Een lange krokante geschiedenis De kroket komt waarschijnlijk uit Frankrijk. Daar werd in 1705 een eerste recept neergeschreven in Le cuisinier royal et bourgeois, het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket.
De kroket komt oorspronkelijk uit Frankrijk. In een boekje uit 1705 van Le cuisinier Royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten (croquets).
Geschiedenis. De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. In een druk uit 1705 van Le cuisinier royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten ('croquets').
Democratisch eten
De chique croquet werd in Nederland pas na de Tweede Wereldoorlog een industriële kroket – met een k – in een grotere cilindervorm. Die kroket uit de fabriek heeft wel een idealistische achtergrond. Na de oorlog wilde de Nederlandse overheid ervoor zorgen dat eten voor iedereen altijd betaalbaar was.
Het woord 'kroket' komt van het Franse 'croquer', dat knabbelen betekent. In een receptenboek uit 1651 (Le cuisinier royal et bourgeois) van de kok van Lodewijk XIV werd hij al beschreven. Belgen zijn volgens velen experts in garnalenkroketten en Engelsen zouden de beste kaaskroketten maken.
Schotse en Zweedse archeologen melden in het blad Royal Society Open Science dat ze in het steentijddorp Skara Brae op de Orkney Eilanden de oudste snack ter wereld hebben aangetroffen: gebakken Orkney-woelmuis, Microtus arvalis orcadensis.
De eerste bitterbal (danken we aan de Spanjaarden)
Zij frituurden balvormige hapjes met een korst van oud brood waar ze ragout in stopten. In de eeuwen die volgden werd de bitterbal vervolmaakt. Waarschijnlijk was de bitterbal er dus eerder dan de kroket.
Het werd uitgevonden door de Antwerpenaar Gaspard Thienpont, een handelaar in wild en gevogelte. Ondertussen is het toestel meestal uit de moderne keuken verdwenen. Voor het aanmaken van aardappelkroketten.
De grote winnaar in het rundvleesklassement is de kroket van Vlaams friteshuis Van Gogh in Amersfoort. In het klassement kaas won de Parmezaan-kroket van Krokettenkunst. De bloemkool-tandoori-kroket van de Croquetten Boutique in Utrecht ging er in het groenteklassement met de eerste plek vandoor.
Door mosterd te gebruiken bij de vette “hap” verteerd het eten beter, dit komt omdat er in mosterdzaad etherische oliën zitten. (Het is dus geen toeval dat je bij de snackbar altijd een beetje mosterd bij je kroket krijgt).
De officiële spelling van de naam van de snack is kroket. Tot 1995 was croquet ook juist, maar sindsdien heeft alleen kroket een officieel stempel. Croquette is in het Nederlands nooit een (officieel) juiste spelling geweest. Dat betekent natuurlijk niet dat je dit Franse woord niet zou mogen 'lenen'.
De traditionele Nederlandse kroket is de rundvleeskroket, dus gevuld met rundvlees. Daarnaast komen kalfsvleeskroketten en satékroketten ook vaak voor in Nederland. Wanneer je thuis zelf kroketten wil maken, kun je het beste runderpoulet of kalfspoulet gebruiken.
kroketten (meerv.) bepaald gefrituurd voedsel. 1) Aardappelcilinder 2) Aardappelgerecht 3) Bijgerecht 4) Etenswaar 5) Frituurproduct 6) Gefriteurd gepaneerde vleespastei 7) Gefrituurd gerecht 8) Gefrituurd voedsel 9) ...
Tijdens de tachtigjarige oorlog is de welbekende bitterbal ontdekt door een Spaanse scheepskok tijdens de oorlog. Ho, wacht even?! Dus de bitterbal is niet bedacht door Nederlanders? Officieel niet nee.
De kaassoufflé is de jongste van onze klassieke frituursnacks. Hij wordt in 1969 uitgevonden als Hans van Bemmel een plaatselijke bakker vraagt om iets te maken met een plakje Goudse kaas en bladerdeeg.
Het beste qua voedingsstoffen
Er is nog één onbelichte factor over: de voedingsstoffen. In een kroket zit ijzer, vitamine B1, B3, D en E. Kaas is rijk aan zout, magnesium, calcium, vitamine A, B2, B11 en B12. Beide zijn dus een goede aanvulling qua voedingsstoffen.
Ingrediënten. Een kroket bestaat uit water, vlees, tarwemeel, paneermeel (voor het krokante korstje), vet, zout, uien, gelatine (soort gelei), kippeneipoeder, kruiden en specerijen.
Rundvlees kwaliteitskroket
Onze Kwekkeboom Rundvlees Croquetten krijgen een stevige ragout van 100% rundvlees. Stop dit in een krakende korst en je hebt een kwaliteitskroket met een flinke bite. Zo knapperig heb je een croquet uit de oven of Airfryer niet eerder gegeten!
Verse kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten. Vacuümverpakte kroketten: open de verpakking 1 uur voor gebruik en bak de kroketten vervolgens op 170 à 175°C gedurende 4 à 5 minuten. Diepgevroren kroketten: bak ze op 170 à 175°C gedurende 7 à 8 minuten.
Misschien is dit niet heel verbazingwekkend, maar de frikandel is de meest populaire snack van Nederland. Wat misschien een grotere verrassing is, is dat de loempia op nummer 2 staat, net boven de kroket.
Voor 25 tot 30 kroketjes heb je 1 kg bloemige aardappelen (bintjes), 3 eieren, 200 g paneermeel, verse nootmuskaat, bloem, arachideolie, peper en zout nodig.
Hier vind je enkele tips om je kroketten lekker warm te houden. In de oven: verwarm je oven voor op 50 °C en zet er de afgebakken kroketten in. Zo blijven ze warm, maar ze zullen wel niet meer zo knapperig zijn. Warm afdekken: leg de gebakken kroketten naast elkaar in een kom en dek ze af met aluminiumfolie.
Hoewel bitterballen vooral veel gegeten worden in ons land, is het geen oer-Hollands product. Naar verluidt wordt de bitterbal tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontdekt door een Spaanse scheepskok. In Spanje eet men graag tapas en dat is tijdens de Tachtigjarige Oorlog niet anders.
De naam verwijst naar het feit dat ze vroeger gegeten werden als hapje bij een bittertje: een glaasje sterke drank. Er bestaan verschillende soorten bitter(tjes).
Met een oneven portie van 5, 7 of 9 bitterballen is het altijd kiezen of delen. En hier geldt het principe: de ogen zijn groter dan de maag.De kans dat je meer bitterballen verkoopt, wordt bij het bestellen per stuk alleen maar groter.