De meest verkochte vijverfolies zijn de PVC vijverfolie en EPDM vijverfolie. Beide materialen beschikken over bijzonder goede waterdichte eigenschappen.
Onderdoek wordt, zoals de naam al doet vermoeden, onder de vijverfolie gelegd. Door de ondergrond af te dekken met onderdoek kun je voorkomen dat bijvoorbeeld wortels of stenen van onderaf jouw vijverfolie beschadigen.
Een waterdichte beton vijver met Permacon.
Dat is een laag van zo'n twee centimeter gemeten vanaf het oppervlak. Permacon dringt daar binnen en vormt er een onbeweeglijke, vloeistofdichte gel. Die gel zorgt ervoor dat beton, metselwerk en stenen sterker en waterdicht worden. Water kan er niet langer in doordringen.
De vijverfolie aanbrengen
Het gaat zo'n 30 tot 40 jaar mee, terwijl PVC een levensduur van rond de 15 jaar heeft. Bereken hoeveel folie je nodig hebt aan de hand van deze formule: Vijverlengte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 50 cm. Vijverbreedte + 2 x diepte van de vijver + 2 x 50 cm.
De verkrijgbare diktes zijn 0,5 mm voor de gemiddelde tuinvijver, 1,0 mm bedoeld voor de wat grotere of meer belaste vijver tot en met zelfs 1,5 mm dik voor de allergrootste zwemvijvers.
Vijverbenodigdheden.nl | Nu € 1,95 per m2.
Als u een langdurige oplossing zoekt, kiest u voor EPDM rubber vijverfolie. Deze EPDM rubberfolie kent een levensduur van minimaal 30 jaar. En is, net zoals PVC Folie, ook verlijmbaar en zeer flexibel. Deze EPDM vijverfolie is 3 keer duurder dan PVC Folie duurder maar gaat ook 3 keer langer mee.
U kunt met een kunststof afboording de vijverfolie vastzetten of door middel van een geul te graven, hier de folie in te leggen en dit weer af te dekken met grond en stenen.
Water verversen is erg belangrijk voor de kwaliteit van het water, de gezondheid en ontwikkeling van de vissen. Je denkt alles in orde te hebben, het beste filter, de beste pomp en echte Japanse koi. Dan wordt je verteld dat je gemiddeld iedere week 10% water moet verversen.
EPDM Rubber Vijverfolie Firestone 1,0 mm dik 4,27 meter breed € 14,95 per m2.
Hoewel natuurvijvers doorgaans geen folie op de bodem hebben, is hier toch voor een folie-oplossing gekozen. De vijver kan nu met water worden gevuld. De beplanting en sierstenen maken de vijver helemaal af.
Een vijver in de volle zon zal eerder last krijgen van extreme algengroei. Het meest ideaal is om een vijver zodanig aan te leggen dat hij half in de schaduw ligt. Bij een bestaande vijver die in de volle zon ligt, zit er niets anders op dan voor meer schaduw te zorgen.
Wanneer is de beste tijd om de vijver schoon te maken? In principe is het voldoende om twee keer per jaar de vijver een goede onderhoudsbeurt te geven. In het voorjaar en het najaar is een goede tijd. Te vaak de vijver schoonmaken is niet nodig en niet goed, omdat het biologisch evenwicht dan verstoort kan worden.
Vijverfolie is uitermate sterk, soepel en vriendelijk voor vissen en planten. De folie is vorstbestendig tot -20 °C. Makkelijk met elkaar te verbinden door lassen of lijmen.
Voor het verlijmen van vijverfolie zijn er diverse lijmen en kitten verkrijgbaar. Deze producten zijn bijzonder geschikt voor het creëren van waterdichte verbindingen bij de aanleg van een nieuwe vijver of de reparatie van lekkages aan een bestaande vijver.
Stap 3: vijverfolie aanbrengen
Breng eerst een laag van 10 cm wit zand aan voor je de folie legt. Die extra laag beschermt de folie niet enkel van achtergebleven wortels of scherpe steentjes maar ook van grondwater. Als de folie rechtstreeks op kleigrond zou liggen, kan opkomend grondwater die omhoog duwen.
Vijver zonder filter
Het is mogelijk om een vijver te houden zonder dat er een filterinstallatie aan te pas hoeft te komen. Voorwaarden zijn geen of zeer weinig aanwezige vissen, dat er volop zuiverende planten zijn aangebracht en dat de vijver niet volop in de zon ligt.
Er kan zich een lek in de vijverbodem bevinden, de lekke vijver dan geheel leeg. Het lek kan zich echter ook in een van de wanden bevinden. In dat geval stopt het waterpeil met dalen, als het niveau van de lek is bereikt. Tot slot kan een lekke vijver veroorzaakt worden door poreus geworden PVC-folie.
Om te berekenen hoeveel vijverfolie je nodig hebt voor een vijver, kun je de volgende vuistregel gebruiken. Lengtemaat = lengte van de vijver + (2 x diepte van de vijver) + 1 meter.Breedtemaat = breedte van de vijver + (2 x diepte van de vijver) + 1 meter. Op deze manier heb je altijd genoeg materiaal.
Grote stukken plastic horen bij het restafval. Denk bijvoorbeeld aan worteldoek, landbouw plastic, afdekzeil en vijverfolie. Vaak lijkt dit van plastic en wordt het zo genoemd, maar meestal bestaan deze stukken uit verschillende materialen. Doe deze bij het restafval.
De vijverbodem inrichten met grind op de bodem is een veel voorkomende oplossing maar gebruik hiervoor altijd gewassen grind. Het aanbrengen van vijveraarde in de vijver zorgt voor een goede voedingsbodem voor de beplanting in de vijver. Gebruik nooit bemeste tuinaarde in de vijver.
De ideale diepte van een vijver ligt tussen de 80 en 100 cm. In een kleine vijver volstaat een diepte van 60 cm, maar maak de vijver zeker niet minder diep. In de zomer warmt het water dan te snel op, wat vervelende gevolgen kan hebben.
Bij bevriezing van de vijver in de winter zullen de vissen niet kunnen overleven. Daarvoor moet de vijver minimaal 70 cm diep zijn. Vijververwarming is dan eventueel een oplossing. Ook 's zomers kan er zuurstofgebrek voor de vissen ontstaan door de snel oplopende watertemperatuur.
De kleur blauw is erg populair voor gebruik bij aanleg van vijvers omdat deze de kleur van de vissen goed accentueert. Impermax azuurgroen is dé kleur om zwemvijvers mee te maken. Voor zwemvijvers wordt aanbevolen een extra laag Paintchlore transparant aan te brengen om de vijverfolie goed chloorbestendig te maken.