Een verwijzing is beperkt geldig: tussen de datum op de verwijsbrief en het 1e consult van de patiënt bij de medisch specialist mag maximaal 1 jaar zitten, tenzij de verwijzing een einddatum heeft die eerder verloopt. De verwijzing blijft geldig zolang de patiënt onder behandeling of controle is.
Geldigheid verwijsbrief Een verwijsbrief is een jaar geldig; d.w.z. dat de maximale termijn tussen het uitgeven van de verwijsbrief door de huisarts en het eerste polikliniekbezoek een jaar mag bedragen. Dit moet niet verward worden met 'jaarlijks een nieuwe verwijsbrief aanvragen'.
De huisarts geeft alleen een verwijzing als dit medisch nodig is. De huisarts weigert een verwijzing als hij ervan overtuigd is dat deze voor u niet zinvol is. Uw huisarts moet dan duidelijk aan u uitleggen waarom hij geen verwijsbrief wil geven.
Hoe lang uw verwijzing geldig is
Op dit moment is een verwijzing 12 maanden geldig.
Is het mogelijk om zonder verwijzing van een (huis)arts naar een specialist te gaan? Je kunt zonder verwijzing naar een specialist gaan. De kosten van dit bezoek moet je dan zelf betalen. Voor vergoeding van de kosten is altijd een verwijzing van een arts of huisarts nodig.
Als het gesprek met de huisarts niet naar uw tevredenheid verloopt, kunt u een klacht indienen. U kunt uw klacht voorleggen aan een klachtenfunctionaris. Alle huisartsenpraktijken en huisartsenposten zijn aangesloten bij een onafhankelijke en onpartijdige klachtenfunctionaris.
Een verwijzing of doorverwijzing in de zorgverlening duidt erop dat een hulpverlener een zorgvragende doorstuurt naar een andere hulpverlener. De doorverwijzende hulpverlener is veelal werkzaam in de eerstelijnszorg, hoewel dit geen eis is, en is daardoor rechtstreeks toegankelijk voor de zorgvrager.
De verwijsbrief naar een zorgverlener krijgt u dan niet meer fysiek in handen, maar haalt u zelf digitaal op. Geeft uw arts aan dat hij een digitale verwijsbrief stuurt, ga dan na of het juiste e-mailadres en mobiele telefoonnummer bekend is bij de praktijk.
Uw huisarts (of een andere verwijzer) verwijst u door naar vervolgzorg, bijvoorbeeld een dermatoloog in het ziekenhuis of een fysiotherapeut. Deze verwijzing wordt digitaal via ZorgDomein naar de zorginstelling gestuurd. U ontvangt van deze verwijzing het patiëntbericht.
U kunt uw medisch dossier online inzien in uw persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Of u vraagt een papieren afschrift op bij uw arts of zorginstelling. U krijgt alleen de gegevens te zien die over uzelf gaan, zoals röntgenfoto's en operatieverslagen.
Als patiënt heeft u rechten in de zorg. Uw huisarts moet u helpen bij uw gezondheid en u informatie geven over uw gezondheid. U heeft bijvoorbeeld recht op informatie, recht om uw medisch dossier in te zien, recht op privacy en recht om zelf een hulpverlener te kiezen.
Je hebt recht op een verwijzing wanneer deze medisch noodzakelijk is. De huisarts beoordeelt dit. Hij zal een verwijzing weigeren, wanneer hij vindt dat deze niet zinvol is.
Wat moet op de verwijzing staan: naam, adres, AGB-code en functie verwijzer. voorzien van (elektronische) handtekening en/of een praktijkstempel.
Een verwijsbrief blijft geldig zolang de patiënt onder behandeling/controle blijft, ook in het gevalvan bijv. tweejaarlijkse controles. De patiënt wordt dan gezien op verzoek van de behandelaar. In het dossier moet wel worden aangegeven dat de patiënt nog voor controle komt.
Moet ik altijd door een huisarts, bedrijfsarts of andere specialist naar de neuroloog verwezen worden? Ja, sinds 1 januari 2012 heeft u voor een afspraak met een medisch specialist altijd een verwijzing nodig, anders krijgt u de kosten niet vergoed van de zorgverzekeraar.
Als je voor verder onderzoek naar een andere arts moet, schrijft jouw (huis)arts een verwijsbrief. In die verwijsbrief staan alleen gegevens die belangrijk zijn voor de andere arts, en die nodig zijn om goede zorg te kunnen leveren.
12. Kunnen alle artsen en specialisten met ZorgDomein werken? In principe kan straks elke arts en specialist met een account bij ZorgDomein formulieren digitaal gaan indienen.
ZorgDomein voor praktijken al vanaf € 20 per maand
Je werkt al vanaf € 20 per maand* met ZorgDomein. Je kunt o.a. je zorgaanbod beschikbaar stellen aan verwijzers binnen een straal van 30 km.
Wilt u weten hoe uw zorgaanbod getoond wordt aan huisartsen en andere verwijzers? ZorgDomein biedt u de mogelijkheid om dit te bekijken: open het tabblad 'Beheer' en klik op 'Preview'; nu ziet u het startscherm zoals de verwijzer dit ziet.
Soms heeft u voor zorg een verwijsbrief (verwijzing) nodig. Vaak kunt u die vragen aan uw huisarts. Dat wil zeggen dat u deze zorg alleen vergoed krijgt als u eerst naar uw huisarts bent geweest. En uw huisarts u voor deze zorg heeft doorverwezen.
Voor elke vorm van oogheelkundige zorg heeft u een verwijzing nodig. Deze brief kan afgegeven worden door de huisarts, maar ook door de jeugdarts of een specialist.
Geen verwijsbrief nodig voor fysiotherapeut
Door een uitbreiding van de verantwoordelijkheid van fysiotherapeuten, De Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie (DTF), heeft u in principe geen verwijsbrief nodig voor een fysiotherapeut. Wel kan uw fysiotherapeut u om een verwijsbrief vragen.
Verwijzing van arts is nodig
Dat kan de huisarts zijn. Ook andere artsen dan de huisarts kunnen verwijzen naar een medisch specialist. De zorgpolis maakt duidelijk wie als verwijzer mag optreden. Als een verzekerde spoedeisende zorg van een medisch-specialist nodig heeft, dan is een verwijzing niet nodig.
Een arts kan dus medicatie voor zichzelf voorschrijven, maar in de vakliteratuur wordt aangeraden terughoudend te zijn met het voorschrijven voor eigen gebruik of voor bv. familie, maar het gebeurt geregeld zo heeft een enquète onder artsen in opleiding uitgewezen.
De huisarts kan soms een MRI-scan aanvragen, om zelf een diagnose te stellen. Dat kan alleen bij bepaalde klachten aan knie, onderrug of schouder. U gaat voor de MRI-scan naar het ziekenhuis. U ziet daar geen medisch specialist, maar krijgt alleen de scan.