Boulderen is niet moeilijk, je kunt gewoon bij ons binnenlopen en gaan boulderen. Er zijn genoeg boulders voor beginners. Trek wel lekker zittende kleren aan en gymschoenen waarmee je niet buiten hebt gelopen. Als je voor het eerst komt boulderen, leggen we je even uit hoe het gaat.
Boulderen is voor iedereen
Van beginners tot topsporters, jong tot oud. Boulders worden ingedeeld op moeilijkheidsgraad. Die moeilijkheid wordt bepaald door de grootte van de grepen, de afstand ertussen, de mate van overhang van de wand en hoe flexibel, sterk of moedig je moet zijn om de boulder uit te klimmen.
Boulderen is niet echt een intensieve sport, maar vrouwen kunnen toch het beste een goede sportbeha dragen. Draag verder gewoon waar je je prettig in voelt. Je gebruikelijke sportkleding is een prima keuze.
Boulderen is een veilige sport als je goed weet hoe je moet vallen en je beheerst klimt. Klim je in de hal, informeer dan bij het personeel naar trainingsgroepen en opleidingsmogelijkheden.
Wat doet het voor je lichaam? Naast dat het top is voor je balans en core, houd je er ook flink sterkere spieren aan over. En niet alleen sterk, maar ook langere spieren! Je buik wordt strakker en je quads, onderrug en biceps krijgen veel meer kracht en definitie.
Hoelang duurt een bouldersessie? Als volwassenen ben je ongeveer één tot anderhalf uur aan het sporten. Hierbij wissel je af tussen het beklimmen van boulders en het uitrusten op de bankjes. Kinderen boulderen vaak ongeveer een uurtje.
Het is een perfecte manier om op een avontuurlijke manier je hele lichaam te trainen. Doordat je met boulderen elke spier in je lichaam aanspreekt, verbrand je met deze tak van sport heel wat calorieën per uur. Laat die spiertjes maar werken.
Boulderen is het klimmen van korte routes, oftewel boulders. Dit doe je veilig boven dikke valmatten. Je hebt dus geen touwen en ander zekermateriaal nodig en ook geen uitgebreide veiligheidsinstructie. Je kunt direct aan de slag, alleen of met anderen.
Vanaf 6 jaar oud, kan je onder direct toezicht van een begeleider (18+) komen boulderen. Laat bij binnenkomst altijd even weten dat je nieuw bent, zo kunnen we je goed op weg helpen. Zelfstandig boulderen kan ook, dat mag vanaf 12 jaar.
Rusttijd: Neem 2-4 minuten rust nadat je 4 boulders hebt geklommen.
Een goede tijd van rust voor routes is 20/30 minuten en voor boulders is dat 3/5 minuten. Je lichaam herstelt sneller van een korte training. Het is daarom beter om drie keer in de week 2 uur te trainen dan één lange sessie van 5 uur te houden. Bij zulke lange sessies is de kans op een blessure groter.
– Afhankelijk van je budget kan boulderen duur of goedkoop zijn. Bij de meeste boulderhallen kun je de hele dag boulderen voor iets minder dan 10 euro. Neem je een abonnement dan kun je onbeperkt boulderen. Een abonnement is ongeveer 40-50 euro per maand.
Welke spieren train je met boulderen? Tijdens het boulderen train je veel verschillende spieren. Je zet namelijk je hele lichaam in de strijd om aan de top te komen! Denk aan je arm- en schouderspieren om jezelf omhoog te tillen, je onder- en bovenbeenspieren om kracht te zetten en je buikspieren voor stabiliteit.
Meer over boulderen
Tijdens een uur boulderen verbruikt een klimmer ca. 580 kcal.
Boulderen is klimmen van korte routes (boulders) op klimwanden van maximaal 4,5 meter hoog. Hierbij wordt niet met een touw als zekering geklommen, maar liggen er valmatten voor de veiligheid op de grond. De uitdaging is om uit te puzzelen hoe je de boulder klimt.
De circa 70.000 klimmers kunnen in 2020 terecht in bijna 70 klim- en boulderlocaties. De klimsport in Nederland maakt een gestage groei door sinds eind jaren '80, waarbij zowel het aantal boulderhallen als klimhallen de laatste jaren exponentieel fors is gegroeid tot ruim 60 in 2020.
Land plat op beide voeten en verdeel de impact over beide benen.Val nooit op gestrekte armen of benen, houd je armen voor je lichaam.Buig je knieën en rol door naar achteren met je kin op je borst. Voorkom dat je gaat draaien tijdens het vallen of afspringen.
Klimschoenen zijn onmisbaar, het is handig als je kleding ruim zit en je mag geen lange nagels hebben. Waar je ook aan moet denken, is een stoffen zakje waar magnesium in kan. Magnesium helpt tegen zweethanden en zorgt voor meer grip op de handgrepen.
Je hebt geen speciale kleding nodig voor af en toe boulderen. Maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt, kun je 1 of 2 (of 3) setjes sportkleding aanschaffen die je altijd klaar hebt staan in de kast. Zo kun je binnen 1 minuut een setje in je tas doen en vertrekken naar de boulderhal.
Wat betreft bovenkleding en broeken volstaan zowel wijde als losse kleren, het is maar net wat jij het fijnst vindt zitten. Houd wel rekening met de temperatuur in de hal. Het is vaak erg lastig om de grote ruimte waarin de klim- of boulderhal zich bevindt goed te koelen of juist te verwarmen.
Alleen boulderen is geen probleem, je hebt geen partner nodig. Maar toch: boulderen doe je nooit alleen. Samen puzzelen op een boulder, naar elkaar kijken hoe die ander het doet en gezellig tussendoor kletsen, want je hebt ook af en toe pauze nodig. Dit maakt boulderen naast een flexibele ook een zeer sociale sport.
Het woord 'boulder' is ook wel Engels voor kei of rots. En daar komt de sport vandaan. De klimsport ontstond toen rotsklimmers hun vaardigheden trainden op grote rotsblokken in de omgeving.
Boulderen is een van de snelst groeiende sporten van Nederland. Je klimt korte routes – boulders – op wanden van ruim 4 meter hoog. Je klimt zonder touw, boven dikke matten, waardoor je veilig kunt boulderen.