Als je getrouwd bent of geregistreerd partner van elkaar bent, heb je automatisch recht op nabestaandenpensioen als je pensioenregeling daar in voorziet. Als je samenwoont kun je elkaar als partner aanmelden bij je pensioenfonds of –verzekeraar.
U en uw ex-partner hebben tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap samen pensioen opgebouwd. U heeft allebei recht op de helft van dat pensioen, maar kunt het ook anders verdelen. Geef uw scheiding op tijd door aan uw pensioenuitvoerder (pensioenfonds of verzekeraar).
Als iemand overlijdt na de pensioendatum, stopt het ouderdomspensioen. Vaak gaat dan het nabestaandenpensioen in. In het partnerpensioen na de pensioendatum verandert er niets.
Het wettelijk pensioen kent namelijk alleen het huwelijk. Dat betekent dat wie wettelijk of feitelijk samenwoont voor het pensioen toch als een alleenstaande wordt beschouwd en een alleenstaandenpensioen ontvangt. Bent u gehuwd, dan kan het zijn dat een van beide partners wel een gezinspensioen krijgt.
Heeft u geen partner? Dan ligt het voor de hand om partnerpensioen uit te ruilen voor meer ouderdomspensioen. U kunt ook afzien van een nabestaandenpensioen omdat uw partner voldoende eigen inkomsten heeft. Het recht op uitruil geldt alleen voor pensioenrechten opgebouwd na 1 januari 2002.
Nabestaandenuitkering stopt
In de volgende gevallen stopt uw nabestaandenuitkering: U bereikt de leeftijd waarop u een AOW-uitkering ontvangt. U hertrouwt, gaat een geregistreerd partnerschap aan of gaat samenwonen. Bij samenwonen is de beëindiging niet meteen definitief.
Als nabestaande kunt u ook recht hebben op een nabestaandenpensioen. Er bestaan verschillende nabestaandenpensioenen, zoals een levensverzekering of een uitkering. Elke inwoner van Nederland is automatisch verzekerd voor de Algemene nabestaandenwet (Anw), die ervoor zorgt dat nabestaanden een basisuitkering krijgen.
Vraag rechtstreeks bij je pensioenuitvoerders en de pensioenuitvoerders van je ex-partner na hoeveel pensioen je krijgt. De bedragen vind je niet op Mijnpensioenoverzicht.nl of in het jaarlijkse overzicht van je pensioenuitvoerder.
Vrijwel iedereen die deelneemt in een regeling voor ouderdomspensioen, heeft ook een nabestaandenpensioen. Als jij komt te overlijden, dan heeft je partner recht op een uitkering.
Het werknemerspensioen van één van de echtgenoten kan worden verhoogd (vermenigvuldigd met 1,25) tot het gezinsbedrag, wanneer de som van de twee pensioenen, berekend als alleenstaande, niet voordeliger is. Deze berekening gebeurt altijd in het voordeel van het koppel.
Bij ABP bouwt iedere deelnemer nabestaandenpensioen op.Dus ook als u geen partner heeft. Als u op de ingangsdatum van uw pensioen geen partner heeft dan verhogen wij uw ouderdomspensioen met het nabestaandenpensioen dat u vanaf 1 juli 1999 heeft opgebouwd.
Partners hebben samen recht op 100 procent van het minimumloon aan AOW. Zodra de eerste partner de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, bedraagt de uitkering gelijk al 50 procent van het minimumloon. Zodra de jongste partner ook pensioengerechtigd is, bedraagt de gezamenlijke uitkering 100 procent van het minimumloon.
Afstand doen
Maar uw ex-partner kan besluiten om afstand te doen van het bijzonder partnerpensioen. Bijvoorbeeld omdat uw ex-partner zelf voldoende inkomen heeft en niet afhankelijk wil zijn van de inkomsten van uw pensioen als u komt te overlijden na de scheiding.
Bijvoorbeeld onderhoudsplicht en erfrecht. Bij een samenlevingscontract heeft u deze rechten en plichten alleen als u ze in het contract opneemt. Bij een samenlevingscontract is er geen sprake van gemeenschap van goederen, tenzij u dit in het samenlevingscontract opneemt.
Het recht op bijzonder partnerpensioen geldt ook voor samenwoners die volgens het pensioenreglement elkaars partner zijn.
Volgens de wet krijgt u de helft van het pensioen van uw ex-partner. U kunt ook andere afspraken maken. Deze afspraken laat u opschrijven in bijvoorbeeld een scheidingsconvenant.
Sinds 30 april 1995 is het wettelijk geregeld dat jij en je ex-partner jullie pensioen dat je tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap hebt opgebouwd na de scheiding moeten verdelen. In principe is die verdeling 50/50. Jij hebt recht op 50% van (een deel van) het ouderdomspensioen van je ex.
Afkoop. Als het bijzonder partnerpensioen minder bedraagt dan € 474,11 (2018) per jaar, mag de pensioenuitvoerder het bijzonder partnerpensioen bij scheiding afkopen. U krijgt dan in plaats van het partnerpensioen een bedrag ineens.
Ja, bij testament kan geregeld worden dat, zoals in dit geval, de langstlevende partner het recht heeft om in de woning te kunnen blijven wonen. De langstlevende partner krijgt dan de rechten van gebruik en bewoning van de woning en eventueel ook de inboedel.
Heb ik recht op nabestaandenpensioen bij echtscheiding? Bent u gescheiden en overlijdt uw ex-partner? Dan kunt u recht hebben op bijzonder nabestaandenpensioen of bijzonder partnerpensioen. Ook als u uit elkaar ging na samenwonen kunt u hier recht op hebben.
Er is een pensioen voor de achterblijvende partner: het partnerpensioen - vroeger heette dat het weduwenpensioen. En er is een pensioen voor eventuele achterblijvende kinderen: het wezenpensioen. Beide pensioenen vallen onder de algemene naam nabestaandenpensioen.
Als uw partner overlijdt, vervalt zijn/ haar ouderdomspensioen.Daarvoor in de plaats ontvangt u als nabestaande partnerpensioen. Bent u inmiddels van uw partner gescheiden, dan kunt u recht hebben op een deel van het partnerpensioen dat hij of zij heeft opgebouwd.
Ja, je hebt recht op AOW als je nog nooit gewerkt hebt. Dat is het mooie van wonen in een land als Nederland. Er is een rijk sociaal stelsel, waar je ook gebruik van kunt maken. Ook als je niet in staat bent om te werken, kan je na de pensioengerechtigde leeftijd een basisinkomen van de overheid ontvangen.