In najaar 1969 waren de initiatiefnemers Dunya Verwey, Michel Korzec, Alex Korzec en Rita Hendriks.
Dolle Mina begon in september 1969 als een handvol vrouwen én mannen, die uit eigen ervaring onvrede deelden met de plaats en de mogelijkheden van vrouwen, zowel in hun privéleven als in de maatschappij. Ondanks de formele rechten die vrouwen hadden, was er nog veel onrecht en achterstelling.
De naam 'Dolle Mina' is gebaseerd op één van de eerste feministen van Nederland, Wilhelmina Drucker (1847-1925). De in Amsterdam geboren feministe wordt over het algemeen als zeer fanatiek en radicaal gezien. Een van haar bijnamen was dan ook 'IJzeren Mina'.
Een groep Dolle Mina's voert in maart 1970 actie bij een gynaecologencongres in Utrecht. Ze delen flyers uit en op hun buik staat 'Baas in eigen buik' geschreven. Die slogan wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt in de discussie over het recht op abortus.
Wat hebben ze bereikt? Dolle Mina, 1970 Utrecht Spaarnestad, demonstreren voor het recht op gezinsplanning en abortus. Rond 1975 kwamen de Dolle Mina's alleen nog in groten getale bijeen voor massale anti-abortus bijeenkomsten.
De ludieke acties van Dolle Mina
1 Provo inspireerde daarop de feministische groep Dolle Mina, die zich vernoemde naar de socialiste Wilhelmina Drucker (1847-1925). Dolle Mina, in 1969 opgericht in Amsterdam, reageerde vooral op de onderdrukking van vrouwen in de Nederlandse samenleving.
Het feminisme in Nederland begon met de eerste feministische golf (1870-1920). De activiteiten waren hoofdzakelijk gericht op het verwerven van vrouwenkiesrecht en het verkrijgen van toelating tot (universitair) onderwijs.
Het feminisme komt op voor vrouwenbelangen, streeft naar juridische gelijkheid, eist lichamelijke autonomie voor vrouwen en strijdt tegen huiselijk en seksueel geweld. Het feminisme kent vele stromingen. Eind negentiende en begin twintigste eeuw protesteerden vrouwen tegen uitsluiting in onderwijs en arbeid.
Feminisme strijdt tegen discriminatie op basis van gender en biologisch geslacht. In het feminisme zijn er mensen van allerlei achtergronden, identiteiten en politieke overtuigingen. Door die diversiteit strijdt feminisme ook tegen andere vormen van discriminatie.
Elke feminist lijkt er een eigen invulling aan te geven, maar het algemene achterliggende idee is het streven naar gelijke (machts)verhoudingen tussen mannen en vrouwen, op zowel economisch, politiek als sociaal vlak. Dit streven wordt ook wel de emancipatie van de vrouw genoemd.
Aletta Jacobs zag de voordelen van samenwerken. Vrouwen uit het hele land bundelden hun krachten. In 1894 werd de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht opgericht, afgekort tot VVK. In 1896 werd ze presidente van de afdeling Amsterdam, in 1903 presidente van het landelijke bestuur.
Herkomst en betekenis Mina
Het eerste deel, 'wil', betekent 'wil, wilskracht, streven'. 'Helm' staat voor 'beschermer', maar ook voor 'koning'. De naam betekent dus iets als 'wilskrachtige beschermer'.
Aletta vecht voor de rechten van vrouwen. Vrouwen moeten kunnen stemmen en studeren. Aletta voert haar strijd met anderen die ook gelijke rechten voor vrouwen willen. Deze vrouwen zijn de eerste 'feministen'.
In 1889 richtte Wilhelmina Drucker de Vrije Vrouwen Vereeniging (VVV) op. Deze belangenvereniging zette zich onder andere in voor het kiesrecht van vrouwen. Dertig jaar later werd het algemeen kiesrecht ingevoerd.
Te beginnen in de 18e eeuw met Mary Wollstonecraft, die gezien wordt als de éérste feministische schrijver. In de eeuwen daarna volgden vrouwen als Simone de Beauvoir en Betty Friedan tot aan hedendaagse namen als Malala Yousafzai en Chimamanda Ngozi Adichie.
De tweede feministische golf begon met de oprichting van de Man-Vrouw-Maatschappij (MVM) door Joke Smit. Een jaar later werd Dolle Mina opgericht. Beide groepen maakten zich sterk voor onder andere de afschaffing van wettelijke discriminatie van vrouwen, kinderopvang, vrouwenarbeid en keuzevrijheid bij abortus.
Masculinisme is een beweging die streeft naar opheffing van (gedeeltelijke) achterstelling van mannen en versterking van de positie van mannen. In die zin is het de mannelijke tegenhanger van het veel bekendere feminisme.
Paars was de kleur in de Victoriaanse tijd, eind 19de eeuw, en verspreidde zich vanuit Engeland, sinds de verfstof makkelijker te maken was door de uitvinding van mauveïne in 1856. In dezelfde tijd ontstond de vrouwenbeweging, en die eigende zich paars toe als strijdkleur, samen met wit en groen.
Feminisme gaat over vrouwen, zou je denken. Maar in feite gaat het over gelijkwaardigheid ongeacht gender. Feminisme is de overtuiging dat je geslacht je keuzes en kansen niet zou moeten beperken. En dat geldt net zo goed voor vrouwen als voor mannen of anderen.
48,4% van de vrouwen in Nederland is niet financieel onafhankelijk tegenover 26,2% van de mannen. Vrouwen besteden 1,5 keer zoveel tijd aan onbetaalde zorgtaken als mannen. In de Tweede Kamer is maar 35% van de leden vrouw, in de gemeenteraad maar 28%. Van alle experts in de media is slechts 12% vrouw.
De eerste feministische golf is in de Verenigde Staten naar verhouding vroeg begonnen. Veel activisten die streden tegen de slavernij zetten zich ook in voor de rechten van vrouwen. In 1848 leidde dit tot de eerste vrouwenrechten-conferentie, de Seneca Falls Convention.
Omdat het 150 jaar geleden is dat Aletta Jacobs de eerste vrouw was die zich in 1871 als volwaardig vrouwelijk student mocht inschrijven bij een universiteit in Nederland. In de tweede helft van de 19e eeuw mogen vrouwen niet studeren.
In de 19e eeuw waren er weinig vrouwen die toestemming kregen voor een hogere functie of goedbetaalde baan, vrouwen waren lange tijd uitgesloten van het vervullen van openbare functies. Als vrouwen betaald werkten, hadden de meesten slechtbetaalde banen onder slechte omstandigheden en vaak niet in vaste dienst.
In de negentiende eeuw moesten vrouwen thuis zwijgen, tenzij een man het woord tot haar richtte.