragen.
Het klittenbandsysteem is een alternatief voor therapeutisch elastische kousen of zwachtels. Dit korte-rek compressieverband sluit met behulp van klittenband. Hierdoor is het gemakkelijk aan te brengen door u of uw (mantel)zorgverlener.
Het mooie is wel: je kan gerust zonder kousen gaan zwemmen! De uitwendige druk van het water op de benen vervangt namelijk de druk van de kousen. Trek na het zwemmen de kousen direct weer aan; neem dus een beetje talkpoeder mee.