Deense olie werkt het best op nieuw en onbehandeld hout. Vergeleken met lijnolie is het meer een dun mengsel van olie en vernis met een snellere droogtijd. Als je danish oil aanbrengt, duurt het ongeveer 15 minuten voor het in het hout trekt.
Lijnolie wordt gebruikt voor de verduurzaming van onbehandeld hout. Verdunde lijnolie dringt diep door in het hout, beschermt het hout en geeft het zijn karakteristieke uitstraling. Door de zuurstof in de lucht droogt de olie en dit voorkomt dat er vocht in het hout kan dringen.
Welke olie voor houten tafel? De Osmo TopOil is hét product om houten tafels die gemaakt zijn van houtsoorten zoals eiken, acacia, mango en grenen te behandelen. Dit is dus de perfecte olie voor een eikenhouten tafel. De TopOil is er in verschillende kleuren en glansgraden.
Monocoat houtolie voor buiten is de ideale oplossing. Het is milieuvriendelijk, duurzaam en vooral ijzersterk. Monocoat houtolie beschermt buitenhout in één enkele laag. Het beschermt tegen verwering en vocht en is geschikt voor alle houttypen.
Het verschil tussen olie en beits is vooral dat beits over het algemeen betere bescherming biedt, maar dat door olie de natuurlijke uitstraling beter bewaard blijft. Voor houtbehandeling van kasten of meubels, kun je wellicht beter kiezen voor olie, omdat de weersinvloeden binnen natuurlijk zeer beperkt zijn.
Wie van de uitstraling van hout houdt, zal altijd voor olie kiezen. Olie beschermt hout weliswaar minder goed dan beits of verf, maar zorgt ervoor dat hout het beste de natuurlijke uitstraling blijft behouden. In onze ogen is olie daarom het beste middel om hout mee te beschermen.
Laat de olie goed intrekken. Breng de olie net zo vaak aan totdat het hout helemaal verzadigd is. Gemiddeld heb je daar twee á drie lagen voor nodig.
De beste producten om vergrijzing tegen te gaan zijn impregnerende beitsen. Soms doe je dit door een beits even te verdunnen zodat het mooi in het hout zal wegtrekken. Er zijn ook speciale impregneer producten welke je eerst zou kunnen aanbrengen om hierna af te werken met een beits.
Wat is nou de beste olie voor je houten broodplank, snijplank of kaasplank? Er zijn heel veel oliesoorten die je kunt gebruiken, maar niet allemaal zijn ze even geschikt. Olijfolie bijvoorbeeld wordt afgeraden. De olijfolie reageert als het wordt blootgesteld aan lucht, en dit komt je plank niet ten goede.
Een op kleur gemengde olie beschermd het hout beter en heeft minder vaak onderhoud nodig. Een kleurloze olie brengt u elk jaar opnieuw aan, een op kleur gemengde olie om de 2-3 jaar. De vergrijzing van het hout wordt met een olie op kleur beter geremd dan met een kleurloze olie.
Gebruik houtolie die speciaal ontwikkeld is voor de behandeling van (eiken)hout en vrij is van benzeen. Veel voorkomende ingrediënten zijn lijnzaadolie en zonnebloemolie. Smeer echter niet zomaar een fles olie uit de keuken over je tafel, dit zal te vet en dik zijn om goed in te trekken.
Pledge Clean It Hout & Laminaatreiniger is speciaal ontwikkeld om laminaat- en waterbestendige vloeren grondig te reinigen. Tevens geschikt voor alle waterbestendige houten Oppervlakten (verzegeld, gelakt, gevernist) zoals deuren, plinten, trappen, omlijstingen en meubels.
breng de olie gelijkmatig op met een kwast of roller en geef de olie 10-30 minuten de tijd om door het hout te worden opgenomen. Vervolgens het oppervlak met een niet-pluizende katoenen doek (bijv. een vaak gewassen theedoek) droog wrijven. De olie moet IN en niet OP het hout zitten.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie. Ma's tip: Kies voor een olie van biologische afkomst.
Denk bijvoorbeeld aan Mobil, Kroon Oil, Eurol en Castrol. Verder zijn er nog een groot aantal andere merken, maar eigenlijk maak je op dit moment de beste keuze met Mobil.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Olie: De houten vloer mag pas na minimaal 24 - 36 uur drogen worden belopen.
Smeer je lepel in met olie
Elke voedingsgeschikte olie komt in aanmerking, zoals lijnolie, walnootolie of zuivere tungolie. Gebruik geen olijfolie, want die wordt plakkerig en trekt vuil aan. Doe een beetje olie op een polijstschijf, stel het gereedschap in op 5.000 o.p.m. en breng de olie aan.
Maak een sopje van lauw water met groene zeep. Het laatstgenoemde middel is niet schadelijk voor het hout en het milieu. Desondanks raden wij u aan om zo min mogelijk van het middel te gebruiken. Het tast namelijk ongezien de beschermlaag van het hout aan.
Soda. Ook soda werkt als een tierelier. Net als met de groene zeep, laat je ook de soda oplossen in een ruime hoeveelheid warm water. Dit kan even duren, maar het is belangrijk dat alle korrels volledig opgelost zijn.
Schoonmaakazijn is een bekend schoonmaakmiddel dat voor veel schoonmaakklusjes wordt gebruikt. Ook voor houten meubels is het een prima schoonmaakmiddel om te gebruiken. Maak een emmertje met warm water en los hier een scheutje schoonmaakazijn in op. Meng het goed en maak hier jouw doekje of spons mee nat.
* Het te behandelen oppervlak kun je goed beschermen / impregneren door aan de gekookte lijnolie zo'n 20 % tot 30 % terpentine toe te voegen. De terpentine zorgt ervoor dat het lijnolie diep intrekt. Hoe meer terpentine, hoe dieper de indringing. De terpentine verdampt, waarna het lijnolie achterblijft.
JA!Het is mogelijk om een gelakte vloer na het schuren af te werken met een olie en vice versa. Bij het schuren van een vloer wordt zo min mogelijk van de vloer afgehaald, maar minimaal de eerder aangebrachte afwerking.
Het drogen van de olie op de vloer duurt tenminste 24 uur. Gedurende deze tijd mag de vloer absoluut niet belopen worden.