Verse, onbewerkte voedingsmiddelen bevatten maar weinig zout. 'Onbewerkt' wil zeggen ongekookt, niet gemarineerd, zonder dressing, niet verwerkt in een kant-en-klare salade, enz. Onbewerkte groente, fruit, aardappelen, rijst, pasta, vlees, kip, kalkoen en vis kunt u prima gebruiken in uw dieet.
Ook moet u oppassen met voedingsmiddelen die veel zout bevatten, bijvoorbeeld kaas, vleeswaren, brood, kant-en-klare soepen en sauzen, groenten in blik, hartige snacks, chips en koekjes. Er bestaan ook natriumarme dieetproducten, zoals zoutarme kaas en zoutarm brood.
Ander broodbeleg
kipkerrie-, eier- of vleessalade) en sandwichspread bevatten meer zout. Groenten en fruit bevatten nauwelijks natrium en zijn daarom zeer geschikt als broodbelegging. Ook in combinatie met kaas of vleeswaar kunnen ze uw brood extra smaak geven.
Al met al is zoutloze kaas een gezonde optie voor kaasliefhebbers die een zoutbeperkt dieet volgen. Door het vervangen van natrium door kaliumzout biedt zoutloze kaas nog steeds de heerlijke smaak en textuur van traditionele kaas, maar dan met minder zout.
Kies bij voorkeur licht gezouten of natriumarme kaas. Dit is kaas die minder dan 1.5g zout per 100g kaas bevat. Voorbeelden van licht gezouten kaas zijn: Maaslander(48+)
Zelfs hartpatiënten en mensen met hoge bloeddruk mogen dit zeezout gebruiken (maar moeten vervolgens wel alle andere soorten bewerkt zout, natrium en tafelzout uit hun dieet schrappen).
Wie tomatensoep uit de supermarkt eet, krijgt gemiddeld genomen een gezondere hap binnen dan vorig jaar.
Kaas per 20 gram: Goudse oude kaas: 0,44 gram. Goudse jong belegen kaas: 0,33 gram. Hüttenkäse: 0,19 gram.
Vermijd zoveel mogelijk sterk gezouten vleeswaren, zoals rookvlees, rauwe ham, cervelaatworst, bacon en andere gezouten speksoorten, theeworst, salami en corned beef. Vleeswaren met minder zout zijn: fricandeau, gekookte lever, kalkoenfilet, kipfilet, rollade, rosbief en tong.
Voorbeelden van minder zoute vleeswaren zijn filet americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet. U kunt ook zelf vlees bakken of braden (zonder zout), dit in dunne plakjes snijden als het koud is en het als broodbeleg gebruiken.
Kaas met minder zout
Zorg ervoor dat je jonge kaas koopt, deze soort bevat namelijk een stuk minder zout dan de oudere, belegen kazen. Een goed voorbeeld is Maaslander Kaas. Deze kaas ligt korter in het pekelbad en bevat dus minder zout. Daarnaast zijn de kazen van Milner ook een goede optie.
Wanneer je chronisch te veel zout eet, kun je zelfs last krijgen van een vergrote hartspier, hoofdpijnen, hartfalen, hoge bloeddruk, nierziekten, nierstenen, botontkalking, maagkanker en een beroerte. Zo zie je maar dat dit verstrekkende gevolgen kan hebben. Te veel zout zorgt ervoor dat je nieren sneller slijten.
Koud gerookte Makreel is anders dan een gestoomde makreel (warm gerookt). Deze makreel is stevig en zout.
Gerookte rauwe zalm in mootjes verpakt bevat gemiddeld 3,3 gram zout per portie van honderd gram, in plakjes kan dat tot 12,5 gram zout (per 100 gram) oplopen. Zalm op eigen nat in blik is een stuk minder zout, gemiddeld 0,3 en 0,5 gram per portie.
Zout is immers een smaak die alles overheerst! Je compenseert het gemis aan zout het eenvoudigst met kruiden of specerijen. Hele sterke smaakmakers zijn bijvoorbeeld peper, knoflook, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat, komijn en gember. Peper doet het bijvoorbeeld geweldig bij vleesgerechten en in salade dressings.
Natriumarm of zoutarm: minder dan 0,3 gram zout per 100 gram. Zeer laag natrium- of zoutgehalte: minder dan 0,1 gram zout per 100 gram. Natriumvrij of zoutloos: minder dan 0,0125 gram zout per 100 gram. Geen natrium / zout toegevoegd: er is geen zout toegevoegd, het product bevat maximaal 0.3 gram zout per 100 gram.
Omdat vis vaak uit de zee komt (maar niet alleen), denken mensen vaak dat het veel zout bevat. Dat is echter niet waar: visvlees van wit- en vette vis bevat van nature weinig natrium.
Eet gezond en let op zout
Zout eten kan de bloeddruk verhogen. Het advies is om niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Probeer verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet en eet elke dag 250 gram groenten en 2 stuks fruit. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel vet en zout.
Brood bevat gemiddeld circa 0,35 gram zout (140 mg natrium) per boterham van ongeveer 35 gram. Het verschilt erg per broodsoort. Volgens het Warenwetbesluit Meel en brood mag er maximaal 1,8 procent (bakkers)zout berekend op de hoeveelheid droge stof in brood zitten.
Zout. Wat betreft de hoeveelheid zout wint de AH Smeerkaas naturel het van de andere merken met een hoeveelheid van 2,6 gram zout per 100 gram. De verschillen met de andere merken zijn echter niet groot, La Vache Qui Rit bevat 1,8 gram zout per 100 gram.
Kaas na de maaltijd
Kaas zou een gunstig effect hebben op de spijsvertering door de enzymen die erin zitten. Of het nu echt die goede uitwerking heeft op een soepele spijsvertering is wel even een twijfel gevalletje, maar wel is bewezen dat kaas na de maaltijd helpt tegen tandbederf.