Zo telt een portie mager ongekruid kalfsgehakt het laagst aantal calorieën, maar bevat evenveel ongekruid rundergehakt het minste vet. Kippengehakt komt op de derde plaats. Het is iets vetter dan kalfs- of rundergehakt, maar is ideaal ter afwisseling.
Rundergehakt bevat het minste vetgehalte, varkensgehakt het meeste.
In vergelijking met andere soorten vlees zit er in alle soorten gehakt relatief veel verzadigd vet. Wil je gehakt met minder vet, dan kun je beter kiezen voor tartaar. Vegetarisch gehakt varieert in de hoeveelheid verzadigd vet en sommige soorten bevatten veel zout.
Varkensgehakt is de vetste soort. Er smelt dus een groot deel weg tijdens de bereiding. Daarom voeg je voor de binding van de gehaktballen of het vleesbrood best een ei en wat broodkruim toe. Zo gaat er geen lekkere vleesjus verloren.
De vetpercentages van mager gehakt en extra mager rundergehakt liepen flink uiteen: van 7,9% tot 16,5%. Sommige varianten waren zelfs vetter dan spareribs of shoarmavlees. Ook is (extra) mager gehakt soms vetter dan half-om-half of gewoon rundergehakt. In mager gehakt mag maximaal 15% vet zitten.
Zo telt een portie mager ongekruid kalfsgehakt het laagst aantal calorieën, maar bevat evenveel ongekruid rundergehakt het minste vet. Kippengehakt komt op de derde plaats. Het is iets vetter dan kalfs- of rundergehakt, maar is ideaal ter afwisseling.
HUIZEN - Lidl verkoopt de beste kwaliteit rundergehakt van Nederland. In de Gehakttest van het Algemeen Dagblad verslaat de prijsvechter alle supermarkten en slagerijen. De kwaliteit van het gehakt in de supermarkt scoort beter dan het gehakt van de slagers.
Rundergehakt is een gezondere keuze dan gehakt van andere vleessoorten omdat het minder verzadigd vet bevat. Toch bevat gehakt relatief veel verzadigd vet dus kan het het beste met enige mate worden gegeten.
Kipgehakt is een gezondere optie voor wie eens wat anders wil dan de gebruikelijke rund- of kalfsvleesgerechten. Kipgehakt bevat over het algemeen iets minder verzadigd vet dan rundergehakt. Wel is er niks mis mee om zo nu en dan rundergehakt te gebruiken.
Vetgehalte gehakt
Wanneer je op de hoeveelheid vet in gehakt wil letten, kan je het beste varkensgehakt vermijden. Dit komt namelijk sterk in de buurt van de maximale 25% vet. Op een 2e plaats komt rundergehakt en half om half gehakt – ook wel gemengd gehakt genoemd.
Rundergehakt is niet mager. Rundergehakt van de slager bevat minder vet dan het gemiddelde in de supermarkt, met 17% in “normaal” gehakt. Mager en extra mager gehakt uit de supermarkten zit ook op 12%.
Varkensgehakt is vaak van de slager, dat magerder is dan rundergehakt, dat bij slagers én bij de supers volop te krijgen is. Varkensgehakt is gemiddeld genomen minder vet (minder calorieën) dan dat van runderen.
Het rundergehakt bevat ongeveer 1/3 meer calorieën dan het plantaardige gehakt, wat te wijten is aan het hoge vetgehalte. Gehakt (of het nu dierlijk of plantaardig is) vormt een belangrijk eiwitcomponent binnen een maaltijd en hoeft dus geen hoge bron van vetten en energie te zijn.
Het beste gebruik je groene of bruine linzen, omdat deze een mildere smaak hebben dan rode linzen en zo meer smaken opnemen. Bruine en groene linzen zijn na het koken ook steviger van structuur, zoals rul gehakt. Je kunt linzen in vrijwel alle gerechten in plaats van gehakt gebruiken.
Wit vlees komt van kippen en ander gevogelte zoals bijvoorbeeld kalkoen. Er zijn geen aantoonbare negatieve effecten voor je gezondheid bij het eten van wit vlees. Verder is de milieu-impact beperkter dan bij rood vlees. Daarom wordt (onbewerkt) wit vlees als voorkeurs vlees geadviseerd.
Rundergehakt bestaat normaliter voor 80% uit rundvlees en 20% rundervet. Dit laatstgenoemde percentage mag volgens de warenwet oplopen tot 25%.
Er zit 1,8 gram vet in 1 portie (100 gram) kipgehakt, gekruid, waarvan 0,6 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Kleine porties volstaan in een gezonde voeding. Qua frequentie geldt het volgende advies: maximaal twee tot drie keer per week gevogelte, maximaal een tot twee keer per week en in totaal niet meer dan 300 g rood vlees en zo weinig mogelijk bewerkt vlees.
De reden waarom rundergehakt vaak wordt gemengd met varkensgehakt is omdat het rundvlees op deze manier niet uitdroogt. Gehakt wordt ook wel het meest veelzijdige stukje vlees genoemd, omdat je er heel veel mee kan doen.
Rundergehakt is soms vetter dan half-om-halfgehakt. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. De verschillen tussen het vetpercentage in rundergehakt blijken groot. Gehakt van de Keurslager bevat tien procent vet, gehakt van de Lidl 25 procent.
Goedkoop maar met regels
Voordelig vlees, omdat het gemaakt wordt van afsnijdsels, de vaak minder malse stukken en omdat je met ei en broodkruim van een klein beetje gehakt toch een redelijke bal kan maken.
Vooral op de personeel gerelateerde aspecten scoort PLUS beter dan veel andere supermarkten. PLUS klanten vinden het erg belangrijk dat ze goed geholpen worden op de Vleeswarenafdeling. Zowel op vriendelijkheid, deskundigheid en hulpvaardigheid van het personeel behoort PLUS bij de top 3 supermarkten van Nederland.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
De basis van de hamburger is het gehakt. Bij voorkeur gebruik je rundergehakt, maar je kan uiteraard ook half om half-, lams- of kalfsgehakt nemen.