De meest performante elektrische doorstromer: de comfort doorstromer. Comfort doorstroomboilers kunnen een grote hoeveelheid warm water leveren aan meerdere aftappunten, zelfs als deze zich in verschillende ruimten bevinden.
Een slim uitgangspunt om te nemen is het aantal liters per minuut dat u wilt hebben onder uw douche. Stel: u wenst per minuut 6 liter water van 38 graden. De standaard vuistregel is dan: 2 x 6 liter/minuut is 12. Vervolgens selecteert u een doorstromer met >12 kW vermogen, bijvoorbeeld de DHB-E 13 SLi.
Is iedere doorstromer geschikt om mee te douchen? Nee, u heeft minimaal een doorstromer van 15 kW nodig. Die geeft ruim 8 ltr/min, goed voor comfortabel douchen. De kleinere, met 11 kW of 13 kW, geven te weinig warm water voor een douche.
De installatie van een doorstromer is goedkoper dan het installeren van een cv-ketel met boiler. Uw verwarmingsinstallatie start enkel op wanneer u warm water wilt. Zo heeft u minimum warmteverlies en verbruikt uw cv-ketel geen gas wanneer er geen warm water gevraagd wordt.
Wat is het verbruik van een doorstroomboiler? Dit is uiteraard zeer afhankelijk van het verbruikspatroon. Een vuistregel is dat een gemiddeld gezin per persoon circa 500 kWh aan elektra zal verbruiken voor de doorstroomboiler.
In principe kan je de elektrische boiler overal plaatsen waar tappunten aanwezig zijn. Hoe dichter de elektrische boiler bij een tappunt zit, hoe beter. Warm water verliest namelijk hitte tijdens het transport vanuit de boiler naar het tappunt.
Een gezin van 2 volwassenen en 1 kind hebben een warmwaterbehoefte van ongeveer 270 liter per dag. Daarvoor volstaat een elektrische waterboiler met een inhoud van 150 liter. Om die 150 liter leidingwater op te warmen met een elektrische warmwaterboiler heb je ongeveer 2.000 kWh per jaar aan stroom nodig.
De energiekosten zijn bij een elektrische boiler lager als bij een boiler op gas. De energiekosten kunnen nog positiever uitvallen als gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen.
Dan hebben we het nog steeds over 500 liter verlies, maar een elektrische boiler levert exact 0m3 gasverbruik op. Maar er is nog een oplossing: een warmtepompboiler. Niet te verwarren met een warmtepomp om het huis warm te stoken, maar het principe is hetzelfde. Dit is aanzienlijk zuiniger dan een elektrische boiler.
Een boiler heeft doorgaans een vermogen van 1500 - 2000 watt. Een doorstroomverwarmer heeft een veel groter vermogen, tot wel 24.000 watt.
Met een doorstroomboiler wordt het water direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement. Of terwijl een doorstroomboiler zorgt voor warm water zonder gas te verbruiken. Dit gebeurt alleen op het moment dat er warm water gevraagd wordt, bijvoorbeeld als je wilt gaan douchen.
Voor het warm water verkrijgen in de wasbak van de keuken adviseren wij de 5,5kw. Wilt u een elektrische doorstroomverwarmer gaan gebruiken voor het douchen dan heeft u minimaal een vermogen nodig van 11-13kw. Daarbij is de doorstromer eenvoudig te installeren omdat het veelal kleine apparaten zijn.
Een doorstroomboiler slaat je warme sanitaire water niet op in een voorraadvat zoals een klassieke boiler. Een doorstromer warmt je water alleen op als hier vraag naar is. Zo moet dit toestel niet de hele dag je water warm houden, waardoor je energie bespaart.
De meeste elektrische boilers hebben een energie label. Een elektrische boiler met een energielabel dat begint bij A++is de meer energiezuiniger dan een elektrische boiler met energielabel C. Een A of A++ zijn de meest energiezuinigste boilers.
Keukengeisers: dit zijn toestellen met een kleine capaciteit rond de 5 liter/minuut. Deze moeten niet veel warm water in 1 keer moeten produceren, bijvoorbeeld enkel voor de afwas. Badgeisers: deze hebben een grotere capaciteit dan keukengeisers, rond de 16 liter/minuut.
Deze bestaat uit boilers met energielabel B. De meeste boilers van grote Nederlandse merken beschikken slechts over energielabel D. De boilers van de "Extra Life"-lijn zij de meest energiezuinige en verdienen zichzelf zeker terug!
Een gemiddelde woning heeft zonder elektrische verwarming al gemiddeld 12 panelen nodig. Tel daar nog 12 panelen bij op als je je hele huis met een elektrische warmtepomp verwarmt. En met een elektrische cv-ketel, heb je daar alleen al gemiddeld 50 panelen voor nodig.
Als je nu een elektrische boiler gebruikt is de financiële besparing met een zonneboiler groter dan als je warme water nu door een cv-ketel geleverd wordt. Elektrisch verwarmen van water is namelijk nog altijd een stuk duurder dan verwarmen met gas.
Ben je met meer dan 2 personen in huis maar heb je geen nood aan een verwarming met warmtepomp dan is de warmtepompboiler misschien wel de perfecte keuze voor jou. Deze geeft jou goedkoop warm water door een besparing op je energiefactuur.
Boilers vanaf 50 liter
In het scenario dat je warm water wenst in de douche en bij de kraan, en je woont met twee personen samen in één huis, is het advies om gebruik te maken van een boiler van 50 liter.
De meeste huishoudens in Nederland hebben geen elektrische CV ketel, omdat ze nog zijn aangesloten op aardgas. Een fossiele brandstof waarbij CO2 vrijkomt wanneer het wordt verbrand en welke leidt tot klimaatverandering.
Quooker versus boiler
In vergelijking met een gewone cv-ketel of keukenboiler voor warm water, is de Quooker zonder enige twijfel zuiniger. Een Quooker heeft zelfs energielabel A en is daarmee de meest duurzame keukenboiler in de categorie kleinere elektrische waterverhitters met voorraadvat voor in de keuken.
U kunt gemiddeld aan een stuk door 30 minuten douchen met een 120 liter boiler, 25 minuten met een 100 liter boiler, 20 minuten met een 80 liter boiler, 15 minuten met een 50 liter boiler.
We vullen de formule in: q = 100 * 4,19 * 50 = 20.950 KJ. Omgerekend naar kWh is dat 20.950/3.600 = 5,82 kWh. Dat is het verbruik om 100 liter te verwarmen van 10 naar 60 graden Celsius. Overigens staat het verbruik van jouw elektrische apparaat vaak vermeld op de verpakking of achterkant.