Begin 2018 zijn de oude biljetten en munten van 1, 5 en 10 pond uit de roulatie gehaald en niet meer geldig. Dit betekent dat je ze niet meer kunt uitgeven in winkels, bij attracties en in horeca.
Munten hebben de waarden van 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £ 1 en £ 2. Notes hebben de waarden van £ 5, £ 10, £ 20 en £ 50. De Kanaaleilanden en het eiland Man (Brits Kroonbezit) hebben andere munten en biljetten dan het VK, maar het systeem is hetzelfde. Met de Engelse ponden kun je overal wel betalen.
Bij het Geldwisselkantoor kunt u naast Britse Pond biljetten ook Engels muntgeld wisselen. Zonde als uw oude Britse Ponden in de kast blijven liggen. Muntgeld wordt vaak vergeten omdat banken deze munten niet accepteren. Muntgeld storten is altijd lastig maar niet bij Geldwisselkantoor.
Engelse Ponden inwisselen voor euro's
Ondanks dat deze Engelse valuta veel wordt verhandeld en gebruikt zijn enkele bankbiljetten lastig in te wisselen bij kantoren en banken. Geldwisselkantoor biedt u de kans om uw Engelse Ponden in te wisselen dicht bij u in de buurt met bijna 100 locaties door heel Nederland. >
In Engeland wordt niet betaald met de euro, zoals in Nederland. De munteenheid hier is de pound sterling, oftewel de Britse pond.
Waarschijnlijk volgt in 2020 het nieuwe 20 pond biljet. Daarnaast zijn er ook nieuwe goudgeel-zilverkleurige muntstukken van £1,-. Oude biljetten en munten van deze waarde zijn daarom niet meer geldig en kunt u dus niet meer gebruiken. Oude biljetten zijn nog wel in te wisselen bij de Bank of England.
Geldzaken. In Engeland betaalt men met de Britse pond (GBP). Bankpassen worden bij de meeste geld- en pinautomaten geaccepteerd, evenals in hotels, restaurants en winkels. Dit geldt ook voor creditcards.
Buitenlandse munten, maar ook papiergeld, kun je inleveren in speciale collectezuilen op vlieghavens. De opbrengst gaat naar een goed doel. Er zijn ook andere initiatieven die niet meer gebruikte munten inzamelen voor goede doelen, zoals Muntenactie of Stichting Cambio.
Bent u een verzamelaar van waardevolle munten en denkt u erover na om uw munten in te leveren? Tegenwoordig kunt u oude Nederlandse munten niet meer inleveren bij de bank.
Bij bankfilialen kunt u uw oude munten en bankbiljetten tijdens de overgangstermijn, en soms ook daarna nog, inwisselen tegen euro's. Die overgangstermijn loopt wel ten einde en soms kunt u daarna uw geld tegen betaling inwisselen. Er kunnen beperkingen worden gesteld aan de hoeveel geld die u kunt inwisselen.
Dat kan bij De Nederlandsche Bank (DNB). U krijgt de waarde van de munt vergoed. Bijvoorbeeld: voor de zilveren 5-euro-Bosch-munt ontvangt u vijf euro.
Groot-Brittannië en Noord-Ierland hebben voldoende geldautomaten (cashpoint of ATM = automated teller machine). Geld opnemen is meestal goedkoper met een bankpas dan met een creditcard. Banken, postkantoren en wisselkantoren wisselen geld. Hotels wisselen doorgaans tegen een ongunstiger koers dan banken.
Als je met een betaalpas van een Nederlandse bank ponden wilt gaan pinnen bij een pinautomaat in Londen dan betaal je hiervoor kosten. Afhankelijk van de bank en je betaalpakket liggen de kosten voor het geld opnemen in een vreemde valuta rond de 2,25 euro per geldopname + 1,1% koersopslag.
In Engeland wordt het betalen met je betaalpas of creditcard als heel normaal gezien. Het betalen met contant geld wordt echter ook nog steeds gedaan. Indien je gebruik maakt van contante betalingen is het wel aan te raden om op te letten met het aantal transacties met je eigen bank.
De waarde van de Schotse pond is gelijk aan de Britse pond. Mocht je aan het einde van de vakantie Schotse ponden overhouden dan kun je daar in het noorden van Engeland over het algemeen zonder problemen mee betalen.In het zuiden van Engeland is dit wat lastiger. Creditcards worden op veel plaatsen geaccepteerd.
In Engeland, Duitsland en Scandinavië zit de fooi vaak al in het totaalbedrag. Iets extra's daarbovenop geven mag wel en wordt gezien als een erkenning voor goede service. Als je ontevreden bent, dan hoef je uiteraard niets te geven.
Maar sommige munten zijn meer waard dan dat ze op het eerste gezicht lijken. Zo heb je 2 euro munten die 15 euro waard zijn en 1 centjes die 6000 euro waard kunnen zijn.
Geld inwisselen bij een geldwisselkantoor
Je kunt je geld het beste inwisselen bij een geldwisselkantoor. Je kunt hier al het briefgeld inwisselen voor euro's of andere valutasoorten. Echter mag je hier meestal geen muntgeld inleveren. Vaak zijn er geldwisselkantoren te vinden op stations en luchthavens.
Munten wisselen uit het buitenland
Naast bankbiljetten wisselen kunt u bij het Geldwisselkantoor ook muntgeld wisselen. Dat is best wel uniek te noemen omdat de meeste wisselkantoren dit niet doen. Bij het Geldwisselkantoor kunt u méér dan 10 soorten muntgeld wisselen uit het buitenland.
Drinkwater. Het kraanwater in Groot Brittannië, is veilig om te drinken. Alleen het water kan chloor bevatten waardoor het niet heel lekker is. Daarom raden we het aan om flesjes water te kopen bij de supermarkten.
Neemt u geld mee naar het buitenland? U mag zoveel meenemen als u wilt. Mogelijk moet u aangifte doen bij de Douane. Dit hangt af van hoeveel geld u meeneemt en van het land waar u naartoe reist.
Drinkwater. Het kraanwater in Groot-Brittannië en Noord-Ierland is veilig te drinken.
De shilling was tot 1970 een rekeneenheid in Groot-Brittannië en Ierland.De waarde was het twintigste deel van een pond. Deze situatie is vergelijkbaar met de stuiver die in Nederland in het begin van de 19e eeuw nog een rekeneenheid was. Met de invoering van het decimale stelsel werd de shilling afgeschaft.
De nieuwe Britse biljetten en munten zijn als volgt te herkennen: 1 pond: twaalfhoekige munt met 2 twee kleuren: zilverkleurige binnenkant, goudkleurige rand. 5 pond: biljet van polymeer met portret van Winston Churchill en doorzichtig 'raampje'
Buitenlands geld bestel je online bij GWK Travelex. Je haalt de bestelling af bij een GWK Travelex vestiging bij jou in de buurt. Je vindt de vestigingen op de grotere NS-stations en op luchthavens.