De metrohaltes die u moet vermijden zijn: Stalingrad, Chapelle, Gare du Nord (lijn 2) en Gare de l'Est (lijn 5). De hotels op het plein voor het Oost-station zijn vrij veilig voor toeristen, omdat het daar niet zo ver naar het centrum is en de treinen zich op slechts een steenworp afstand bevinden.
Op de routeplanner van de RATP kun je alvast uitzoeken welke metro je moet nemen. Op de interactieve kaart voor metro, bus en tram vind je snel waar je zijn moet en waar je kunt overstappen. Bekijk de handleiding (pdf). Op deze interactieve kaart vind je alle zones in Parijs en omgeving.
Noordelijk 18e en 19e district
Maar het noordelijke 18e en 19e district, met name 's nachts, rond Marx Dormoy, Porte de la Chapelle, La Chappelle, Porte de Clignancourt, Porte de la Villette. Montmartre is dag en nacht een zeer veilig gebied.
Het 15de arrondissement van Parijs – Vaugirard
Het is eigenlijk dé ideale wijk om te verblijven. Het is er veilig en rustig en het is niet zo gek ver van de Eiffeltoren en het Bois de Boulogne. Hier zijn ook veel relatief goedkope hotels te vinden.
7e arrondissement - Alles binnen handbereik
Daarnaast zijn eveneens de bekende Eiffeltoren, Champs-de-Mars en de Avenue des Champs-Élysées vlakbij. Ook is hier de Seine te vinden waar u heerlijk kunt wandelen of fietsen. Dit arrondissement is één van de beste manieren om Parijs echt te ervaren!
Metro en RER
Met het "ticket t+" (€ 1,90) kan gedurende 1,5 uur per metro, RER (binnen Parijs) en bus worden gereisd. Ook overstappen is in veel gevallen mogelijk (binnen Parijs). Kaartjes zijn verkrijgbaar op de RATP-stations en bij sommige tabakswinkels.
Een dag onbeperkt reizen binnen Parijs stad kost 12,85 euro met de Paris Visit pas. Bij negen metroritten of meer op een dag is dit dus goedkoper dan de tien losse kaartjes in één. (Geldig in zone 1 t/m 3).
Als je veel wil zien op korte tijd is het niet altijd mogelijk om alles te voet te doen. De metro is hier het vervoersmiddel bij uitstek om je te verplaatsen binnen de stad. Ga je voor meerdere dagen, koop dan best meteen een dagpas 'mobilis' of eentje voor meerdere dagen 'Paris visite travel pass'.
Andere favoriete eetzondes in Parijs: falafel in de Marais, tarte tatin, ouderwetse chocolademelk, crème brûlée, ijs van Berthillon, escargots met veel kruidenboter, volle kaasplankjes en véél vers stokbrood.
Parijs, een belangrijke toeristische plaats, is een van de drukst bezochte hoofdsteden ter wereld. Ondanks de activiteit van de politie die Parijs tot een zeer veilige stad maakt, kunnen vele bezoekers toch het doelwit zijn van zakkenrollers en oplichters die op openbare plaatsen opereren.
De meest populaire mogelijkheden om goedkoop naar Parijs te gaan zijn toch wel de trein en het vliegtuig. Tegenwoordig reis je in een kleine 4 uur al van Nederland naar Parijs. Wanneer je echt snel wilt zijn kun je beter met het vliegtuig naar Parijs gaan. Met het vliegtuig sta in nog geen 1,5 uur in hartje Parijs.
De Parijse metro (RATP) is snel, is gebruiksvriendelijk en komt overal. De RER, de halfondergrondse treindienst naar de voorsteden, gaat nog sneller maar rijdt minder vaak.
Af en toe met de bus, tram of metro? Het is mogelijk om een los kaartje te kopen voor het openbaar vervoer. Dit kan van te voren in de 9292 app, bij een automaat of bij de chauffeur. Met de OV-chipkaart reis je op saldo of met een speciaal product in het stads- en streekvervoer in heel Nederland.
Drie metrostations bevinden zich in de buurt van de Eiffeltoren: Station Trocadéro, Station Bir-Hakeim en Station École-Militaire. Vanaf hier kun je gemakkelijk naar de Eiffeltoren lopen. Reis met Lijn C van het Parijse RER spoorwegnet. Je kunt uitstappen bij het station Champ de Mars.
De service met de naam Metro werkt alleen in zones 1 en 2. De RER werkt tot zone 6. Die zones bevinden zich in intramuros van Parijs en de dichtstbijzijnde buitenwijken. Als je bijvoorbeeld Saint-Denis en la Défense bereikt met de metro, bevind je je in Zone 2.
Er zijn ook bepaalde plekken die je liever vermijdt in Parijs. Het is niet aan te raden een hotel te boeken vlakbij het Gare du Nord of Gare de l'Est. Zeker tussen de twee treinstations in wil je eigenlijk niet komen. Ook moet je voorzichtig zijn in de wijk Belleville en de Chinese wijk.
Het 1ste arrondissement is het hart van Parijs
De naam van het district is namelijk «Louvre». Het is in dit arrondissement waar het meest beroemde en meest bezochte museum ter wereld zich bevindt. Het voormalige keizerlijke paleis was toentertijd het centrum van de stad.
Uit ervaring hebben we geleerd dat je zeker 3 à 4 volle dagen in de stad moet doorbrengen. Enkel zo kan je een goed beeld krijgen van de mooie Franse hoofdstad. Aangezien er in Parijs ook heel wat musea aanwezig zijn, kan je misschien wel opteren om er een volle week te verblijven.
Parijs is statistisch gezien een van de veiligste steden in Europa, maar in een grote stad bestaat er altijd een kans dat je het slachtoffer wordt van een misdrijf. Toeristen lopen het grootste risico op zakkenrollen en oplichting.