Als uw pols 's avonds dik, warm en/of stijf wordt, dan moet u het rustiger aan doen. Uw pols heeft dan nog hersteltijd nodig. U moet er rekening mee houden dat u zeker meer dan zes weken nodig heeft, voordat u uw pols weer redelijk goed kunt gebruiken.
Volledig normaal en pijnvrij gebruik van de pols wordt meestal pas na drie maanden bereikt.
Na 3 tot 4 maanden kunt u uw pols meestal weer gewoon gebruiken. Bij ernstige breuken duurt het herstel langer. Soms is de pols erg beschadigd, bijvoorbeeld of als er ook bandjes in uw pols gescheurd zijn.
Na ongeveer een week of twee is de ergste pijn meestal voorbij. Wat er vervolgens gebeurt, is dat het gebroken bot en het omliggende zachte weefsel beginnen te genezen. Dit duurt een aantal weken en de pijn die u tijdens deze fase kunt ervaren, wordt subacute pijn genoemd. De laatste fase van pijn is chronische pijn.
Bewegen is goed, maar het belangrijkste is dat u geen pijn heeft. Als het u geen pijn veroorzaakt mag u met de vingers en de hand doen wat het gips toelaat. Als u bemerkt dat de draagdoek niet meer nodig is en uw hand is niet dik meer, hoeft u deze niet meer te gebruiken. Dit is vaak al na 1 of 2 weken het geval.
Autorijden/fietsen
Dat houdt in dat voor het besturen van een auto/fiets u bij een noodingreep uw stuur goed in bedwang kunt houden. Er is dus geen termijn aan wanneer iemand weer in staat is auto te rijden of te fietsen. Bij twijfel kunt u contact opnemen met uw verzekering.
Het harde sterk verkalkte bot geneest langzaam. Zo duurt de genezing van bijvoorbeeld een breuk in het midden van een onder- of bovenbeen drie tot negen maanden, terwijl dit in de buurt van het gewricht slechts zes weken duurt. Bij de kleine beenderen (hand en voet) is de genezing sneller (drie tot zes weken).
Vermoeidheid breuk: Een vermoeidheid breuk ontstaat wanneer het bot overbelast of verkeerd belast wordt. Deze botbreuken treden meestal op bij overmatige sportbeoefening.
Gezond eten helpt je lichaam om de botbreuk sneller te doen herstellen. Vooral calcium is een belangrijke voedingsstof: dit is namelijk de bouwstof voor je botten. Volwassenen hebben gemiddeld een inname van 1000 mg calcium per dag nodig. Calcium vind je in zuivelproducten, groenten, noten en zaden.
Het bot kan gemakkelijk opnieuw breken wanneer er kracht gezet wordt.
Een gebroken pols is zeer pijnlijk, waarbij de pijn vaak toeneemt tijdens het bewegen van de pols.
De eerste 6 weken mag u geen kracht zetten met uw hand, bewegen mag wel. U kunt ook niet autorijden, u bent niet verzekerd. Of u wel of niet kan werken hangt af van uw persoonlijk situatie. Overleg dit eventueel met de gipsverbandmeester.
Gebruik een goede slaaphouding. Het is het beste om op je rug te slapen met je gebroken arm op een kussen naast je. Zo kun je de arm rust geven zonder dat hij te veel gewicht hoeft te dragen. Als je op je zij slaapt, probeer dan een kussen tussen je arm en je borst te leggen om druk op de arm te verminderen.
U moet er rekening mee houden dat het soms wel tot 6 weken kan duren voordat u de pols weer goed kunt gebruiken. Tijdens het oefenen mag er geen hevige pijn ontstaan. Als u langer dan een half uur napijn heeft of als de hand/pols dikker of warmer wordt na het oefenen kunnen dat signalen zijn van te zware belasting.
Bij een twijgbreuk is 1 tot 2 weken voldoende. Bij een uitgebreidere breuk is 4 weken meestal voldoende. Als de breuk zover is genezen dat gips niet meer nodig is, dan is het raadzaam nog minimaal 2 weken te wachten voordat sport of gymnastiek wordt hervat.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Vitamine C bevordert de aanmaak van collageen van het type 1. Het zorgt dat deze bindweefselstructuren zich op een georganiseerde manier rangschikken waardoor de botmatrix wordt versterkt. En het ondersteunt de hydroxylering van collageen.
Veel vitamine D in combinatie met veel calcium en omega-3 vetten is ideaal tijdens een revalidatie na een botbreuk. Levertraan is ook een aanrader, omdat het naast omega-3 ook vitamine D bevat.
Alle bewegingen mogen gemaakt worden, maar gebruik geen extra gewicht. U kunt uw andere hand gebruiken om uw pijnlijke hand te ondersteunen bij het oefenen. Het oefenen mag gevoelig zijn, maar het heeft geen zin om uzelf veel pijn te doen. De pols en vingers zijn vaak in de avond nog pijnlijk en in de ochtend stijf.
Voer oefeningen uit en rook niet
Oefeningen verbeteren de bloedtoevoer naar de gewonde plek. Daarnaast helpen de oefeningen om de spieren rond het letsel weer op te bouwen. Volg altijd de instructies van uw arts met betrekking tot rust en fysieke beweging om problemen bij de genezing te voorkomen.
Om de genezing van de botbreuk goed te ondersteunen is het belangrijk dat u de adviezen die u krijgt over het belasten van uw gebroken lichaamsdeel goed opvolgt. Blijf goed en gezond eten. Hierdoor geneest de breuk sneller. Roken en overmatig alcoholgebruik vertragen de botgenezing.
Neem de eerste 2 tot 3 dagen de pijnstilling volgens het advies in. Daarna kunt u de medicatie nemen zolang u pijnklachten heeft. Als de pijn afneemt, stopt u als eerste het nemen van Ibuprofen, Diclofenac, Oxycontin of Oxynorm. Daarna kunt u het gebruik van Paracetamol afbouwen op geleide van de pijn.
Bewegen stimuleert de botaanmaak. Daarnaast zorgt een actief leven er ook voor dat uw reactiesnelheid en evenwicht op peil blijven waardoor u minder snel valt. kom regelmatig in daglicht. Daglicht stimuleert de aanmaak van vitamine D dat nodig is voor sterke botten.