We hebben zonlicht nodig maar teveel zonlicht is niet goed. Door de UV-straling in het zonlicht kan je huid verbranden. Op den duur veroudert je huid door de UV-A-straling sneller. Als je huid vaak en ernstig is verbrand, kun je door de schade die daardoor ontstaat op latere leeftijd huidkanker krijgen.
Er is wel een keerzijde, want de straling van UV-C licht is gevaarlijk. Zo kan je zicht worden verminderd als je ogen er te lang aan worden blootgesteld en zitten er kankerverwekkende stoffen in.
Een positief effect is dat UV (ultraviolet)-straling de productie van vitamine D stimuleert, wat nodig is voor gezonde botten en spieren. Daar staat tegenover dat UV-straling er op de korte termijn ook voor zorgt dat de huid verbrandt en sneller veroudert.
Alle UV stralen zijn schadelijk voor de huid. Ultraviolet-A (tussen 315nm en 400nm) en ultraviolet-B (tussen 280nm en 315nm) kunnen door de huid dringen. Ultraviolet-C (tussen 100nm en 280nm) wordt door de ozonlaag tegengehouden en bereikt de aarde niet.
UV-B wordt grotendeels tegengehouden, maar dringt toch door tot de aarde. Dit is de meest belangrijke veroorzaker van huidverbranding en -kanker. Deze straling kan dus heel gevaarlijk zijn! UV-A is daarentegen het minst schadelijke soort, maar ook een te hoge dosis UV-A kan zeer negatieve gevolgen hebben voor uw huid.
De waardes van deze index variëren van 0 tot 11+. Hoe hoger het index getal, hoe groter het gevaar voor de huid en de ogen, en hoe sneller dit kan gaan. Bij 1-2 is vaak nog geen bescherming nodig. Bij waardes tussen 3-7 wordt aangeraden schaduw op te zoeken rond het middaguur, zonnebrand en een zonnebril te gebruiken.
De bruining van de huid door de vorming van pigment (melanine) is in feite een verdedigingsmechanisme tegen verdere verbranding. Dat bruine kleurtje is dus een eerste teken van beschadiging van de huid. Daarom: zelfs wanneer je nooit verbrandt, kun je te veel uv-straling opstapelen en huidkanker krijgen.
Door de UV-straling in het zonlicht kan je huid verbranden. Op den duur veroudert je huid door de UV-A-straling sneller. Als je huid vaak en ernstig is verbrand, kun je door de schade die daardoor ontstaat op latere leeftijd huidkanker krijgen. Ook kan teveel zonlicht je ogen (ernstig) beschadigen.
Door de uv-stralen van de zon kun je huidkanker krijgen. Het is daarom belangrijk jezelf en je kind goed te beschermen. Lees meer over de zon, huidkanker en hoe je jezelf en je kind hiertegen beschermt.
Led-lampen: energieverbruik en levensduur
LED-lampen gaan langer mee (circa 50.000 uur), dan UV-lampen (circa 10.000 uur). Bij intensief gebruik moeten UV-lampen een paar keer per jaar vervangen worden, terwijl LED-lampen jaren meegaan. De LED-lamp is meestal duurder in aanschaf, dan de UV-lamp.
De onderzoekers maten het recordbrekende niveau van UV-straling in het Boliviaanse deel van de Andes, op iets meer dan 2400 kilometer afstand van de evenaar. Ze plaatsten meetapparatuur op de piek van de Licancabur-vulkaan (5917 meter hoog) en het meer Laguna Blanca (op 4340 meter hoogte).
Als u een lichte huid heeft, kunt u bijvoorbeeld maar 5 minuten in de zon zitten zonder te verbranden. Als u zich van tevoren zou insmeren met een beschermingsfactor SPF 2 kunt u 2 x zo lang, dus 10 minuten in de zon blijven en met beschermingsfactor SPF 12 een uur.
Ook achter glas kun je uv-schade oplopen. Hoewel UVB-stralen door glas worden geblokkeerd, houdt glas de schadelijke UVA-stralen niet tegen. 50% van deze straling komt door glas heen. Zowel op kantoor, in huis als in de auto kan de huid daardoor beschadigd raken.
Samen met deze lange geschiedenis van veilig gebruik tonen alle wetenschappelijke bewijzen aan dat UV-nagellampen veilig zijn, mits gebruikt volgens gevestigde veilige praktijken. Volgens de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) zijn UV-nagellampen veilig zoals gebruikt in nagelsalons.
Er is een derde uv-straal: uvc. Deze uv-straling is het meest schadelijk, maar bereikt de aarde niet door de ozonlaag.
Positief. Onder invloed van UV-straling vindt vitamine-D vorming plaats in de huid. Vitamine-D is van belang bij de botstofwisseling.
De zon straalt ultraviolet licht (UV) uit. Dat licht kunnen we niet zien, maar wel voelen. Door veel UV kan de huid rood kleuren of verbranden.
Symptomen. De meest voorkomende aanwijzing voor huidkanker is een verandering op uw huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking, zoals een moedervlek. Niet alle vormen van huidkanker zien er hetzelfde uit.
Huidkanker treft hoofdzakelijk mensen met een licht huidtype. Als je zo'n lichte huid hebt, kun je op zonnige dagen het volgende doen: Stel je huid niet te lang bloot aan zonlicht. Na zo'n 15 minuten zonlicht hebben mensen met een lichte huid voldoende vitamine D voor de dag opgenomen.
Huidkanker komt het meest voor op plekken van het lichaam die veel in de zon komen. Zoals het gezicht, de romp, de handen, de armen en de benen. Elke soort huidkanker ziet er anders uit. Maar het gaat om een vlekje, plekje of knobbeltje op je huid dat er anders uitziet dan normaal.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
De golflengte van de straling varieert tussen 100 en 4000 ångström (een ångström is 1/10 van een miljardste meter). Bruin word je vooral van uv-straling tussen 2900 en 3050 ångström. Normaal glas laat geen stralen door onder 3000 ångström en zal je dus beschermen tegen verbranding.
Om er achter te komen hoe lang je onbeschermd in de zon kan, moet je het zonkrachtgetal (1) delen door de verwachte zonkracht (2). Wanneer je huidtype I hebt en de zonkrachtwaarde volgens de weersverwachting 7 is, kan je dus 60 / 7 = 8,5 minuut onbeschermd in de zon.