Veeg de steen tussendoor af en toe schoon met keukenpapier of krab aanbaksels weg met een houten spatel. Voorkom dat er sausjes op de steen belanden want die gaan aanbakken, verbranden en roken. Een decoratieve eettafel is leuk, maar zet tijdens het steengrillen zo min mogelijk extra accessoires neer.
Onderhoud van een grillsteen
Om een grillsteen schoon te maken tussen gebruik door, wrijf je hem op een warm of koud oppervlak en veeg je hem schoon met een vochtige doek . Houd er rekening mee dat een grillsteen bij elk gebruik afbreekt, en dat hij dus sneller kan afbreken als je hem gebruikt om een grill schoon te maken met bijzonder aangekoekte resten.
Azijn neemt namelijk ongewenste geuren op. Je kunt ook een schoteltje met azijn en een spons in de kamer zetten. De spons absorbeert zowel de azijn als de gourmetlucht. Zo maak je niet alleen je gourmetstel schoon, maar voelt meteen je hele huis een stuk frisser.
Gebruik van de verkeerde reinigingsmiddelen: Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of een vaatwasser.Hierdoor kan het rooster beschadigen. Kies voor een mild afwasmiddel en warm water. Het rooster niet goed onderhouden: Smeer het rooster voor gebruik in met olie om aanbakken te voorkomen.
Je bakt vlees, vis en/of groenten op een gloeiend hete gepolijste steen die op een verwarmingselement rust. Voor het bakken gebruik je geen boter of olie. Daardoor is de manier van bakken gezond en vetarm. Om ervoor te zorgen dat er niets aanbrandt, is het slim om een beetje zout op de steengrill te strooien.
Steengrill schoonmaken
Wil je de steengrill na het diner goed schoon krijgen, dan is het magische woord: water! Heet water om precies te zijn. Kook een flinke hoeveelheid (2-3 liter) water en giet dit op de nog warme grill. Laat het vijf minuutjes staan en ga er dan over met een spons.
Steengrillen is een leuke manier om vlees, vis, groenten, brood en wat u nog maar kunt bedenken gezellig aan tafel te bakken. De steen kunt u voorverwarmen in de oven (20 minuten op 200°C). De twee spiritusbranders houden de steen vervolgens op temperatuur. Duidelijke instructies zijn bijgesloten.
Het voordeel van steengrillen is dat weinig boter of olie nodig is om het voedsel te bereiden. Het is zelfs voldoende om alleen wat zout op de steengrill te strooien. Een variant op de steengrill is de tafelgrill.
Steengrillen is het bereiden van eten op een zeer hete, stenen plaat die vaak van graniet gemaakt is. En daar waar je bij gourmetten en tafelgrillen wel (vloeibare) margarine, boter of olie gebruikt, heb je bij steengrillen niets nodig. De steen moet goed heet zijn, anders blijft vlees plakken.
Daartoe moet de steen in de oven worden opgewarmd en aan tafel met spiritusbranders warm gehouden worden. Wees wel extra voorzichtig als er kinderen aan tafel zijn! De – door de slager in dunne plakjes gesneden – zijn dan razend snel gaar. Het vlees kan naar keuze met allerlei marinades gemarineerd worden.
Azijn heeft een heel sterke geur en zorgt ervoor dat de vieze luchtjes worden opgenomen uit de omgeving. Heb je schoonmaakazijn in huis? Zet dan een kommetje met een laagje schoonmaakazijn neer in de kamer. Door de warmte verdampt de azijn en verspreidt het zich door de kamer.
Goed nieuws: als de gebruiksaanwijzing het toelaat, kunnen gourmetpannetjes gewoon in de vaatwasser. Sommige kunnen zo'n vaatwasserbeurt echter niet aan. Dan zit er niets anders op dan ze met de hand af te wassen.
Verwijder de BBQ-platen en grills en maak het oppervlak schoon met heet sop. Gebruik een schuursponsje, grillborstel of grillsteen om overtollig voedsel en marinades weg te schrobben. Spoel af met heet water en droog volledig.
Spoel dan af. Je zou een half dozijn of meer schoonmaakbeurten uit één steen moeten kunnen halen. Maar uiteindelijk zul je hem moeten vervangen. Dit komt doordat elke keer dat je een grillsteen gebruikt, deze afslijt tot een nieuw oppervlak.
Afhankelijk van de grootte van uw bakplaat, kunt u beginnen met het toevoegen van ongeveer vijf eetlepels olie aan het oppervlak en het vervolgens in de bakplaat schrobben met een puimsteengrillsteen . Veeg de bakplaat schoon met keukenpapier en herhaal het proces totdat de roest is verdwenen.
Heb je geen hogedrukspuit dan met een sponsje onder goed heet water afspoelen. Verwarm de steen en strooi er ruimschoots zout op. Laat lekker inbranden en schraap daarna het oppervlak af met een verfkrabber. Nooit ontvetten met afwasmiddel(len) of vaateasser..
Steengrilltips. Strooi een beetje zout op de steengrill om aanbakken te voorkomen. Boter en olie zijn niet nodig. Gebruik geen vork tijdens het bakken.
Dit kan worden gedaan ongeacht of de grill warm of koud is . Welke methode u ook gebruikt, veeg altijd overtollige olie af met een papieren handdoek. Steek vervolgens uw grill aan en laat deze branden totdat de olie op de roosters begint te roken, ongeveer 15 tot 30 minuten.
Het is een interactieve ervaring. Uw maaltijd wordt aan tafel geserveerd op een superverhitte natuurlijke vulkanische steen.De speciaal geselecteerde stenen, gekozen vanwege hun warmtebehoud, worden verhit tot 400ºC in onze speciaal gebouwde oven .
Tips voor steengrillen
Iedereen strooit wat zout op de hete steen en legt daar een stukje vlees op. Het zout kruidt het vlees en zorgt er tevens voor dat het vlees minder aanplakt. Na twee tot drie minuten is de onderkant knapperig bruin gebakken.
Vlees om te steengrillen
Rundvlees: ossenhaas, entrecote, biefstuk, tartaar en gehakt. Kalfsvlees: kalfshaas, oester, schnitzel, fricandeau, blinde vink, gehakt en lever. Lamsvlees: lamshaasje, filet, kotelet, shoarma en gehakt.
De steen en de grill moeten samen op hoge temperatuur worden voorverwarmd . Deze methode duurt ongeveer 30-35 minuten om de steen te verwarmen. Hoe weet je wanneer de steen klaar is? Om te weten of de hete steen klaar is, kun je er wat water of zeezoutvlokken op strooien.