Een schotelbodem gaat zo'n 20 à 25 jaar mee en komt standaard met 10 jaar garantie. Op een schotelbodems kan je allerlei soorten matrassen leggen. Dankzij de ondersteuning is deze met name voor traagschuim-matrassen adviseren wij om een schotelbodem te kiezen.
In tegenstelling tot een lattenbodem kan een schotelbodem over de gehele breedte dezelfde tegendruk bieden waardoor het gewicht perfect verdeeld wordt. Hoe meer schoteltjes hoe beter het gewicht verdeeld wordt. De betere schotelbodem heeft instelbare schotels waardoor u de stevigheid per schotel kunt instellen.
De gemiddelde levensduur van een lattenbodem is 15 tot 20 jaar. Als deze leeftijd bereikt is, kan het tijd zijn om je bedbodem te vervangen. Maar dit is slechts een indicatie. De snelheid waarmee je bed verslijt, heeft natuurlijk te maken met je lichaamsbouw, gewicht, transpiratie …
Lange levensduur
De spiraalbodem gaat erg lang mee, 15 tot 20 jaar is heel gebruikelijk. Omdat vroeger de staaldraden in de lengte werden gespannen, ging de spiraalbodem doorhangen. In moderne spiraalbodems zijn de draden dwars gespannen.
Een schotelbodem biedt een goede ondersteuning voor met name traagschuim matrassen en koudschuim matrassen. Doordat de schotels opengewerkt zijn, hebben deze een betere vochtregulatie dan de conventionele lattenbodems.
3) Pocketveren matrassen kan je perfect combineren met elk type bodem. Boxspring bodems, spiraalbodems, schotelbodems of lattenbodems. Kies echter nooit een lattenbodem waar de latten ver uit elkaar staan, want dan krijgen je pockets geen egale ondersteuning.
Bedbodem niet belangrijk voor lichaamsondersteuning
'Wie een nieuwe matras koopt, kan beter ook zijn bedbodem vervangen,' adviseren beddenwinkels vaak. Maar zo belangrijk voor de lichaamsondersteuning is een matrasbodem helemaal niet. Dit ontdekten onze Duitse collega's van Stiftung Warentest.
Schotelbodems zijn wellicht de beste bedbodems verkrijgbaar op dit moment. Een schotelbodem bestaat uit losse schotels die bevestigd zijn op latten die niet buigzaam zijn. Doordat de schotels los van elkaar kunnen bewegen ontstaat een soepel verende maar toch stevige bedbodem.
Lichamelijke ondersteuning
Een boxspring bestaat uit een houten frame met veren en is dus eigenlijk een meeverende bed bodem, terwijl een spiraal- of lattenbodem wat stugger is. Sommige mensen zweren bij een boxspring omdat dit het lichaam beter lijkt te ondersteunen en het gevoel geeft 'te zweven' in het bed.
Velen gaan er automatisch van uit dat een boxspring beter is dan een lattenbodem. Wanneer je kiest voor een kwaliteitsvolle lattenbodem is dit echter niet het geval. Beide slaapsystemen bieden een uitstekend slaapcomfort, zowel een goede lattenbodem combinatie als een kwalitatieve boxspring zijn ergonomisch goed.
Belang van een goede bedbodem bij rugklachten
De beste bedbodem voor mensen met rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug ondersteunt in zowel zijlig als ruglig. De lage rug is de belangrijkste probleemzone bij mensen met rugpijn.
Veel detailhandelaars en fabrikanten raden aan om matrassen om de 5 tot 10 jaar te vervangen. Buiten het feit dat een matras onderhevig is aan slijtage wordt het ook erg onhygiënisch om er nog veel langer op te slapen.
Over het algemeen is traagschuim één van de beste materialen voor mensen die last hebben van rugklachten. Traagschuim, ook wel bekend als NASA schuim, werkt namelijk drukverlagend. Een traagschuim matras vormt helemaal naar je lichaam en zorgt voor een uitstekende drukverdeling.
Op een boxspring bed kan elk type matras gebruikt worden. Van origine werden boxsprings met een bonellveren matras of met pocketveer matras verkocht, maar tegenwoordig kan elk matras op een boxspring. Net zoals in een ledikant.
Het bed wordt geleverd inclusief een lattenbodem Bossflex 400 vlak (28 latten) en Emma matras. Met deze lattenbodem bepaal je eenvoudig zelf waar je lichaam extra ondersteuning en veerkracht kan gebruiken. Bovenop de lattenbodem ligt het Emma matras.
De beste geteste boxspring 2021 is de Ninety van het merk Avek. Een comfortabele en complete boxspring met een extra royale topmatras, voorzien van zonering. De Ninety ligt beter dan de andere boxsprings uit de test. Daarnaast scoort hij heel erg hoog op levensduur.
Is een boxspring beter dan een lattenbodem bij rugklachten? Dat is eigenlijk een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Een boxspring kan veel meer ondersteuning bieden dan een bed met een lattenbodem, maar als u op deze bodem een zeer goed matras legt, kan dat natuurlijk ook voldoende ondersteuning bieden.
Waarom een matras of bed met staal bijzonder gevaarlijk kunnen zijn. Onderzoek heeft aangetoond dat, om uw lichaam goed te ontgiften tijdens de slaap, uw lichaam alkalisch moet worden. En ook dat hoge elektromagnetische velden juist tot een verhoogde zuurgraad leiden. Dit geldt vooral voor zware metalen ontgifting.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.
De lattenbodems met een breedte van 120 cm en 140 cm hebben een maximale gewichtsbelasting tot 220 kilogram.
Auping adviseert om je matras, en zeker je topmatras, na 8 tot 10 jaar te vervangen. Omdat die uiteindelijk zijn vorm verliest, kan ze je lichaam niet langer optimaal ondersteunen.
Kan elk matras op een elektrische lattenbodem? Nee, niet elk matras kan op een elektrische lattenbodem. Een pocketveringmatras is vaak niet buigzaam genoeg om mee te veren.
Lattenbodem. De bekende lattenbodem kan worden gecombineerd met verschillende soorten matrassen: pocketvering matrassen, polyether matrassen, koudschuim matrassen, traagschuim matrassen, latex matrassen en pocketvering matrassen.