Een onderdeel dat in het implantaat geplaatst is, kan wel eens loskomen. Dit kan een tijdelijke genezingskap zijn, een opbouw voor de kroon of brug, een fixatieschroefje of iets soortgelijks. Ook zou een kroon los kunnen komen. Blijf er niet mee rondlopen, want het zal zich niet vanzelf oplossen.
Soms groeit het implantaat niet goed vast aan het bot. Ook kan een implantaat pas na langere tijd los gaan staan. Er kan dan sprake zijn van zogenaamde 'peri-implantitis'. In beide gevallen moet de kaakchirurg het implantaat verwijderen.
Deze bacteriën in de tandplaque halen hun voeding hieruit. Ze veroorzaken in de eerste instantie een beginnende ontsteking van het tandvlees rondom het implantaat, de zogenaamde peri-implantaire mucositis. De symptomen zijn dat het tandvlees lokaal rood is en pijnlijk bij aanraking.
In dat geval kan de implantoloog een peri-implantitis behandeling uitvoeren. Dit is een chirurgische ingreep waarbij het implantaat als het ware weer wordt blootgelegd van het tandvlees, zodat er goed gereinigd kan worden. Indien mogelijk wordt ook het bot aangevuld.
In principe kunt u alles eten. Vermijdt hard voedsel. Ontzie het behandelde gebied en oefen nooit druk op deze weefsels of implantaten uit.
Hoe kunt u dit het beste doen? Zorg voor een tandenborstel met een kleine zachte borstelkop (een kinderborstel of eventueel gewone zachte borstel). Het is belangrijk dat u de implantaten helemaal poetst, maar vooral dat de overgang van implantaat naar tandvlees vrij blijft van plaque en tandsteen.
De behandeling is niet pijnlijk omdat deze plaatsvindt onder plaatselijke verdoving. Tegen de napijn krijgt u medicijnen voorgeschreven van uw behandelaar.
Omdat kunstweefsel in het lichaam vaak voor bacteriële infecties zorgt, krijgen patiënten met een implantaat vaak langdurig antibiotica om deze infecties te voorkomen. Het grootste nadeel daarvan is dat de antibiotica in het hele lichaam werkzaam zijn en schadelijk kunnen zijn.
Wat is het? Het verwijderen van een implantaat uit het kaakbot in een moeilijke situatie waarbij het tandvlees aan de kant moet worden geschoven (mucoperiostale opklap) zodat de tandarts beter bij het te verwijderen implantaat kan. Het is dan vaak nodig dat rondom het implantaat ook bot wordt weggenomen.
Maar liefst 98 procent van de implantaten die ieder jaar geplaatst worden, groeien succesvol in. Bij rokers ligt dit percentage iets lager, maar is de kans op volledige genezing alsnog erg groot. Ook hebben implantaten een lange levensduur. Maar liefst 90 tot 95 procent van de implantaten gaat meer dan 10 jaar mee.
Gebruik een milde, niet al te hard schurende tandpasta om je implantaten schoon te houden. Denk hierbij aan merken zoals Elmex, Zendium of Sensodyne. Je kunt ook speciale tandpasta voor implantaten gebruiken om te poetsen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor ImpaClean Tandpasta of Bluem Tandpasta.
Wetenschappelijk onderbouwde richtlijnen van plastisch chirurgen geven aan dat bij patiënten die geen klachten hebben, de implantaten niet vervangen hoeven te worden. Het is wel bekend dat na 10-15 jaar de kans op scheuren en lekken van de implantaten toeneemt. Geen enkel implantaat gaat een leven lang mee.
Prikkelende stoffen: Deze stoffen kunnen complicaties veroorzaken. Daarom is het raadzaam, de eerste drie dagen na de ingreep alcohol, nicotine, koffie, zwarte thee en verse melkproducten te mijden.
Wees voorzichtig met eten en drinken – Eet en drink niet te heet en niet te koud. Denkt u er vooral aan niet te hard voedsel te gebruiken. Het implantaat en het tandvlees kunnen te veel belast raken en daardoor minder goed ingroeien. Ons advies is 10 dagen zacht voedsel te gebruiken.
De dag van de operatie mag u alleen vloeibaar eten (zoals soep, ijs en vla). Daarna, gedurende zes weken na de operatie, mag u alleen zacht (gepureerd) voedsel tot u nemen. Belasting van het implantaatgebied moet worden voorkomen.
Is de behandeling pijnlijk? Met een plaatselijke verdoving is de behandeling zelden pijnlijk, maar na een operatieve ingreep is er altijd een zekere mate van napijn en/of zwelling. De verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. De napijn is goed te bestrijden door het innemen van een pijnstiller.
Roken en alcohol
Gebruik de eerste dagen ook geen alcohol, hierdoor neem de kans op nabloeding toe.
Vrijwel altijd: meer dan 95% van de implantaten groeit probleemloos vast. Als dit niet gebeurd, kan over het algemeen een nieuw implantaat worden geplaatst na een korte genezingsperiode.
Een onderdeel dat in het implantaat geplaatst is, kan wel eens loskomen. Dit kan een tijdelijke genezingskap zijn, een opbouw voor de kroon of brug, een fixatieschroefje of iets soortgelijks. Ook zou een kroon los kunnen komen. Blijf er niet mee rondlopen, want het zal zich niet vanzelf oplossen.
Kronen en bruggen op implantaten zijn duurder, omdat we hier niet alleen het vergelijkbare kroon- en brugwerk maken, maar ook de gehele ontbrekende tandwortel vervangen én eventueel ook nog een deel van het kaakbot moeten opbouwen. Hiervoor worden hoogwaardige en daardoor dure materialen gebruikt.
Plaatsen van een implantaat is een eenvoudige behandeling die onder plaatselijke verdoving wordt uitgevoerd. U zult hier niet meer pijn bij ervaren dan normaal is voor een medische ingreep. Het is te vergelijken met het trekken van een kies of een wortelkanaalbehandeling.
Gebruik geen tandpasta of bruistabletten (bv Steradent), deze middelen zijn te agressief voor het materiaal en tasten het oppervlak aan waardoor er sneller vuil aan gaat hechten.
Gevolgen niet poetsen
Luke Bosker: "Als je je tanden niet poetst dan blijven de bacteriën op je tanden zitten. Die bacteriën zijn de grote boosdoeners. Zij zorgen ervoor dat je tandvlees ontsteekt en dat je gaatjes krijgt." Bij het niet poetsen zorgen suikers er ook voor dat gaatjes kunnen ontstaan.
conclusie. Het gevaar van ingestie van reinigingstabletten schuilt vooral in het optreden van lokale effecten indien de tabletten blijven plakken aan de slijmvliezen van de mond- en keelholte of de slokdarm.