Staat een woning onder optie, dan is de woning voor een bepaalde tijd gereserveerd voor iemand. De woning mag in die tijd niet aan een andere partij verkocht worden. Staat een woning onder bod dan is de verkoper in onderhandeling met de mogelijke koper.
Wanneer je een huis 'onder bod' ziet staan, betekent dat er een mondelinge overeenkomst is gesloten, maar de koopakte nog niet officieel is ondertekend. Pas wanneer de officiële koopovereenkomst is getekend, en daarmee aan het zogenaamde schriftelijkheidsvereiste is voldaan, is het huis verkocht.
Wanneer er overeenstemming is bereikt over de prijs en voorwaarden dan is er sprake van verkocht onder voorbehoud. Deze afspraken worden dan vastgelegd in een koopovereenkomst. De fase tussen 'beschikbaar' en 'verkocht onder voorbehoud / verkocht', heet dus 'onder bod'.
Een optie is bindend
Omdat door het lichten van de optie de verkoop automatisch volgt, is het noodzakelijk dat alle modaliteiten van de verkoop (zoals de prijs, betalingstermijnen en voorwaarden) nauwkeurig in de optie zijn opgenomen. De optie is dan ook bindend voor zowel de koper als de verkoper!
Een optie of verkoopbelofte is een eenzijdige verbintenis van de verkoper, waarbij deze zich verbindt om zijn pand gedurende een bepaalde periode aan niemand anders te verkopen. Op die manier krijgt de kandidaat-koper de mogelijkheid om na te denken of hij al dan niet tot de aankoop van het pand zal overgaan.
Een optie nemen op een woning
Wanneer een verkoper jou een optie op een woning geeft, gaat hij ermee akkoord om de woning gedurende een bepaalde periode – die wordt onderling afgesproken en duurt doorgaans één tot veertien dagen – niet aan iemand anders te zullen verkopen.
Een belangrijk kenmerk van een optiecontract is de afgesproken prijs, ook bekend als de uitoefenprijs. De uitoefenprijs is de vooraf bepaalde prijs waartegen je koopt, in het geval van een call, of je een onderliggend futurescontract verkoopt, in het geval van een Put, als je de optie uitoefent.
Dit is een eenzijdige verbintenis van de verkoper om niet te verkopen aan iemand anders binnen een bepaalde termijn (bv. 1 week of 14 dagen). Beslis je binnen deze periode te kopen, dan laat je dit schriftelijk weten aan de verkoper. Dit noemt men dan het "lichten" van de optie.
Bij een opschortende voorwaarde komt een verkoop (na een bod) pas tot stand als aan die bepaalde voorwaarde wordt voldaan. De verkoop gaat bijvoorbeeld pas door op voorwaarde dat de koper binnen een bepaalde termijn een lening bij de bank krijgt. Als die uiteindelijk geen lening krijgt, dan gaat de verkoop niet door.
Een verkoper heeft dus alle vrijheid om de woning te laten zien aan potentiële kopers. Ook mag iedereen nog een bod uitbrengen als een woning 'onder bod' staat.
U mag uw bod altijd intrekken of veranderen. U mag bijvoorbeeld het bedrag verhogen of andere voorwaarden stellen. Ook mag u op andere huizen bieden. Tijdens het onderhandelen mag de verkoper doorgaan met het houden van bezichtigingen.
We leggen het graag even uit. Het belangrijkste: een mondeling bod is niet bindend. Volgens de wet is er alleen een overeenkomst als dat op papier staat en door de koper is ondertekend.
Mag de makelaar het bod vertellen? Nee, de makelaar mag jou niet concreet vertellen wat andere partijen hebben geboden. Hij kan wel aangeven dat er meerdere geïnteresseerden zijn, maar jij moet zelf uiteindelijk jouw bod bepalen.
Wat betekent onder optie of ovb verhuurd? Als een woning onder optie staat dan is er één of zijn er meerdere kandidaten die de woning willen huren en de benodigde documenten aanleveren. Als je ook in aanmerking wilt komen reageer dan in de woningadvertentie.
Dit betekent dat de verkoper 10 dagen de tijd heeft om het bod te aanvaarden en dit te officialiseren door het ondertekenen van een aanvaarding van de aankoopbelofte. De praktijk leert ons dat de verkoper hier vaak niet lang over hoeft na te denken. Daarom wordt dit vaak op dezelfde dag nog gefinaliseerd.
Tussen de ondertekening van de onderhandse verkoopovereenkomst en van de notariële akte verlopen maximaal vier maanden. Binnen deze termijn moeten de registratierechten worden betaald.
Hoeveel kost het om een compromis te laten opstellen door een notaris? Er zijn geen specifieke kosten bij het opstellen van een onderhandse verkoopovereenkomst door een notaris. De werkuren van de notaris worden betaald door de koper in de vorm van notariskosten.
De prijs van de optie wordt voor een groot deel bepaald door de koers en de mate van beweeglijkheid ('volatiliteit') van de onderliggende waarde. Deze onderliggende waarde is het effect waar de optie van is afgeleid. Dit kunnen aandelen zijn, maar bijvoorbeeld ook een index.
Overigens duurt de periode tussen het tekenen van het compromis en het verlijden van de akte maar zelden 4 maanden. Veelal heeft de verkoper alle stukken paraat en kan het zeer snel gaan. Laat je dus zeker niet afschrikken door deze termijn en houd gewoon goed onderling contact, dan is alles afgerond voor je het weet.
In elk geval is een aankoopbelofte ook een bindend document. Het is wel iets soepeler dan een compromis, omdat je niet gebonden bent aan de termijn van 4 maanden waarbinnen de notariële akte verleden moet worden. Je kan die akte pas later laten verleden.
Bij call-opties wordt de intrinsieke waarde berekend door de uitoefenprijs van de optie af te trekken van de koers van de onderliggende waarde. Op het moment dat een aandeel bijvoorbeeld 90 euro noteert en de optie een uitoefenprijs heeft van 90 euro, dan is de intrinsieke waarde 10 euro.
Eén van de manieren om te beleggen in callopties is door ze te schrijven. Daarmee bedoelen we eigenlijk dat een belegger een calloptie verkoopt. De verkoper of schrijver van de optie ontvangt in ruil hiervoor een premie van de koper. Dit kan beleggers die callopties schrijven extra rendement opleveren.
Wat betekent onderliggende waarde? De onderliggende waarde is het product waarop een zoals een optie of een future betrekking heeft, bijvoorbeeld aandelen, indices, valuta, (edel)metaal of een andere grondstof (commodity) zoals aardappelen of graan.