Mouches volantes, ook wel floating specks, floaters of glasvochttroebeling genoemd, zijn zwevende vlekjes of sliertjes in het gezichtsveld. De medische term voor deze kwaal is myodesopsie. De schaduwachtige 'vliegende vliegen', kunnen de vorm aannemen van puntjes, draadjes of zelfs van hele webben.
De oogarts maakt een onderscheid tussen onduidelijk herkenbare en duidelijk herkenbare floaters. Lees hier met de hulp van uw oogarts de omschrijving van 3 verschillende types van floaters zodat uw type van floaters kan vastgesteld worden.
Wat kun jezelf doen? Meestal kunt u zelf heel veel bereiken met de ontspanningsoefeningen van dr. Bates. Door de ogen en de oogspieren tot rust te brengen, vermindert u de overspanning van de oogspieren die de oorzaak is van de meeste oogafwijkingen.
Mouches volantes verdwijnen meestal niet vanzelf. Soms worden ze wel minder of je went er simpelweg aan. Omdat mouches volantes meestal onschuldig zijn, is behandeling lang niet altijd nodig.
Mouches volantes kunnen meestal geen kwaad. Het glasvocht kan verder veranderen door het ouder worden. Het wordt dan minder soepel en steeds wateriger. Hierdoor kan het glasvocht krimpen en loslaten van het netvlies.
Ook als gevolg van een trauma, een staaroperatie of een oogontsteking kunnen er zogenoemde 'floaters' in het oog ontstaan. Mouches volantes kunnen verergeren bij vermoeidheid en stress. Gun uw ogen dus voldoende rust wanneer u er meer last van krijgt.
Ze vallen vooral op bij het kijken naar een wit plafond of blauwe lucht. We noemen deze vlekjes mouches volantes of floaters. Dit zijn onschuldige eiwitvlekjes of sliertjes in het glasvocht. Bij het ouder worden verandert het glasvocht en komt dit vaker voor.
Het zien van één of meerdere (zwevende) vlekjes door glasvochttroebelingen, wordt ook wel 'mouches volantes' genoemd. dat bij het ouder worden hoort. Het treedt bij veel mensen op, vaak op een wat oudere leeftijd. Meestal is dit onschuldig, maar soms kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn.
Een luchtbel in het oog verdwijnt binnen ongeveer 10 dagen. Een gasbel in het oog verdwijnt binnen ongeveer 2 tot 8 weken. Hoelang dit precies duurt, is afhankelijk van welk soort gas er gebruikt wordt. De lucht- of gasbel wordt vervangen door vocht dat het oog zelf maakt.
Het glasvocht is een soort gelei dat de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Door veroudering kunnen in dit glasvocht troebelingen ontstaan. Dit noemen we glasvochttroebelingen, floaters of mouches volantes. Een onschuldig maar soms storend oogprobleem.
Kosten / vergoeding
Blijkt na dit onderzoek dat er inderdaad sprake is van een floater en u kiest voor een behandeling dan gelden de volgende kosten: voor de eerste floaterlaser behandeling €600,00 per oog en voor eventuele vervolgbehandelingen €300,00 per behandeling per oog.
U kunt lichtflitsen en zwarte, zwevende vlekjes zien. Het kan ook zijn dat u slechter ziet. Een scheurtje in het netvlies kan behandeld worden met een laserbehandeling. Dit wordt gedaan om een netvliesloslating te voorkomen.
Bij staar is de lens niet meer helder. Dit wordt ook wel troebel genoemd. U ziet wazig en u kunt kleuren minder helder zien. U kunt een staaroperatie krijgen.
Mensen raken uiteindelijk meestal ook meer gewend aan de vlekjes, waardoor ze minder gaan hinderen. Hier kan wel soms lange tijd (maanden) over heen gaan. Lichtflitsen verdwijnen meestal weer vanzelf, hoewel ze soms bij snelle oogbewegingen of in het donker nog wel enige tijd gezien kunnen worden.
Wazig zicht of een waas voor je ogen kan langzaam ontstaan of ineens optreden. Het kan in één oog of beide ogen optreden en tijdelijk of blijvend zijn. Afhankelijk van de oorzaak kan wazig zicht gepaard gaan met andere klachten, zoals hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid en vermoeide ogen.
Een andere oorzaak van mouches volantes is suikerziekte. Dit kan bloed in het glasvocht geven, wat je kunt waarnemen als plotselinge glasvochttroebelingen. Ook oogtrauma kan op deze manier mouches volantes veroorzaken. Mouches volantes kunnen meerdere oorzaken hebben.
Ziet u vlekjes of zwarte stipjes voor uw oog? Dit zijn meestal mouches volantes: onschuldige eiwitvlekjes in het glasvocht. Soms kunt u ook zwarte vlekken voor uw ogen zien als u erg moe bent, te snel overeind komt, last heeft van hoge bloeddruk of van bloedarmoede.
Bij een achterste glasvochtloslating is behandelen niet nodig. Onze oogarts kan u advies geven even af te wachten. De zwevende vlekjes worden na een tijdje minder hinderlijk. Ook de lichtflitsen houden meestal vanzelf op.
Voor een achterste glasvochtloslating wordt de afkorting AGVL (achterste glasvocht loslating) of PVD (posterior vitreous detachment) gebruikt. Deze leeftijdsgebonden AGVL begint rondom de gele vlek en breidt zich dan langzaam uit naar de oogzenuw. Dit proces kan jaren duren.
Een vlek zien > Het kan zijn dat u een wazige, rommelige, grijzige of zelfs zwarte vlek in het midden van uw blikveld ziet. U kunt daar niet langs kijken. Daardoor is het bijvoorbeeld erg lastig om gezichten te herkennen. Zo'n donkere vlek wordt een scotoom genoemd.
ga naar de huisarts als je plotseling veel vlekjes ziet en je zicht minder wordt, en vraag om een verwijzing naar een oogspecialist. een huisarts vraagt meestal naar lichtflitsen om het risico op netvliesloslating te controleren, maar niet iedereen ziet deze flitsen.
Een goede opticien herkent staar bij het opmeten van uw oog. Soms is de staar al zo sterk dat een goede meting van het oog niet eens meer mogelijk is. De opticien stuurt u dan door naar een oogarts. Voor het krijgen van een vergoeding van een behandeling van staar, moet u wel een verwijsbrief van uw huisarts vragen.
De huisarts of optometrist kunnen op basis van uw klachten een eerste diagnose stellen. Vervolgonderzoek is daarna vaak nodig. Een optometrist of oogarts kan dit doen. Let op: een oogarts stelt altijd de uiteindelijke diagnose.
Als u slecht ziet of een oogaandoening heeft zoals staar, glaucoom of maculadegeneratie, kan dit risico's opleveren in het verkeer. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met diepte zien, verkeersborden lezen of gevaar zien aankomen.
Lichtflitsen zien kan komen door: Glasvochtloslating: u ziet dan met 1 oog lichtflitsen en zwarte, zwevende vlekjes. Een scheur in het netvlies: u ziet met 1 oog lichtflitsen, vaak steeds in dezelfde hoek. Door de scheur kan het netvlies loslaten (netvliesloslating).