Slagroom heeft een lager vetpercentage en is hierdoor on-opgeklopt vloeibaar, maar opgeklopt lekker luchtig. Double cream is een stuk steviger dan slagroom en zal ook als je het opklopt een veel stevigere structuur krijgen dan opgeklopte slagroom, dankzij het hoge vetpercentage.
Het grote verschil is dat koksroom bindmiddelen bevat waardoor het juist wél ideaal is om mee te koken. Let wel op: single cream en koksroom kun je niet zo luchtig kloppen als slagroom. Zoals de naam al doet vermoeden bevat double cream meer vet, maar liefst 48%!
Crème fraîche
Dit is room waar nog melkzuurfermenten aan worden toegevoegd. Het vetpercentage in deze aangezuurde room is dus identiek aan dat van slagroom. Je kunt 'm op dezelfde manier gebruiken, maar je krijgt er een subtiele, friszure smaak bij.
Je kunt er altijd kookroom mee vervangen, alleen wordt het resultaat dan vetter en romiger. Je kunt slagroom aanlengen met melk of water en er wat maïzena doorheen roeren om qua smaak en consistentie dichter in de buurt van kookroom te komen.
Whipping cream is dus wat wij kennen als slagroom en heeft vaak een vetpercentage tussen de 30% en 35%. Wanneer je dit in een recept ziet staan dan kun je daar gewoon Nederlandse slagroom voor nemen.
Vraagt een recept specifiek om double cream? Maak in dat geval een combinatie van slagroom en mascarpone. Klop 1 deel mascarpone luchtig en voeg hier al mixende 2 delen slagroom (en de benodigde hoeveelheid suiker) aan toe. Zo ontstaat er een lekker volle room die het dichtst bij double cream in de buurt komt.
Je kunt double cream goed vervangen door een mengsel van slagroom en mascarpone. Je hebt hiervoor twee delen slagroom nodig en één deel mascarpone. Klop de slagroom eerst lobbig en doe daarna de mascarpone erbij en klop het mengsel vervolgens stijf. Tevens zou je de double cream ook kunnen vervangen door crème fraîche.
Kookroom. Kookroom is eigenlijk een light-versie van de gewone slagroom. Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen.
Verse room is de beste vervanging voor kookroom. Karamelroom, (koffie) melk, yoghurt en roomkaas zijn ook goede vervangers voor kookroom.
Slagroom steviger maken
Voor een extra stevige slagroom kun je een zakje slagroomversteviger gebruiken. In de supermarkt vind je zakjes slagroomversteviger onder de naam Klopfix. Dit zorgt ervoor dat de slagroom minder snel terugloopt en dus zijn vorm en luchtigheid behoudt.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Zure room. Door een kleine hoeveelheid dikke zure room mee te kloppen zal de slagroom een licht-frisse smaak krijgen en blijft het langer stijf. De juiste hoeveelheid is 1/4 deel zure room en 3/4 deel slagroom.
Zorg er daarom voor dat de slagroom minimaal een vetpercentage heeft van 35% Zorg voor u de slagroom gaat koken, dat deze op kamertemperatuur komt of maak het eerst lauw in een steelpan voor u het goed aan de kook laat brengen. Laat de slagroom niet te heet worden, dan kan het zijn dat het gaat schiften (klonteren).
Zware room is een zuivelproduct dat ten minste 36 procent vet bevat. Het melkvet in de room wordt grondig gemengd met de melk om te creëren een gladde consistentie zodat het vet niet scheidt. What is this? Afhankelijk van hoe de slagroom wordt gemaakt, kan het vetgehalte hoger zijn dan 36 procent.
Campina Slagroom Verse 40% 1 l Pak met punt | Makro Nederland.
MonChou wat zuurder en mascarpone wat romiger, maar dat is subjectief. MonChou bevat ongeveer 30% vet en mascarpone 40%. MonChou bevat bijna twee keer zoveel eiwit (9% tegen 5%) als mascarpone. MonChou bevat 0,5% zout en mascarpone doorgaans niet.
Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
Kokosroom wordt door zijn plantaardige afkomst vaak aanzien als gezonder alternatief voor gewone room. Maar laat je daarom niet misleiden, want kokosroom bevat ongeveer evenveel calorieën en vetten als een gewone kookroom. Gebruik kokosroom dus, net als gewone room, met mate.
Bij verhitten wordt crème fraîche dunner, bij inkoken juist dikker. Het kan dan ook té dik worden. Door een beetje koud water toe te voegen en het los te kloppen maak je het weer romig.
In principe kan je ongeopende slagroom zolang bewaren tot het THT/TGT-datum (ten minste houdbaar tot/te gebruiken tot) verstrijkt, tenzij je de slagroom hebt geopend. Het bewaaradvies voor geopende slagroom geldt voor 4-6 dagen.
Volle room
Koop dus (opklopbare) slagroom als je echt een romig gerecht op tafel wilt zetten. Deze volle room past goed in quiche, dikke sauzen, stamppotten en soepen. Uiteraard is slagroom ook uitstekend te gebruiken voor zoetigheid, zoals taarten en toetjes.
Ongeklopte room is ongezoet en kun je naar eigen voorkeur zoeten. Slagroom kan op vele manieren worden gebruikt. Zo kun je het dus opkloppen in diverse diktes. In de meeste gevallen klop je de slagroom tot stevige pieken voor bijvoorbeeld op de koffie of om een taart te decoreren.
Als je thuis geen kookroom hebt, kun je ook melk gebruiken in plaats van kookroom. Het enige verschil is dat melk vetarm is in vergelijking met kookroom. Hierdoor is melk in vergelijking met andere varianten ietwat ongeschikt als vervanger van kookroom. Het is moeilijk om met melk een romige textuur te vormen.
"room" is in het Frans van Frankrijk "crème fraiche" en slagroom "chantilly". Nu wordt in Franstalig België "slagroom" "crème fraiche" genoemd en gewone (lopende, dus niet opgeklopte room) "crème". Daarom wordt in Vlaanderen de term "creme fraiche" ook wel gebruikt om "slagroom" aan te duiden.