Duitsland heeft geen knooppuntennetwerken of een landelijk netwerk van fietsknooppunten, maar er zijn wel ruim 150 fietsroutes uitgezet en goed bewegwijzerd. Verder is Duitsland natuurlijk lekker dichtbij Nederland.
Waar kun je goed fietsen? Er zijn tal van mooie fietsgebieden in Duitsland waar je heerlijk kunt trappen en relaxen. Denk bijvoorbeeld aan de Eifel, ga fietsen in het Zwarte Woud, het Sauerland, Thüringerwald, het Beierse Woud, het Spreewald, de Moezel of de Lüneburger Heide.
Goed nieuws voor fietsers die fan zijn van het netwerk met fietsknooppunten: het netwerk is uitgebreid naar Noord-Frankrijk. Sinds begin 2019 zijn de knooppuntenroutes doorgetrokken tot in het departement Nord en in maart 2020 zal dit nog verder uitgebreid worden. Een première in Frankrijk!
De Moezel-Fietspad behoort tot de populairste rivierfietsroutes in Duitsland en vergezelt de Moezel 248 kilometer lang, vanaf het drielandenpunt in Perl tot aan de uitmonding in de Rijn in Koblenz.
Fietstochten in de omgeving van Cochem
Er zijn verschillende fietsroutes voor zowel echte sportievelingen als voor mensen die het liever iets kalmer aan doen op de fiets. Een fietsvakantie in Cochem is dan ook een echte aanrader voor iedereen die van fietsen houdt, ongeacht wat voor soort fietstrajecten u graag rijdt.
Is een fietshelm verplicht? Nee, het is niet verplicht om een fietshelm te dragen maar dit wordt wel aangeraden. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is het echter wél verplicht om een helm te dragen. Hierop staat een boete van € 135.
Zowel in het binnenland als langs de 1800 kilometer lange kustlijn, kun je in de regio Bretagne goed fietsen. Er is ruim 1500 kilometer aan aangelegde fietspaden en er zijn talloze fietsroutes over jaagpaden, oude spoorwegen of rustige paadjes, die langs bijzondere landschappen, authentieke dorpjes en erfgoed voeren.
Normandië heeft een netwerk van maar liefst 1600 km aan fietsroutes, waarvan 700 km voies vertes (rustige wegen door het groen). Overal zijn prachtige tochten te maken! Bovendien is het fietsen altijd prima te combineren met iets cultureels of een gastronomische tussenstop.
In Duitsland ligt de BTW bovendien 2% lager dan in Nederland en België. Dit scheelt al gauw €100 op de luxere elektrische fietsen. Fietsen hoort ontzettend bij Nederland, daarom kom je niet gauw op het idee dat een e-bike in Duitsland goedkoper is.
Het Zwarte Woud leent zich uitstekend voor een fietsvakantie. De prachtige ongerepte natuur, de donkere bossen en gifgroene weiden, de typerende boerderijen en een totaal gevoel van rust behagen eenieder die gaat fietsen in het Zwarte Woud. Enkele tips voor een geslaagde fietsvakantie!
Het Sauerland biedt vele duizenden kilometers fietsplezier op de grote fietspaden, onder andere de Ruhrtalradweg en de SauerlandRadRing, die door de regio lopen. Door de geringe stijgingspercentages zijn deze fietsroutes geschikt voor iedereen.
De stranden liggen in de departementen Calvados en Manche en strekken zich vele kilometers uit: tussen Ouistreham en Sainte-Marie-du-Mont, via Arromanches-les-Bains en Colleville-sur-Mer.
Vanaf Beaumont-en-Auge kunt u langs de kust van Deauville of door de bossen van St. Gatien fietsen richting Honfleur. In Honfleur kunt u genieten van de geschiedenis van de stad, vanuit Honfleur voeren er in de zeventiende eeuw vele schepen naar de nieuwe wereld, Brazilië en Quebec.
Met het kiezelstrand en de indrukwekkende kliffen van Étretat in de rug, gaat je fietsreis over de Vélomaritime verder door het weelderig groene achterland. Je komt door de charmante dorpjes Saint-Léonard en Les Loges, voordat je de afdaling inzet naar Fécamp, de oude verblijfplaats van de hertogen van Normandië.
Het actuele klimaat van Bretagne is een oceaan klimaat met droge zomers en met zachte winters met regen. Aan de noord- en westkust en in het binnenland heerst een vochtig zeeklimaat (op de kaart donkerblauw). De zuidkust heeft een droog zeeklimaat, zoals overal aan de Atlantische kust (licht blauwe kleur).
In Duitsland is het niet verplicht om een fietshelm te dragen op de fiets.
Nee. In Duitsland is een fietshelm niet verplicht. Niet voor volwassenen en ook niet voor kinderen. Wel raadt de Duitse overheid met name kinderen aan om een helm te dragen wanneer ze de weg op gaan.
Duitsland. Duitsland staat misschien nog bekend als een land waar iedereen een helm op moet, dat is niet zo. Helmen zijn alleen verplicht voor racefietsers en mountainbikers én mensen op een snelle speed-pedelec. Wel adviseert de Duitse overheid iedereen, maar vooral kinderen een helm op te zetten.
Het dragen van een helm is niet verplicht, maar wordt wel geadviseerd. Elektrische fietsen moeten waar mogelijk op het fietspad fietsen.
Van de historische hoofdstad tot de Ardennen, glooiende valleien en verrassende natuurgebieden; Luxemburg is een fietsland bij uitstek. In het kleine Groothertogdom ligt maar liefst 600km aan fietspaden en nog eens 500km voor mountainbikes.
Vel'oh (Frans voor fiets) maakt dit mogelijk voor een super aantrekkelijke prijs: het kost slechts één euro per uur! Er liggen verspreid over de stad 72 verhuurstations waar gemiddeld zo'n 15 fietsen per station staan. Je kunt ze niet reserveren dus als er een staat, is ie voor jou.