Oorzaken van duizeligheid zijn onder andere: ontsteking van het evenwichtsorgaan, de ziekte van Ménière, hartritmestoornissen, hyperventilatie en een lage bloeddruk. De behandeling van duizeligheid is afhankelijk van de oorzaak. Neem contact op met je huisarts wanneer je je plotseling duizelig voelt.
Bel uw huisarts of huisartsenpost dezelfde dag als u opeens duizelig bent en 1 of meer van deze punten voor u kloppen: als u ouder bent dan 65 jaar. als u een verhoogde kans heeft op hart- en vaatziekten, zoals bij diabetes. als u ooit een beroerte of andere hart- en vaatziekte heeft gehad.
Vermoeidheid en duizeligheid kunnen het gevolg zijn van bloedarmoede, dat meestal ontstaat door een tekort aan ijzer waardoor de productie van rode bloedcellen wordt afgeremd. Gevolg? Er gaat minder zuurstof rond in je lichaam.
Bij de ziekte van Ménière heb je opeens heftige aanvallen van duizeligheid.Je hoort dan ook minder goed en kan last hebben van oorsuizen. Een aanval duurt tussen de 20 minuten en enkele uren.
Kenmerken van menière
Als je menière hebt, dan merk je dat meestal eerst aan plotse aanvallen van duizeligheid. Deze duizeligheid is zo erg dat je niks meer kunt doen. Tijdens zo'n aanval kun je ook last hebben van andere klachten, zoals: heftige misselijkheid en vaak ook overgeven.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”.
Bij een tumor die tegen de hersenstam drukt of bij een tumor in de kleine hersenen kan slechter horen of duizeligheid een eerste symptoom zijn.
Duizelig? Een vitamine D tekort is ook in verband gebracht met duizeligheid. Uit verschillende onderzoeken is namelijk naar voren gekomen dat bij patiënten met terugkerende BPPD (benigne paroxysmale positioneringsduizeligheid) sprake was van een vitamine D tekort.
In een anamnese gesprek en een neurologisch onderzoek zal de neuroloog erachter proberen te komen waar de duizeligheid vandaan komt. De diagnose zal worden besproken en uitgelegd. U krijgt ruimschoots de gelegenheid vragen te stellen. Het voorgestelde behandelplan is afhankelijk van de oorzaak van uw duizeligheid.
Een licht gevoel in het hoofd komt vaak door snel opstaan uit een stoel, stress, angst of medicijnen. Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u ook dubbelziet, moeilijk praat of geen kracht heeft in een arm of been. Bel ook na een flinke val of klap op het hoofd.
Cervicogene duizeligheid wordt veroorzaakt door de stand van de halswervels en het hoofd. De klachten kunnen ontstaan door een beschadiging van de nek (bijvoorbeeld door een ongeluk), artrose of spierspanning. Via zogeheten 'spierspoelen' in de nek gaat informatie naar het evenwichtsstelsel.
Oververmoeidheid kan zich op verschillende manieren manifesteren. De belangrijkste symptomen zijn: Er bleker uitzien, wallen onder je ogen. Duizeligheid of misselijkheid.
Ben je duizelig, eet of drink dan iets zouts, bijvoorbeeld een dropje of een kop bouillon. Bij een lage suiker- spiegel voel je je vaak ook trillerig. In dat geval kan een energiesnoepje snel verlichting geven. Zorg dat je voldoende eet en verspreid de porties goed over de dag, dan blijven je suiker- waarden stabiel.
Welke medicijnen worden gebruikt bij Duizeligheid? Als de duizeligheid ontstaat door verstoring van het evenwichtsorgaan, kan cinnarizine of flunarizine de duizeligheid soms verminderen. Hoe cinnarizine en flunarizine precies werken bij duizeligheid is niet bekend.
Veel mensen denken dat je door weinig vitamine D in je bloed moe of duizelig kan worden. Dat klopt niet helemaal!Meestal heb je zelf namelijk niet meteen klachten bij een tekort.
Bovendien kunnen psychische factoren als stress en spanningen via een indirecte weg ook tot duizeligheid leiden.
Gastro-intestinale klachten: nausea (8,3-10,4%), anorexie (15,8-21%), braken (3,9-10,4%), diarree (4,8-26,7%), en abdominale pijn (1,5-5%) Neurologische klachten: hoofdpijn (10,3-12,1%) en duizeligheid (7,1-8,1%).
Duizeligheid is eerder een symptoom dan een aandoening; iedereen is het wel eens geweest.