Om precies te zijn kan een mens 24 uur zonder slaap zonder dat er nare gevolgen optreden. Wanneer je langer dan 24 uur wakker bent zal je dit gaan merken. Je geheugen wordt dan namelijk onbetrouwbaar, je gedachten worden langzamer, je beoordelingsvermogen verslechtert en het maken van keuzes wordt moeilijker.
„Als je een nacht een keer slecht slaapt, dan is dat niet zo erg. Ons lichaam is slim genoeg en de nacht daarna zal je automatisch wat dieper slapen, zodat de schade van de nacht ervoor wordt weggewerkt,” zegt slaapcoach en medeoprichter van Saraja Slaapcursus Talja Lambert.
Na een paar dagen zonder slaap kunnen de hersenen allerlei gekke hallucinaties gaan vormen. Dit is een gevaarlijk effect van te lang wakker blijven. Onderzoek toont aan dat de eerste hallucinaties beginnen na 72 uur wakker blijven. Hallucinaties worden ervaren in verschillende vormen, hieronder volgen een paar.
Emeritus hoogleraar in psychofysiologie aan de Universiteit van Amsterdam Gerard Kerkhof vertelde aan de Volkskrant dat het daarom zeker nuttig om even te slapen, ook al is het maar een paar uur.
Factcheck. Jezelf wakker houden als je aan slapeloosheid lijdt, kan je slaap op termijn verbeteren, zo blijkt uit onderzoek. Je moet de slaapbeperking combineren met een goede slaaphygiëne en minstens 5 uur in bed doorbrengen.
Na twee uur slaap heb je al meer dan vijftig procent afgebroken. ' Ook al slaap je niet, rusten heeft ook een positief effect. En anders is er voor de echte nachtbrakers natuurlijk nog koffie.
Uit onderzoek blijkt dat tussen 1 en 3 uur 's middags ideaal is voor mensen die graag een middagdutje doen. Ga je vroeger dan 1 uur 's middags slapen, dan ben je misschien nog niet moe genoeg - en sluit je je ogen na 4 uur, dan kan je 's avonds misschien niet in slaap vallen.
Doe rustig aan op de momenten dat je echt even geen energie hebt. Loop een rondje, ga even liggen, of zitten en (dag)droom lekker weg. Blijf niet langer dan normaal in bed liggen en doe wat je altijd doet. Maak een ommetje of ga fietsen en eet voedzame maaltijden.
Wanneer je een volledige nacht overslaat, heeft je lichaam een broodnodige kans gemist om zich te ontspannen, zich op te laden en zich te herstellen. “Tijdens de nacht brengen allerlei herstelprocessen je weer in vorm voor de volgende dag”, aldus Raymann.
Slaap inhalen, dat doet u niet zomaar
Ook al is het vaak een opkikker op korte termijn, een powernap heeft op lange termijn weinig zin. En de dag erna langer uitslapen? Dat helpt u ook nauwelijks verder. Zo onderzocht het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology in een studie uit 2019 verschillende testpersonen.
“Blijf niet langer in bed liggen” Slaaptekort valt helaas niet op te lossen door in het weekend langer te blijven liggen. Volgens onderzoek heb je maar liefst vier dagen nodig om volledig te herstellen van amper één uur verloren slaap.
Slaap je te weinig, dan heeft dat bijvoorbeeld impact op je organen. En dat niet alleen, langdurig slaaptekort geeft ook meer kans op obesitas, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressiviteit, concentratieproblemen en meer.
Als je moe bent maar niet kunt slapen, komt dat meestal omdat je nog aan te veel dingen denkt. Je hebt moeite je geestelijk te ontspannen. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld meer stress hebt dan normaal.
Stiekem zou het hartstikke lekker zijn om 4 uur van je slaap in te leveren voor leuke dingen. Er is echter maar een klein aantal mensen dat volledig kan functioneren op zo weinig slaap. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 1% van de wereldbevolking prima kan leven met een uur of 4 slaap per nacht.
Een nacht doorhalen maakt je minder scherp
Vanuit dit oogpunt raden wij je dus af om een nacht slapen over te slaan. Het concentratievermogen zal ook afnemen naarmate je langer wakker bent. Een nacht overslaan om door te werken aan je verslag, lijkt wellicht efficiënt maar het heeft ook nadelige gevolgen.
Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt. De wetenschappers lieten proefpersonen twee weken lang vier, zes of acht uur per nacht slapen.
Doe ontspanningsoefeningen
Het doen van ontspanningsoefeningen en/of mediteren helpt je lichaam en geest tot rust te komen. Je kunt ook een yogamatje naast je bed leggen en de dag afsluiten met een paar zonnegroeten. Door meer in je lichaam te gaan zitten, zet je je geest in de slaapstand.
Een nacht slecht slapen is normaal, en de gevolgen zullen minimaal zijn. De volgende dag zul je misschien niet op je fitst zijn, een marathon lopen zit er wellicht niet in. Je zult echter wel gewoon kunnen functioneren, met wellicht wat zwaardere oogleden.
Niet alleen langdurig slaaptekort leidt tot slechtere sportprestaties. Ook één korte nacht kan nadelig uitpakken voor de prestatie de dag erna. Dit geldt met name na een nacht zonder slaap of slaaptekort door eerder wakker te worden.
Moet je morgen om 7 uur op? Dan kruip je best om 21.46 uur of 23.16 uur je bed in. Of toch volgens een populaire online slaapcalculator. Die houdt rekening met hoe snel je in slaap valt en berekent dat je vijf of zes slaapcyclussen moet kunnen doorlopen om 's ochtends als een frisse, uitgeslapen mens uit bed te rollen.
Vandaar dat deze mensen toekunnen met minder slaap. Maar bij de meesten van ons heeft het brein zo'n 7 tot 8 uur slaap nodig om 'groot onderhoud' te plegen en informatie (zoals) herinneringen te verwerken. En gedurende de slaap voert het lichaam ook de nodige herstelwerkzaamheden uit.
U kunt het beste kiezen tussen een korte powernap van 20 minuten of een lange powernap van 90 minuten, afhankelijk van het effect dat u wilt bereiken met uw powernap. Voor een refresh, om weer alert te zijn is 10-20 minuten voldoende.