Oorkappen dempen ongeveer van 25 tot 37 dB. Oorkappen over oordopjes heen, dempen nog meer. Er zijn passieve en actieve oorkappen. Actieve oorkappen hebben ook nog anti-noise (actieve geluidsreductie).
Je kent het wel: Je zet je geluid even iets harder, omdat je je wilt afsluiten voor het geluid van langsrazende auto's, treinen, of lawaaierige mensen. Helaas is dit slecht voor je oren en kan het permanente gehoorbeschadiging veroorzaken.
Hoe werkt een noise cancelling koptelefoon? Noise cancelling doet meer dan alleen ruis onderdrukken: het filtert en dempt namelijk alle omgevingsgeluiden door middel van een antigeluid. Dit antigeluid wordt geproduceerd aan de hand van het geluid om je heen, dat wordt opgevangen door microfoons in de koptelefoon.
Wij vinden dat een goede koptelefoon met noise cancelling minstens 20 uur moet meegaan en bij voorkeur 25 uur. Op die manier moet je je tijdens een lange vlucht geen zorgen. In het dagelijks gebruik hoef je die dan ook niet elke dag op te laden.
Actieve noise canceling (anc) is een technologie in de oortjes die een tegengeluid geeft tegen het omgevingsgeluid. Passieve noise cancelling is wanneer de oortjes meer je oor afsluiten waardoor je minder van het omgevingsgeluid hoort.
De noice cancelling werkt nog niet zo goed als bij sommige koptelefoons, maar het is wel de beste ruisonderdrukking bij kleine in-ear-oordopjes. De ruisonderdrukking past zich continue an aan de omstandigheden, zonder merkbare bijeffecten. Ook voel je nauwelijks 'druk' op het oor als je ruisonderdrukking inschakelt.
Het ruisonderdrukkingscircuit detecteert geluiden van buitenaf met geïntegreerde microfoons en stuurt een gelijkwaardig-maar-tegengesteld onderdrukkingssignaal naar de headset. Door dit tegengestelde signaal te produceren, blokkeert uw hoofdtelefoon een groot deel van externe geluidsbronnen.
Dat betekent dat Ambient Sound (Omgevingsgeluid) AAN staat en uw hoofdtelefoon tot op zekere hoogte omgevingsgeluiden doorlaat. Hierbij wordt echter het niveau van ruisonderdrukking automatisch verlaagd.
Zet het volume daarna wat zachter." Om die reden is hij blij dat er gelukkig ook een ander veiligheidsaspect is. "Er is namelijk afgesproken dat fabrikanten ervoor moeten zorgen dat het geluid niet boven 103 decibel komt, althans niet langdurig. Voor alle technische apparatuur geldt echter ook dat je het kunt hacken."
Het is misschien wel het belangrijkste aspect van de AirPods Pro: ruisonderdrukking. Hiermee demp je storende geluiden uit je omgeving, en hoor je uitsluitend de muziek waarnaar je luistert. Krijgen de AirPods 3 noise cancelling? Helaas: naar verwachting blijft dit voorlopig nog een exclusieve Pro-functie.
Met hun kortere steeltjes en rondere bolletjes lijken ze erg op de AirPods Pro. Cruciaal verschil is dat de AirPods niet in-ear zijn, en de Pro's wel. De Pro's hebben dus ook actieve ruisonderdrukking, maar deze normale AirPods hebben dat niet, maar zijn ook één van de weinige draadloze oordopjes die niet in-ear zijn.
Er zit op koptelefoons, oortjes en telefoons een begrenzer. Fabrikanten zijn wettelijk verplicht om bij 85 decibel een waarschuwing voor gehoorschade te geven en mogen hun apparaat niet luider dan 100 decibel laten gaan. Toch is deze grens van 85 decibel niet voor iedereen veilig.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn. Geluiden van 120 decibel kunnen je gehoor direct beschadigen. Hoe schadelijk geluiden tussen 80 en 120 decibel zijn hangt af van hoe vaak en hoe lang je er naar luistert. Een voorbeeld: geluid van 80 decibel kun je 8 uur per dag (of 40 uur per week) 'veilig' horen.
Wanneer u naar muziek luistert die 88 dB is, mag u hier dus 4 uur naar luisteren. Enzovoort. Het probleem bij MP3-spelers, iPods en andere muziekspelers is dat deze tot 105 dB kunnen gaan. Mensen die dit niet weten, zetten deze bij het luisteren te vaak op het maximum volume, met kans op gehoorschade als gevolg.
Noise cancelling-hoofdtelefoons detecteren het omgevingsgeluid en voorkomen dat ongewenst geluid je oren bereikt. Miniatuurmicrofoons in de oorschelpen of oordopjes meten het omgevingslawaai en zenden precies het tegenovergestelde signaal uit. Beide geluidssignalen elimineren elkaar dan zodra ze elkaar tegenkomen.
Noise-cancelling zorgt dat jouw muziek niet verstoord wordt door omgevingsgeluid. Met elektronische signalen wordt ongewenst geluid weggefilterd. Dit is actieve ruisonderdrukking. Dit is erg handig in rumoerige ruimten zoals het vliegtuig of in de trein.
Conclusie. Als je wilt genieten van geluid van hoge kwaliteit zijn koptelefoons de beste keuze. Als je op de sportschool bent of onderweg bent, zijn oordopjes waarschijnlijk beter, vanwege hun lichte gewicht en draagbaarheid.
Het voordeel van earbud oortelefoons is dat je contact kan houden met je omgeving, je hoort nog wat er om je heen gebeurd. In-ear oortjes plaats je niet alleen in je oor maar gaan ook echt je gehoorgang in.
Schakelen tussen ruisbeheersingsmodi op uw iPhone of iPad
Terwijl u uw AirPods Max of beide AirPods draagt, houdt u de volumeknop ingedrukt totdat u de extra regelaars ziet. Tik op het symbool 'Ruisbeheersing' in de linkerbenedenhoek. Tik op 'Ruisonderdrukking', 'Transparantie' of 'Uit'.
Geschiedenis. Rond de jaren vijftig werden systemen ontwikkeld om lawaai in helikopter en vliegtuig cockpits te verlagen. Ruisonderdrukking is bijzonder effectief tegen het geluid van vliegtuigmotoren. Hierdoor wordt het makkelijker om in de cockpit belangrijke aankondigen of veiligheidsmaatregelen te horen.
De dual-mic technologie op de JBL CLUB ONE onderdrukt omgevingsgeluid tijdens een gesprek, zodat je overal kunt bellen. Ervaar het gemak van draadloze muziek, Bluetooth 5.0 connectiviteit en handsfree bellen terwijl je onderweg bent.