Het is moeilijk om te doen, maar u helpt jonge vogels door ze te laten zitten. Deze kwetsbare fase hoort er nu eenmaal bij, het is een soort spoedcursus overleven in het wild. Zet het jong eventueel wat hoger (op een beschutte tak), houd de kat een paar dagen binnen en vraag de buren dat ook te doen.
Houd de vogel in de tussentijd warm in een doosje met wat tissues en een handdoek op de bovenkant. Laat de vogel zoveel mogelijk met rust, en geef 'm geen voedsel of water. Probeer het jong nooit zelf groot te brengen. Het is namelijk illegaal om de meeste vogelsoorten in je bezit te hebben.
Vliegt hij niet weg, doe dan de vogel in een doos met gaatjes en breng hem naar de vogelopvang, of bel de dierenambulance.
Het is belangrijk om een zieke of gewonde vogel geen eten of drinken te geven! Dit omdat je niet weet wat de vogel mankeert en er mogelijk problemen zijn met slikken of inwendige schade aan de slokdarm. Omdat een vogel een wild dier is, is het bij wet verboden om deze langer dan 24 uur in huis te houden.
Houdt de jonge vogel warm en op een rustige, donkere plaats totdat het wordt opgehaald. Zet de jonge vogel in een klein doosje, leg onder in het doosje tissuepapier en leg een handdoek over de bovenkant. Laat de vogel zoveel mogelijk met rust en kijk niet steeds onder de doek hoe het met hem gaat.
Weet wat voor soort voedsel je een babyvogel kunt geven.
Vooral brokjes voor puppy's bevatten erg veel proteïnen - een essentiële voedingsstof voor babyvogels. Als je geen droge katten- of hondenbrokjes in huis hebt, is blikvoer ook goed. Insecten en meelwormen zijn nog beter voor babyvogels.
Verzorging van vogels
Je vogel moet zich kunnen wassen. Voorzie daarom voldoende water en zo ook de mogelijkheid om te baden. Zorg er ook voor dat je vogel altijd vers water heeft om te drinken. Een parkiet kan relatief lang 'droog staan', maar een kanarie kan geen dag zonder.
Eerste hulp voor een gewonde vogel
Vogel in veiligheid brengen: vang de vogel voorzichtig met een handdoek en leg hem in een kartonnen doos. Leg velletjes keukenrol op de bodem van de doos en maak luchtgaten. Hulp halen: breng de vogel naar een dierenarts brengen die verstand heeft van vogels.
Geef vogels die insecten eten regenwormen, sprinkhanen en krekels, die in hele kleine stukjes zijn gesneden, samen met andere insecten die op een “insectenvanger” achterblijven. Geef vogels die fruit eten bessen, druiven en rozijnen die in water zijn geweld.
Minder activiteit: je vogel beweegt minder, zit op de bodem, heeft geen zin in spelen en slaapt meer. Verminderde eetlust: je vogel eet minder of wordt kieskeuriger. Normale voeding laat hij links liggen, nieuwe dingen wil hij nog wel proberen. Vermagering: voel aan het borstbeen.
Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten. Dit geldt wat minder voor de hele grote vogels dan voor de kleine vogeltjes. Een dag niet eten en drinken betekent voor een klein vogeltje al vaak dat ze flink verzwakt zijn.
Een vogel oppakken is geen goed idee. Zolang het niet noodzakelijk is, kan je het maar beter niet doen. Vogels zijn van nature vluchtdieren en verliezen snel het vertrouwen in mensen. De diertjes kunnen ook enige tijd van slag zijn door de procedure.
Bel de gemeente of Dierenambulance
In natuurgebieden kunt u de boswachter of eigenaar inlichten. Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro. Als de eigenaar van het dier bekend is, kunnen de kosten van 31 euro voor de dierenambulance worden doorberekend aan de eigenaar.
Een kuiken is het jong van een vogel. De term wordt in het bijzonder gebruikt voor het jong van een hoendervogel, zoals een kip. Kuikens worden geboren in een nest.
Rust is belangrijk, veel vogels ondervinden stress van de aandacht van mensen. Ze raken dan in shock en kunnen sterven! Geef het dier géén eten of drinken.
Meld het als er veel zieke vogels op één plek zijn
Zieke vogels kunt u het beste met rust laten. Veel meer kunt u niet doen, want ze laten zich niet pakken en vogelasielen nemen ze vaak niet aan vanwege het besmettingsgevaar.
Weet wat voor soort voedsel je een babyvogel kunt geven. Vooral brokjes voor puppy's bevatten erg veel proteïnen – een essentiële voedingsstof voor babyvogels. Als je geen droge katten- of hondenbrokjes in huis hebt, is blikvoer ook goed. Insecten en meelwormen zijn nog beter voor babyvogels.
Mezen. Voedsel: vetbollen, ongezouten (dop)pinda's, kokosnoot, zonnepitten, Premium voedertafelmix, pindablokken. Voerplaats: voedertafel of voederhuisje of opgehangen in een boom.
Voor de meeste babyvogels duurt het tussen de vier en zes uur voordat de krop leeg is. Neem eens per 24 uur, bij voorkeur 's nachts, een pauze van het voeren. Als de krop van uw vogel bijvoorbeeld elke vier uur leegloopt, moet u hem elke vier tot vijf uur tussen 06.00 uur en middernacht voeren.
Zet een bakje neer met een klein laagje water zodat je vogeltje niet kan verdrinken in zijn drinkbakje ( door de volle krop Deze zet U altijd (vers!) in de kooi, als uw vogeltje honger krijgt / nieuwsgierig wordt gaat hij op onderzoek uit en zal hij vanzelf van de zaadjes / pellets beginnen te eten, hierdoor gaat hij ...
Je kan goed voelen aan de krop of deze leeg is , je kan eigenlijk de voeding zo voelen zitten , je voelt of voeding of de botjes , als je eens rustig voelt voor en na de voeding zal e snel het verschil voelen.