Tuinhuis hout: lariks Het is een zeer resistente tuinhuishoutsoort en is daarom een van de meest stabiele van deze soort. Voordelen: Larikshout kan gebruikt worden als het belangrijkste hout voor het tuinhuis, maar kan erg duur zijn.
Larikshout is zeer sterk en daarmee zeer geschikt voor de bouw van een tuinhuis. De hoge kwaliteit van het hout, maakt het ook duurder dan andere houtsoorten. Larikshout is duurzaam en stabiel, zelfs zonder behandeling met houtverduurzamingsmiddel.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Dikte van het hout
Uiteraard geldt dat hoe dikker de wanden, des te steviger uw tuinhuis is. En een dikke wand geeft ook een betere isolatie. Neemt u een houtdikte vanaf 28 mm dan mag u ervan uitgaan dat u voor een goede kwaliteit heeft gekozen.
Reden 2: het heeft een hoge duurzaamheid
Een tuinhuisje gaat gemiddeld tien jaar mee, afhankelijk van het materiaal natuurlijk. Een tuinhuis dat is gemaakt van hardhout gaat wel veertig tot vijftig jaar mee. Je kan dus gerust stellen dat dit een goed investering is.
Geïmpregneerde blokhut of tuinhuis
In de praktijk is dit minimaal vijftien jaar. Bij ongeveer twintig jaar is de blokhut aan zijn einde. Redenen om uw blokhut wel bij te houden zijn: vergrijzing, vochtdoorslag, werking van het hout en een nog langere levensduur.
Een tuinhuis kan door allerlei verschillende bouwsystemen tot stand komen, bijvoorbeeld door houtskeletbouw of stapelbouw. Veel fabrikanten hebben een eigen systeem. In tegenstelling tot bij de blokhut, steken bij een tuinhuis de hoeken niet uit. Hierdoor is de diversiteit aan vormen van tuinhuizen zo groot.
De maximale hoogte van een tuinhuis zonder vergunning bedraagt 3,5 m, gemeten van de grond tot het hoogste punt. Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met een maximale totale oppervlakte per woning van alle bijgebouwen samen. Deze bedraagt 40 m² en let op, want hieronder vallen ook de reeds bestaande bijgebouwen.
Grofweg zijn er drie zaken die bepalen of vergunningsvrij bouwen mogelijk is. Is uw gedroomde blokhut lager dan drie meter, neemt deze minder dan 30 m2 in beslag en gaat u hier niet in wonen?Dan bent u in principe geen bouwvergunning nodig. Dit zal het geval zijn bij de meeste blokhutten en tuinhuizen.
Fijnspar (Vurenhout)
Een van de voordelen van sparrenhout boven andere houtsoorten is de weerstand tegen rotting. Omdat vuren niet zo snel of gemakkelijk rot, kan het gebruikt worden op plaatsen waar het vochtgehalte hoog is, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over schimmelgroei!
Berkenhout – extra schoon, veel warmte. Essenhout – brandt traag, mooi vlammenspel. Eikenhout – brandt traag, weinig rook en geeft knetterende vlammen. Elzenhout – brandt sneller, maar geeft snel warmte af.
Zo is beukenhout een houtsoort dat relatief veel krimpt tijdens de droging. Dit is dus een houtsoort dat veel kan gaan werken. Daarentegen is taekhout een houtsoort dat het minste krimpt tijdens de droging. Taekhout wordt dan ook een “stabiele” houtsoort genoemd.
Gemiddelde Wanddikte van 40 tot 70 mm
Ze kunnen vanaf het begin van de lente tot laat in de herfst zonder problemen in het tuinhuis verblijven en hoeven in geen geval te bevriezen. Als u het tuinhuis ook de hele winter wilt gebruiken, moet u een iets dikkere Wanddikte gebruiken dan 40 mm, afhankelijk van waar u woont.
Vergeleken met andere houtsoorten als Douglas hout is vurenhout vaak het goedkoopste hout om aan te schaffen. Dit komt ook omdat vurenhout het meeste beschikbaar is in vergelijking met de andere houtsoorten.
Thermisch gemodificeerd hout, hardhout, bamboe en anders gemodificeerde houtsoorten. Deze zijn allen geschikt voor buitengebruik. Als het onbehandeld blijft zal elke houtsoort vergrijzen. Wilt u dit niet komt er een beits of olie aan te pas en daar komt zeker periodiek onderhoud bij.
Let op: Een tuinhuis van 350 x 500 cm.(17,5 m2) is in de regel vergunningvrij.Indien u al een bouwwerk heeft staan van 12,6 m2 (300 x 420 cm) of meer heeft u juist wél een vergunning nodig.
Niet verder dan 30 meter afstand van je woning: Het tuinhuis of bijgebouw dat je wilt plaatsen mag maximaal op 30 meter afstand van je woning staan en moet 3 meter van de perceelsgrens blijven. Behalve voor de perceelsgrens achteraan, daar volstaat 1 meter of tegen een bestaande scheidingsmuur.
Bovendien is een slaapkamer als tuinhuis ook een unieke manier om je tuin in te richten. Met een MUBE kun je niet alleen genieten van meer ruimte, maar ook van een prachtige, functionele en duurzame uitbreiding van je woning.
Een tuinhuis, van welk materiaal? De materiaalkeuze is afhankelijk van het uiteindelijke gebruik, maar ook van persoonlijke smaak en van het budget… Geen twijfel mogelijk, hout is het meest elegante en mooiste materiaal. Bovendien is er een keur van houtsoorten mogelijk: Noorse den, pijnboom, cederhout.
– Is uw blokhut of tuinhuis niet hoger dan 3 meter en gebruikt u deze niet als slaapkamer of keuken, dan heeft u geen bouwvergunning nodig. – Indien het totale oppervlak van uw blokhut of tuinhuis minder dan 30m2 is dan mag deze ook zonder bouwvergunning geplaatst worden.
Vurenhout is vergelijkbaar met grenenhout en goed te gebruiken voor je tuinhuisje. Net zoals grenenhout is vurenhout een naaldhoutsoort. De kleur van vurenhout is kenmerkend bleek tot witachtig. Makkelijk te bewerken en erg goedkoop maakt dit houtsoort erg populair in Nederland.
Om optrekkend vocht in de schuur in de toekomst te voorkomen, kun je een aantal dingen doen: Goed ventileren: zet de deuren en ramen van je schuur regelmatig open;Behandel de vloeren en muren van de schuur met een vochtwerende gel;Leg één of meerdere vochtvreters in de schuur.
Transparante beitsen hebben ieder jaar een reinigings- en controlebeurt nodig inclusief het bijwerken van beschadigingen. Om de twee tot drie jaar moet het gebeitst hout opnieuw gebeitst worden. Dekkende beits hoeft minder vaak onderhouden te worden, maar alsnog is het wel van belang dat dit goed uitgevoerd wordt.
De prijs voor een tuinhuis gedeeltelijk op maat gemaakt, kan sterk verschillen afhankelijk van de afmetingen en het gekozen materiaal. Doorgaans variëren de prijzen tussen gemiddeld € 1.000 en € 10.000. Hou wel rekening met extra kosten voor het plaatsen van de fundering en indien je isolatie, verwarming, …