Nee, de schimmel is niet gevaarlijk. De schimmelcultuur die zich vormt op de kaas is niet schadelijk en is een andere schimmelcultuur dan die van groente, fruit of brood, welke overigens wel schadelijk is. De schimmel kan de smaak van de kaas helaas wel beïnvloeden.
Als je schimmel op je kaas ziet hoef je het niet meteen weg te gooien. Meestal gaan de sporen niet ver de diepte in op harde kaas, zoals Parmezaanse, Edammer of Goudse kaas. Je kunt het dus ruim wegsnijden, een paar centimeter diep en rondom de schimmelplekken, en de rest gewoon opeten (1, 4).
Gelukkig is dit vaak geen probleem en hoeft u de kaas niet meteen weg te gooien. Maar in sommige gevallen kan het wel kwaad. Over het algemeen gooit u voedingsmiddelen met schimmel direct weg om te voorkomen dat u er ziek van wordt. Kaas is hierop een uitzondering, maar ook weer niet alle kazen.
Er zit witte uitslag/puntjes op de kaas. Wat is dat? Dit komt met name voor bij de oudere kaassoorten. De witte uitslag en/of puntjes zijn rijpingskristallen, deze kun je gewoon eten.
Antwoord: Schimmel op voedsel is meestal een teken van bederf. Maar een harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, met wat schimmel hoef je niet meteen weg te gooien. Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken.
Gezondheidsklachten door vocht en schimmels
Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken en ze kunnen astma en andere luchtwegklachten verergeren. Door schimmels kun je last krijgen van: keelpijn. niezen en hoesten.
Vooral de zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum) vormt een gevaar omdat deze specifieke schimmel een hoge concentratie mycotoxine kan verspreiden. Mycotoxine komt in vele schimmelsoorten voor en is schadelijker naarmate de concentratie ervan hoger is. Ze kunnen ook huidirritaties en jeuk veroorzaken.
Ruik aan de kaas; als hij een ammoniakachtige geur heeft, is hij waarschijnlijk bedorven. Kaas die is uitgedroogd of vreemd ruikt, is bedorven. Plakken kaas zijn vier dagen houdbaar in de koelkast en geraspte kaas twee dagen. Lang houdbare melk is buiten de koelkast meerdere maanden te bewaren.
Eetbare schimmels
Een aantal paddenstoelen, de vruchtlichamen van schimmels, zijn eetbaar. Zelfs penicilline wordt gemaakt uit een schimmelsoort. Ook schimmelkazen krijgen hun kenmerkende uiterlijk en smaak dankzij ongevaarlijke schimmels.
Schimmels zijn niet allemaal giftig, maar van sommige schimmels is bekend dat ze in staat zijn gifstoffen (mycotoxines) aan te maken. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging. Dat kan gepaard gaan met misselijkheid en diarree.
Over het algemeen is de schimmel niet in staat om zich snel te verspreiden wanneer het op harde kazen zit, zoals een stuk cheddar kaas, Parmezaanse kaas of Zwitserse kaas. In dit geval kun je de schimmel van de kaas snijden. Zorg er wel voor dat je minstens 2.5 centimeter extra wegsnijdt rondom de schimmelplek.
Bewaar kaas zeker niet te koud, want van koude lucht droogt hij uit. De kou heeft ook een remmende effect op het rijpingsproces van de kaas.
Beschimmelde producten kunnen eetbaar zijn, maar ook giftig en zelfs dodelijk, vertelt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. "Sommige paddenstoelen zitten vol vergif en andere eten we gewoon, terwijl een paddenstoel een en al schimmel is. Blauwschimmelkaas eten we ook.
Schimmelkaas is kaas die gedurende de fabricage bewerkt is met schimmelsporen. De gebruikte schimmel is een variëteit van de Penicillium en wit (Penicillium Candidum), groen of blauwachtig van kleur (Penicillium roqueforti).
Nee, van beschimmeld brood word je niet ziek. De schimmelsporen zijn niet giftig, dus je krijgt geen voedselvergiftiging of zoiets. Zelfs als je zwanger bent, of je hebt een broze gezondheid, hoef je je geen zorgen te maken. Brood weggooien, niks aan de hand.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
1 De witte puntjes in oude kaas smaken niet zout. Het zijn kristallen van kalkzouten en aminozuren die tijdens de rijping van de kaas zijn ontstaan. 2 De kazen worden enkele dagen in een pekelbad gezouten. Zout is nodig voor de stevigheid, de houdbaarheid en natuurlijk voor de smaak van de kaas.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Geraspte kaas tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Bewaar de kaas het liefst in een koele omgeving zoals een koelkast of koude kelder/berg ruimte. Kaas die te warm wordt bewaard gaat sneller schimmelen dan kaas die op een koele plek wordt bewaard.
Hun antwoord: 'Schimmels zitten overal in de lucht. Wanneer kaas in een geopende verpakking bewaard wordt, of vers van het mes is gekocht, kan het product gaan schimmelen. Als u schimmel vindt op voorverpakte kaas, is de verpakking lek geweest.
GENT (ANP) - Schimmels in woningen kunnen kankerverwekkend zijn, zo blijkt uit de doctoraalstudie van Barbara Demulle van de Universiteit Gent. De schimmels in bijvoorbeeld de badkamer of keuken scheiden zogeheten mycotoxinen af.
De schimmel in een ijskast is gevaarlijk voor onze gezondheid, hoofdzakelijk wegens de groei van mycotoxine die op opbrengst voorkomt, die aan mensen giftig kan zijn en is getoond om kanker in sommige gevallen te veroorzaken.