Het lokken van muizen kan met verschillende middelen, het beste kun je etenswaren nemen waar een sterke geur vanaf komt. Denk hierbij aan een stukje kaas, een lepel pindakaas of vleeswaren zoals spek. Andere lekkernijen waarmee je een muis kunt vangen zijn zaden, pitten of noten.
Je plaatst wat lokaas in de val (bij voorkeur pindakaas). Zodra de muis van het lokaas snoept, klapt de val dicht en is de muis op slag dood. Je kunt ook een inloopval kopen om muizen levend te vangen, maar bedenk wel dat ze aan stress kunnen overlijden als ze te krap worden opgesloten.
Muizen vangen in huis kan op diverse manieren met behulp van allerlei producten. Een nog altijd effectieve manier is is een muizenval plaatsen. Daarnaast zijn er nog mogelijkheden om muizengif te verspreiden of een speciale pasta te smeren om gaten te dichten zodat de muizen hun holletje niet meer in kunnen.
Als lokaas voor een muis kun je best een blokje kaas, pindakaas met kanariezaad erover heen of een spekblokje gebruiken. Pindakaas blijft langer goed terwijl kaas of spek na een tijdje kunnen schimmelen. Je kunt steeds afwisselen van lokvoer om te kijken welke ze eerder lokt.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken.
1. Nooit één muis. Het komt bijna nooit voor dat er 1 muis in huis is, Je muizenvriendje krijgt 6 kleintjes per worp en 6 weken later zijn die kleintjes ook weer geslachtsrijp en de vrouwtjes daarvan krijgen ook weer ieder een worp van 6 jongen. Voordat je het weet heb je in 3 maanden tijd een ware plaag!
De meeste muizennesten bevinden zich daarom op zolder, tussen het plafond, in de muur of onder/achter de koelkast. Muizen hebben voedsel het liefst binnen een redelijk bereik. De schuil- en nestplaatsen bevinden zich doorgaans binnen 10 meter op de plaats waar ze voedsel vandaan halen.
Muizen vreten groente- en fruitplanten in een tuin geregeld aan. Verder zijn muizen ook nog dol op: spek, granen, boter, zonnebloempitten, zoetigheid, noten, kaas en granen. U heeft ongetwijfeld ook het nodige van deze etenswaren in uw woning.
Door hun sterke reukvermogen zijn ze in staat om versnaperingen op te sporen. Daarnaast kunnen muizen erg goed klimmen en springen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk op bed komen.
Muizen vangen met onweerstaanbaar lokmiddel
Dit lokmiddel bestaat uit voedingsmiddelen waar muizen dol op zijn met daaraan toegevoegd zaden, granen en andere lekkernijen waarvoor muizen een voorkeur hebben.
Werkt aluminiumfolie tegen muizen écht? Muizen knagen aan alles, maar wonderlijk genoeg bijten ze niet door aluminiumfolie. Denk echter niet dat je ook voedsel in aluminiumfolie kunt verpakken om het te beschermen tegen muizen. Voedsel bewaar je het best in goed afgesloten blikken of dozen, van hard plastic of metaal.
In tegenstelling tot ons mensen, worden muizen niet naar koffie zaken getrokken door de geur van lekkere koffie – het gaat muizen meer om de aangename temperatuur en andere aantrekkelijke onderdelen, zoals de broodjes, taart en koeken die er vaak verkocht worden en de beschutting die ze er vinden.
Dit kan de volgende oorzaken hebben: De klem staat op een verkeerde plaats. De klem staat los waardoor hij wel springt maar de muis niet gevangen is. De muizen hebben ergens anders hun buikje al vol gegeten, dus vangt u niks.
Kan een muis uit een emmer klimmen? Muizen kunnen enorm goed klimmen. Op ruwe oppervlaktes zoals muren en bomen kunnen ze tot wel 2 meter hoog klimmen. Omdat de binnenkant van een emmer erg glad is kunnen ze niet makkelijk via de rand van de emmer omhoog klauteren.
Muizen zijn heel slim. Ze kunnen allerlei signalen interpreteren met hun reukvermogen en ze hebben een goed geheugen. Routes naar je keukenkastjes weten ze feilloos te vinden.
Als lokaas vinden ze pindakaas, chocoladehazelnootpasta of havermout lekker. Smeerbaar lokaas zorgt ervoor dat de muis het lokaas niet snel kan pakken voordat de val werkt. Knijp- en klapvallen doden de muis direct. Gebruik dit soort vallen liever niet buitenshuis, om te voorkomen dat andere dieren erin terecht komen.
Dat de muizen aan bedrading knagen, doen ze vooral om hun tandjes op lengte te houden. Want echt smakelijk zijn de kabels natuurlijk niet. Of de muizen ook mensen bijten? Dit gebeurt zelden, want de muis is een erg schuw dier.
Geef knaagdieren echter nooit snoep, chips, koekjes of suikerklontjes. Ze kunnen daar erg ziek van worden, omdat er te veel vet, zout en suiker in zit. Wanneer u uw muizen wilt verwennen, zijn er genoeg gezonde lekkernijen waarmee u het menu kunt aanvullen. Gedroogd brood is goed voer voor muizen.
Muizen zijn namelijk erg goede klimmers. Op ruwe oppervlakte, zoals muren en bomen kunnen ze tot wel 2 meter hoog klimmen. Muizen kunnen ook via de regenpijp naar boven komen.
Vanwege de noodzakelijke ventilatieopeningen naar de spouwmuur is het veelal mogelijk voor de muizen om binnen te dringen. Ook zijn muizen in staat om aan de buitenzijde tegen bakstenen muren omhoog te klimmen en via de dakaansluiting de spouwmuur binnen te dringen.
Levenscyclus van de muis
Muizen planten zich heel snel voort. Vooral huismuizen zijn daarin kampioen. Zo kan een vrouwtje in één jaar tijd zes tot tien keer jongen werpen. Na twee maanden is een babymuis al geslachtsrijp, dus er komen heel gauw kleinkinderen.
Muizen zijn te herkennen aan de typische piepende en krijsende geluiden.
Gezondheidsrisico's van muizen
Ze kunnen met hun urine en poep je eten besmetten met salmonellabacteriën. Daardoor kun je een voedselvergiftiging krijgen. En ze kunnen de ziekte van Weil overbrengen, net als ratten. Muizen kunnen ook infecties met het hantavirus veroorzaken.
Er zijn maar weinig materialen waar een muis niet doorheen kan knagen. Om een paar materialen te noemen waar muizen makkelijk doorheen kunnen: hout, karton, plastic, vinyl en aluminium. In sommige gevallen kunnen ze zelfs door delen van gips of beton knagen. Maar hoe zit het nu met staalwol en purschuim?