Blue Lagoon, Turkije. Dit geweldige strand ligt aan de turkooizen kust van het zuidwesten van Turkije. Op de grens van de Egeïsche en Middellandse Zee, 14 km ten zuiden van Fethiye. De plek heet toepasselijk Ölüdeniz, wat Blue Lagoon betekent, en claimt het blauwste zeewater van Europa in huis te hebben.
Navagio, Zakynthos, Griekenland
Onderaan steile, hoge kliffen op een verstopt deel van het Griekse eiland Zakynthos, omgeven door het blauwste water dat je ooit zult zien, ligt Navagio.
Bora Bora in Frans-Polynesië
Het eiland Bora Bora ligt middenin de Stille Oceaan, tussen Australië en Zuid-Amerika. Wat betreft de azuurblauwe kleur en de helderheid van het water, staat het bekend als een van de mooiste plaatsen ter wereld.
1. Anse Source d'Argent: ruig en sierlijk (Seychellen) De allermooiste stranden ter wereld vind je volgens velen in de Indische Oceaan, net boven Madagaskar. De Seychellen bestaan uit meerdere eilanden, het ene nog mooier dan het andere.
1. De Malediven. De Malediven zijn een synoniem voor paradijs: hagelwitte stranden met kristalhelder water. Een plek waar je alleen maar van kunt dromen!
De groenbruine Noordzee
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Daarom is zie je vaak mooie blauwe zeeën omdat de kleur blauw wordt weerkaatst. Maar de Noordzee zit vol stofdeeltjes en plantdeeltjes. Daardoor kunnen de blauwe stralen niet goed door het water dringen en wordt het licht niet weerkaatst en lijkt het water groengrijs.
Het water van de Middellandse zee is helder omdat er weinig of geen sediment (zand en klei) in aanwezig is en dit in tegenstelling tot de Noordzee waar de zeebodem uit zand (en klei op sommige plaatsen) bestaat dat omgewoeld wordt door de golven. De kleur van het water reflecteert trouwens de kleur van de lucht.
Terwijl de laagste zeewatertemperaturen worden aangetroffen in de ijsgebieden rond de poolstreken, zijn de hoogste temperaturen gemeten in vrijwel afgesloten randzeeën als de Rode Zee en de Perzische Golf, waar temperaturen voorkomen van 35°C.
Spanje is het land van de mooiste baaien en stranden – daar is geen twijfel over mogelijk. Maar liefst zes stranden in Spanje hebben een plaats op deze lijst veroverd.
Het water van de Ijslandse gletsjers.
Ijsland heeft zijn naam niet gestolen met zijn 13 gletsjers, waarvan 2 ook nog eens de grootste zijn van Europa. Het water in ijsland is uitzonderlijk zuiver. Dit komt door de luchtkwaliteit, het filterend effect van de vulkanische rotsen en de Ijslandse regenbuien.
Een blauwe zee kan dus ook vervuild zijn, maar de vervuiling bestaat uit kleinere deeltjes dan de vervuiling in een zee die er bruin of groen uitziet. Je denkt nu misschien: maar hoe zit het dan met een plas regenwater? Die is echt wel vervuild, maar toch doorzichtig.
De Nederlandse stranden aan de Noordzee worden steeds schoner. Uit onderzoek van Stichting De Noordzee blijkt dat er een kwart minder afval op de stranden ligt dan tien jaar geleden. De stichting analyseerde data van twintig jaar onderzoek naar strandafval op niet-toeristische stranden.
Hoe komt dat toch? Dat komt omdat het zeewater de kleur krijgt door de zon. Water zelf heeft helemaal geen kleur maar is doorzichtig. De kleur van de zee bestaat namelijk voor een deel uit licht dat via het wateroppervlak terugkaatst.
Het schoonste zwemwater in Europa is te vinden aan de kust van Cyprus. Ook in Malta, Griekenland en Kroatië is het zeewater van "excellente" kwaliteit, evenals het water in de meren van Oostenrijk. In Nederland is 93,4 procent van het kustwater goed of uitstekend.
De groenbruine Noordzee
Troebel water kaatst juist gele en groene lichtdeeltjes terug, waardoor er een geelgroene kleur ontstaat. Zo heeft de Noordzee bijvoorbeeld een groenbruine kleur. Dit komt door de vele algen die in de Noordzee leven.
Dan is de zee gewoonlijk kalm en kan je meer zien onder water. Het eerste dat je je nu misschien afvraagt is: moet ik uitkijken voor “zeemonsters”? Als het op gevaarlijke zeedieren aankomt, is de Middellandse Zee vrij veilig.
In het Brabantse land vind je vlak bij Loon op Zand het Blauwe Meer. Een zoetwaterplas die zijn naam dankt aan de groen blauwe gloed van het water. Afhankelijk van het weer en de thermocline is een zicht tot 15 meter niet uitzonderlijk en dat maakt deze plas, naast de lichtblauwe kleur van het water erg bijzonder.
Als het water schoon is worden de blauwe stralen gereflecteerd, waardoor het water blauw lijkt. Hoe dieper en groter het water is, hoe blauwer de zee lijkt. Dit komt doordat er midden in de zee bijna geen vervuiling is, waardoor de blauwe stralen helemaal terugkaatsen.