De Nederlandstaligen, Franstaligen en Duitstaligen vormen elk een Gemeenschap: de Vlaamse, de Franse en de Duitstalige Gemeenschap. Elk taalgebied vormt een gewest: Het Vlaams Gewest, het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De Duitstaligen worden hierbij onder het Waals Gewest gerekend.
Terwijl de Vlaamse levensstandaard in 1955 nog 10% lager lag dan die in Wallonië, zijn de rollen nu omgekeerd. Vandaag is het bruto regionaal product per inwoner in Vlaanderen ruim 20% hoger dan in Wallonië. Het cijfer voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ligt nog veel hoger.
België is op cultureel gebied een van de meest dynamische Europese landen. Het land is reeds vanaf de middeleeuwen een centrum van belangrijke artistieke stromingen, maar heeft ook veel gerechten en etenswaren geïntroduceerd in de Europese cultuur.
“België is een federale Staat samengesteld uit de gemeenschappen en de gewesten.” Zo begint het eerste artikel van de Belgische Grondwet.
Volgens de Grondwet benoemt Koning Filip de ministers van de Belgische federale regering. Zie Regeringsformatie (België) voor het hoofdartikel over dit onderwerp. Volgens de Grondwet benoemt de koning de ministers van de Belgische federale regering.
West-Vlaanderen, Antwerpen, Luik, Luxeburg, Oost-Vlaanderen, Waals-Brabant, Henegouwen, Namen, Limburg, Vlaams-Brabant.
Volgens de meest recente versie bevinden 9 van de duurste landen ter wereld zich in Europa. België staat 15e in de lijst: het leven is bij ons 13% voordeliger dan in de Verenigde Staten. Zwitserland is de onbetwiste koploper van het klassement, terwijl India en Nepal onderaan de lijst afsluiten.
België is een goed land om in te wonen. Het bekleedt de achtste plaats in het lijstje van landen waar de levenskwaliteit het grootst is. Het lijstje werd opgesteld door het magazine International Living, dat de leefsituatie in 194 landen onderzocht.
Hoewel beide landen tot de welvarendste ter wereld behoren, is Nederland over het algemeen iets rijker dan België.
Het Nationaal Geluksonderzoek van de Universiteit van Gent uit 2018 toont aan dat die grens op zo'n 4.000 euro netto per maand ligt. Zo blijkt dat wie 2.500 euro per maand verdient een half punt hoger scoort op de schaal van levenstevredenheid dan wie 2.000 euro heeft.
In België wordt die enquête georganiseerd door de Nationale Bank. De meest recente resultaten ervan hebben betrekking op 2021 (de vierde golf van de enquête). Daaruit blijkt dat de Belgische gezinnen inderdaad relatief rijk zijn. Een gemiddeld Belgisch gezin bezat in 2021 een nettovermogen van € 408.000.
De overheidsuitgaven zijn er lager, maar de investeringen in infrastructuur hoger. Op internationale rankings voor zowel klimaatbeleid en concurrentiekracht scoort Nederland beter. En de Nederlanders hebben meer vertrouwen in hun staat dan de Belgen.
Traditioneel gezien eten Belgen op zondag vaak frieten met stoofvlees, gehaktballen of kip.Daarnaast zijn ook stamppot, vol-au-vent en mosselen geliefde gerechten op deze dag. Het is een moment waarop families samenkomen en genieten van goed eten en elkaars gezelschap.
België staat bekend om zijn diverse keuken, waarin invloeden uit verschillende regio's samenkomen. De Belgische keuken is rijk aan smaken, variërend van klassieke gerechten zoals mosselen met friet tot unieke specialiteiten zoals waterzooi en stoemp. Bovendien is België ook bekend om zijn heerlijke chocolade en bieren.
Brugge. Brugge is zonder twijfel het mooiste stadje van heel België. Een aaneenschakeling van sfeervolle straatjes, pittoreske bruggetjes en fotogenieke doorkijkjes.
Belgen drinken niet alleen veel bier, maar ook andere populaire dranken. Zo is koffie een geliefde drank onder Belgen. De meeste Belgen beginnen hun dag met een kopje koffie en drinken gedurende de dag nog meerdere kopjes. Daarnaast is frisdrank ook populair in België.
Het avondeten is meestal ook de uitgebreidste maaltijd van de dag in België, die families samen eten. Net als in Nederland wordt het avondeten hier meestal tussen 6 en 7 uur 's avonds opgediend.
België kent 3 officiële talen: het Nederlands, het Frans en het Duits. Deze officiële talen worden in België in 4 taalgebieden gebruikt: het Nederlandse taalgebied.
België telt 589 gemeenten. Daarvan mogen er zich 134 stad noemen.
Deze regio's zijn: Aalst, Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven, Kempen, Kortrijk, Limburg Mechelen, Oostende, Roeselare, Vlaamse Ardennen, Vlaamse Rand, Waasland en Westhoek.