De frikandel wordt in 1954 uitgevonden door slager Gerrit de Vries uit Dordrecht. In dat jaar verandert de wetgeving rond de gehaktbal, waardoor zijn eigen gehaktbal niet meer aan de eisen voldoet. Op aanraden van een Duitse klant verandert hij zijn bal daarom in een staaf en geeft er de naam frikadel aan.
Het begon allemaal in 1954 toen de eerste frikandel werd geïntroduceerd in de Nederlandse stad Dordrecht. Gerrit de Vries maakte toentertijd gehaktballen die hij vervolgens verkocht aan de horeca.
Jan Bekkers die de eigenaar is van snackfabriek Beckers veranderde de frikadel in hoe we deze nu kennen. Een glad exemplaar gemaakt van fijngemalen vlees, dit dankzij de inspiratie die hij had opgedaan in Amerika, waar de snackcultuur steeds populairder werd.
Een frikandel (Nederlandse uitspraak: [frikɑnˈdɛl]; meervoud frikandellen) is een traditionele snack afkomstig uit Nederland , een soort gehaktworst, waarvan de moderne versie is ontwikkeld na de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis van deze snack in de Spaanse Nederlanden gaat terug tot de 17e eeuw.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en heel soms wat paardenvlees. Het grootste deel van het vlees dat in de snack wordt verwerkt is zogeheten separatorvlees.
van Vanreusel: mechanisch ontbeend kippenvlees 43,8 %, varkensspek 17 %, paardenvlees 8 %. Een aandeel van 68,8 % vlees. Het is dus een fabeltje dat er geen vlees in een frikandel zit.
Gefrituurd bevat een kroket gemiddeld 21 meer calorieën dan een frikandel. Dit komt omdat de kroket meer vet opneemt tijdens het frituren. Kleine side note: we weten allemaal dat een frikandel met saus – welke dan ook – een stuk lekkerder is, waar de kroket slechts met een laagje mosterd een hemels niveau bereikt.
Frikandellen zijn bewerkte vleesproducten die veel verzadigde vetten en zout bevatten. Allemaal dingen die slecht zijn voor de gezondheid. Het Voedingscentrum vindt frikandellen dan ook niet passen in een gezonde leefstijl en adviseert daarom ze te mijden.
Een frikandel is in de basisvorm een gefrituurde worst .
Maar vergis u niet, het is niet zomaar een gefrituurde worst; een frikandel is een lange, velloze gefrituurde worst die voornamelijk bestaat uit rundvlees, varkensvlees en kip.
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en ja.heel soms ook een klein beetje paardenvlees. Het hoofdbestanddeel van de snack is separatorvlees. Dat zijn kleine restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Later gaf Beckers toe alleen bij de magnetronfrikandellen paardenvlees te gebruiken. Mora stelt paardenvlees te gebruiken vanwege de smaak.
Om wat voor producten gaat het? In Nederland wordt paardenvlees in verschillende vormen verkocht: als paardenbiefstuk of paardenrookworst, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld ingeblikt stoofvlees, en snacks zoals vleeskroketten, gehaktstaven en bitterballen.
De kroket komt waarschijnlijk uit Frankrijk. Daar werd in 1705 een eerste recept neergeschreven in Le cuisinier royal et bourgeois, het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket.
In Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt een frikandel doorgaans een curryworst genoemd, in Limburg ook wel eens een lange hamburger. Het woord frikadel wordt in België gebruikt als synoniem voor gehaktbal(letje).
Het zal voor sommigen een schok zijn, maar Nederland heeft een ander soort hotdog. Het heet Frikandel en het is gemaakt van een combinatie van vleessoorten, waaronder paard . Het lijkt op het eerste gezicht heel verontrustend, maar misschien is het helemaal niet zo verschrikkelijk.
De kroket komt oorspronkelijk uit Frankrijk. In een boekje uit 1705 van Le cuisinier Royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten (croquets).
Het woord Frikadelle is sinds eind 17e eeuw in het Duitse spraakgebruik te vinden. Daarnaast bestonden aan het begin van de 18e eeuw ook nog de termen Frickedelle en Fricandelle als voorloper van het, in de huidige Duitse gastronomische terminologie, gebruikelijke Frikadelle, zijnde een gestoomde vleesplak.
Behalve kip bestaat de frikandel nog uit mager varkensvlees, varkensspek en rundvlees (25 à 30 procent). Sommige producenten voegen daar nog een beetje paardenvlees aan toe, maar dat zit lang niet in elke frikandel. Daar komt dan nog water (30 procent), paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers bij.
De frikandel wordt in 1954 uitgevonden door slager Gerrit de Vries uit Dordrecht. In dat jaar verandert de wetgeving rond de gehaktbal, waardoor zijn eigen gehaktbal niet meer aan de eisen voldoet. Op aanraden van een Duitse klant verandert hij zijn bal daarom in een staaf en geeft er de naam frikadel aan.
Frikandel: 181 kcal, 13.2 gram vet (4,2 gram verzadigd), 0.6 gram suiker, 1.8 gram zout. Patat zonder (bakje van 150 gram): 395 kcal, 22 gram vet (5.2 gram verzadigd), 0.3 gram suiker, 0.7 gram zout. Patat met (bakje van 150 gram): 560 kcal, 40 gram vet (7.4 gram verzadigd), 1.1 gram suiker, 1 gram zout.
Frikandel
Om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan calorieën binnen te krijgen, moet je 11,9 frikandellen eten. Dan krijg je ook zo'n 23 gram zout binnen: dat is zeventien gram te veel. Eet je ze liever 'speciaal' dan zonder saus? In dat geval mag je 'maar' 7,9 frikandellen per dag.
Als je voor zo min mogelijk calorieën en vet wil gaan, kun je beter een kroketje bestellen. Wist je dat er in een kroket zelfs minder calorieën zitten dan in een broodje gezond? Een frikandel heeft weer veel minder koolhydraten en iets minder suikers, en meer eiwitten.
De berehap is de ongezondste snack
'Dan zou ik zeker niet kiezen voor de berehap. Die is het zwaarst, zo'n 150 gram, terwijl de andere snacks ongeveer de helft wegen', aldus Brouwer. Je krijgt dus veel meer calorieën binnen.
Het beste qua voedingsstoffen
Er is nog één onbelichte factor over: de voedingsstoffen. In een kroket zit ijzer, vitamine B1, B3, D en E. Kaas is rijk aan zout, magnesium, calcium, vitamine A, B2, B11 en B12. Beide zijn dus een goede aanvulling qua voedingsstoffen.
De snack met de minste calorieën is de hamburger: 253 kcal. Bij McDonald's zijn vijf salades te koop. De salade met kip bevat in vergelijking met de andere fastfoodrestaurants het kleinst aantal calorieën per portie: 137.