Hoe worden chocolade-eieren gemaakt ? Paaseieren worden gemaakt van een pasta van chocolade die bij een temperatuur van 40° bewaard wordt. Om ze de gewenste vorm te geven moet de pasta afkoelen tot ongeveer 30°. Dit heet “tempereren” en hierdoor wordt de gewenste vorm, hardheid en glans van het eindproduct bekomen.
Wat ze gemeen hebben, is dat ze over het algemeen allemaal in aluminiumfolie verpakt zijn. Dat is om ze tegen (zon)licht en temperatuurwisselingen te beschermen. Worden ze niet verpakt, dan oxideert de chocolade, wat ten koste gaat van de smaak.
Om chocolade te maken heb je nibs, cacaoboter en suiker nodig. Voor melkchocolade gaat er ook melkpoeder bij. De geroosterde nibs worden eerst gemalen. Daardoor wordt de cacaoboter zacht en ontstaat een vloeibare massa, cacaomassa.
Om onze Milka chocolade te maken, wordt de warme cacaomassa in een menginstallatie gepompt en volgens een beschermd recept zorgvuldig gemengd met suiker, melkpoeder van de beste Alpenmelk, en andere ingrediënten. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
Een snel rekensommetje leert dat je al snel 150 paaseieren moet eten (of een kleine 7.000 extra calorieën) om één kilo bij te komen. Dagelijks één of twee eitjes pure chocolade is zelfs gezond 'vanwege de goede voedingsstoffen' en 'het gunstige effect op hart- en vaatziekten'.
"Je moet namelijk zo'n 6.000 calorieën eten om 1 kilo aan te komen", weet diëtist en voedingskundige Sanne de Ree. "Een gemiddeld paasei bevat zo'n 40 kilocalorieën, dus dat betekent dat je meer dan 120 paaseieren kunt eten voordat je 1 kilo aankomt."
Paaseitjes kunnen van pure, melk of witte chocolade worden gemaakt. De pure variant zal echter niet snel van 72% cacao worden gemaakt. Meestal is het cacao gehalte lager en bevatten de paaseitjes meer suiker.
De eieren verven: Vul een beker of schaaltje met 3/4 water, 1/4 azijn en 15-20 druppels voedingskleurstof. Leg je ei in het verfbadje en duw hem met een lepeltje voorzichtig onder water. Als het ei de kleur heeft die je wilt, haal je hem er weer uit en laat je hem drogen op bakpapier of in de eierdoos.
Paaseitjes kopen doe je natuurlijk bij Jumbo: we hebben chocolade paaseitjes in meer dan 20 verschillende smaken. Maar ook grote, holle paaseieren vind je bij ons. De ene nog lekkerder dan de andere. Probeer daar maar eens vanaf te blijven.
Er zitten 44 kilocalorieën in 1 stuk (8 gram) chocolade-eitjes. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'chocolade-eitjes'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
En van ongezond eten kom je aan. Maar één paaseitje van melkchocolade bevat gemiddeld 45 calorieën. En om één kilo aan te komen, moet je volgens hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell ongeveer 7000 calorieën extra eten. Dat komt neer op ongeveer 150 paaseitjes.
Een daarvan is dat de figuur van de paashaas ontspringt van een volksverhaal van de Teutonen -een Germaanse stam- over Ostara. Deze godin van de vruchtbaarheid zou een gewond vogeltje veranderd hebben in een haas om het te genezen. Die haas zou ieder jaar terugkomen met eieren als teken van dankbaarheid.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Eén kilo gewichtstoename staat ongeveer gelijk aan 7,000 calorieën. Als je twee weken lang elke dag 500 calorieën extra eet, kom je één kilogram aan. Je kan je dagelijkse energie-inname ophogen door zes keer op een dag te eten en gezonde energierijke producten aan je eetpatroon toe te voegen.
Maar hoeveel extra voedsel moet je naar binnen werken voor je een kilo bijkomt? Jammer genoeg niet zo gek veel: 500 extra calorieën per dag eten (die je dus niet verbrandt) gedurende een week zal er al voor zorgen dat je een kilo bijkomt.
Afhankelijk van de keuze van een grootverpakking verschilt het ook qua hoeveel eieren er inzitten. Zo zitten er in de massieve paaseitjes mix ca. 150 eitjes in één kg, deze eitjes wegen ca. 7 gram.
En jammer genoeg voor de vele schoolkinderen bij wie het lilagekleurde dier zo populair is, wordt de fotogenieke Simmentaler-koe – op deze bijzondere uitzondering uit Servië na dan - ook niet paars geboren. Milka komt begin jaren '70 op het idee om van de paarse koe op de verpakking een centraal reclamefiguur te maken.
De vader van Kompas Olga 978 is Vigor, een Brown Swiss: het ras/'merk' van een Milka-koe.
Milka wil de koeien 'eren' voor hun bijdrage aan de Milka-chocolade. Zo wordt er een romantisch beeld geschetst van hoe de 'tedere chocolade' van Milka wordt gemaakt.
We eten gemiddeld 4,5 kg chocolade per persoon per jaar. Zwitserland, het land waar NESTLÉ chocolade oorspronkelijk vandaan komt, staat op nummer 1 met 11,4 kg chocolade per persoon per jaar.