Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht.
Neem dan een potje en vul dit met een beetje azijn en afwasmiddel. Fruitvliegjes vinden de geur van azijn erg lekker en zullen daar op af komen. Appelazijn werkt nóg beter. De fruitvliegjes proberen te landen op het water.
Fruitvliegjes vangen kun je met verschillende soorten azijn, zoals natuurazijn, appelazijn of wittewijnazijn. Gebruik geen schoonmaakazijn, want hier komen de vliegjes niet op af.
Doe een laagje azijn met enkele druppeltjes afwasmiddel in een kommetje. Roer even zodat je schuim krijgt. De vliegjes worden aangetrokken door de geur van de azijn, maar het afwasmiddel legt een film over hun vleugeltjes waardoor ze niet meer kunnen vliegen en verdrinken.
Oorzaak van fruitvliegjes
De naam van deze kleine insectjes verraadt het dus al; fruitvliegjes komen af op fruit en allerlei andere zoete dingen. Toch hebben ze een voorkeur voor rottend of overrijp fruit. Daarom kom je ze vaak tegen in de keuken, bij jouw fruitschaal of bij een vuilnisbak of afvalcontainer.
Dit is makkelijk te vinden, omdat dit precies is waar je nu de fruitvliegjes ziet. Denk bijvoorbeeld aan een plakje banaan, een schijfje sinaasappel, een stukje brood of een scheut wijn of bier. Sommigen adviseren azijn te gebruiken of ranja. Doe dit in het glas.
Op zich zijn fruitvliegjes niet schadelijk voor onze gezondheid, ze zijn niet giftig. Maar hoe meer er zitten, hoe meer bacteriën ze kunnen verspreiden. Ze versnellen ook het rottingsproces van voedsel. Je wil ze dus allicht liever niet in je huis.
Maar waar komen ze zo snel vandaan? Er zijn twee antwoorden: de vliegjes ruiken fruit, sappen en keukenafval op enkele meters afstand. Ze hebben alleen maar een open raam nodig om er te komen. Een tweede mogelijkheid is dat de eitjes van de fruitvlieg via fruit, gekocht of uit eigen tuin de keuken in komen.
Je kan de vliegjes in potgrond bestrijden met Stenema, dit zijn aaltjes tegen potgrondvliegjes. De aaltjes zitten in een kleipoeder die moet opgelost worden in water en vervolgens aangegoten op de potgrond van je kamerplanten.
De meeste fruitvliegjes in de winter zijn goed verborgen. Ze verschuilen zich onder dakpannen, in spleten of naden. Soms vinden ze een warm plekje achter de cv-ketel of in een andere warme ruimte. Ook de keuken is een goede overwinterplaats: warm en er is ook nog eens voedsel aanwezig.
In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten. Volwassen rouwvliegjes vallen vaak op als 'dansende' zwarte vliegjes boven de potgrond. Een besmetting ontstaat meestal vanuit verse, nieuwe potgrond waarin vaak larven of eieren van rouwvliegjes meekomen.
Als ze in een zwerm leven ligt de levensduur op slechts twee weken. Als de fruitvlieg niet in een zwerm leeft is de levensduur ongeveer 30 dagen. Maar in de juiste omstandigheden kan dit soms oplopen tot wel 4 maanden.
Fruitvliegjes bestrijden met azijn
Het enige wat je hoeft te doen, is een kommetje te vullen met azijn en daar een paar druppels afwasmiddel in op te lossen. Sluit het kommetje vervolgens af met plasticfolie en prik er een aantal gaatjes in. Het afwasmiddel breekt als het ware het oppervlak van de azijn.
2 dagen na de geboorte van de fruitvlieg, vermenigvuldigen ze zich al voort! De levenscyclus van een fruitvlieg duurt slechts 8 dagen. Er zijn wel 25 soorten fruitvliegjes.
Nee, fruitvliegjes bijten geen mensen. Ze missen de doordringende en zuigende monddelen zoals die van steekmuggen en dazen.
Larven van rouwvliegjes bestrijden met kaneel
Het tweede bestrijdingsmiddel dat hoogstwaarschijnlijk ergens in je keuken ligt is kaneel. Geen zorgen; kaneel is niet schadelijk voor de plant. Door twee eetlepels kaneel te mengen met één liter gekookt water creëer je een mengsel dat de larven in de grond aanpakt.
Het rouwvliegje wordt vaak verward met het fruitvliegje. Het verschil zit hem in de kleur en het seizoen dat ze actief zijn. Een fruitvliegje is bruin van kleur, en een rouwvliegje is zwart. Alleen is die kleur van zo'n vliegje natuurlijk lastig te zien als hij zo klein is en snel rondvliegt.
Oma weet raad
Je kunt bestrijden van vliegen doen door wat kruidnagels in een bakje water te doen. Ze hebben namelijk een hekel aan deze geur. Je kunt er ook voor kiezen om doorzichtige plastic zakjes voor de helft te vullen met water.
Bij kleine vliegjes in huis is de kans redelijk groot dat het om rouwvliegjes gaat. Het gaat hier eigenlijk niet om vliegen maar om muggen uit de familie van de zwarte vliegen. Rouwvliegjes komen op je kamerplanten af. Ze leggen hun eitjes op grassen maar ook op andere soorten planten.
Vliegen kunnen door ventilatieroosters of andere kleine openingen je huis binnenkomen. Je kunt deze openingen ook afschermen met horren zodat er wel lucht doorheen kan komen, maar geen vliegen. Vul scheuren, kieren en ruimtes rondom buizen.
Fruitvliegjes houden van warmte en rotting. Op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten, leggen ze hun eitjes. Dat kan in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriën overdragen van het fruit naar het andere eten.
Fruitvliegen houden niet van sterke geuren zoals knoflook en kruidnagel. Door een bolletje knoflook of een schoteltje kruidnagels bij de fruitschaal te leggen, houd je ze daar weg. Ook kruidenplanten doen wonderen. Basilicum, lavendel en dille waarderen de fruitvliegjes niet en zijn erg doeltreffend.
Zie je larven of maden in de groenten of fruit, dan is het bedorven en kun je het beter maar niet opeten en gelijk weggooien. De larven of maden kunnen namelijk maagklachten of ziekte veroorzaken. Gelukkig hoef je niet ziek te worden als je voedsel eet waar fruitvliegen op hebben gezeten.
Vul een schaaltje met vloeistof, bijvoorbeeld met azijn of rode wijn. Bedek het schaaltje met huishoudfolie en prik er enkele kleine gaatjes in zodat de vliegen via de gaatjes bij de vloeistof kunnen komen. Vervolgens zitten ze vast in de val.