Vanaf het tijdstip dat we de melding krijgen, doen we er alles aan om er binnen 10 minuten te zijn. De agenten op straat worden aangestuurd door de centralist van de Meldkamer. De centralist is het persoon die jij aan de lijnt krijgt als je 112 belt.
Het alarmnummer wordt gemiddeld zo'n 4500 keer per dag gebeld. Je belt alarmnummer 112 natuurlijk alleen voor een spoedeisende of levensbedreigende situatie zoals bij woningbrand, een gaslucht op straat, mishandeling of inbraak.
Als u 112 belt voor een ambulance wordt u doorverbonden met de meldkamer ambulancezorg in uw regio. De medewerker van de centrale meldkamer vraagt wat er precies aan de hand is. De medewerker bepaalt of er een ambulance naar u toe komt.
Bel alleen 112 in levensgevaar
Bel dan overdag je eigen huisarts voor overleg. De huisarts bepaalt aan de hand van jouw verhaal of ambulancezorg alsnog nodig is of dat je kunt langskomen. Heb je buiten kantoortijden medische problemen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag? Bel dan de huisartsenpost.
Als een volwassene onterecht 112 belt, kan er een boete of een gevangenisstraf worden opgelegd. Die gevangenisstraf mag maximaal drie maanden duren, zo staat in het wetboek van strafrecht. De geldboete kan oplopen tot 9000 euro.
Bij spoed bel je gratis 112, maar mensen die de politie nodig hebben op 0900-8844 moeten gewoon betalen.
De politie kan bij misbruik alle gegevens van het telefoongesprek opvragen bij de alarmcentrale. Zo komt de politie er eenvoudig achter wie met 112 heeft gebeld. Volwassenen kunnen een boete of een gevangenisstraf krijgen.Kinderen die het alarmnummer 112 misbruiken worden ook gestraft.
Als de centralist van de Ambulance Meldkamer tot de conclusie komt dat het om een levensbedreigende situatie gaat, komt de ambulance met spoed naar u toe. Het is genormeerd dat de ambulance dan binnen vijftien minuten na de telefonische melding bij u moet zijn.
U kunt het alarmnummer 112 altijd bereiken. Ook als u met uw mobiel belt zonder beltegoed en zonder een (geldige) simkaart. Alle 112 oproepen krijgen voorrang boven andere gesprekken.
De 112NL app is een aanvulling op 112 bellen. Als u niet goed kunt horen, praten of een andere taal spreekt, maakt u via de 112NL app contact met de meldkamer.
Nog later werd het Europese noodnummer 112 ingevoerd, dat parallel werd gesteld met het nummer 100. Dankzij het centraliseren van de dringende hulpvragen en het uniforme oproepnummer voor het hele land, kon er gemakkelijker en efficiënter een beroep gedaan worden op brandweer, politie en medische hulpverlening.
112 bellen met een mobiele telefoon
Wanneer je 112 belt dan verschijnen je telefoonnummer en locatie automatisch op het computerscherm van de medewerker van de meldkamer. Dit geldt ook voor een mobiel nummer en ook bij een geheim nummer.
Iedereen kan de 112NL app gebruiken in noodgevallen.U belt of chat dan met een hulpverlener. De app heeft een chatfunctie die het gesprek vertaalt in uw taal. De app is daarom ook handig voor bijvoorbeeld doven en slechthorenden.
Zodra een melding van reanimatie bij de meldkamer binnenkomt, worden de politie en de brandweer gelijktijdig met twee ambulances gealarmeerd. Hulpverleners van de politie zullen direct starten met reanimatie, of assisteren bij de reanimatie.
De kosten van een ambulancerit zijn vastgestelde tarieven. U kan al snel rekenen op een bedrag van zo'n 600 of 700 euro. Deze ambulancekosten gelden ook bij een ongeval.
Dienst 112
Voor elke dringende interventie van de ambulance na een 112-oproep wordt 70,92 euro aangerekend. De afgelegde afstand maakt hierin geen verschil. Dit bedrag valt volledig ten laste van de patiënt; er is geen terugbetaling van de ziekteverzekering.
In alle andere gevallen gedraagt de ambulance zich als een normaal voertuig. Dat is wel zo veilig. Het rijden met zwaailicht en sirene is namelijk risicovol voor ambulancemedewerkers en andere weggebruikers.
Als u 112 belt met uw mobiele telefoon, dan ziet de medewerker van de centrale meldkamer uw locatiegegevens en mobiele gegevens. Hierdoor kunnen de hulpdiensten sneller aanwezig zijn om hulp te verlenen.
Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen. 100 || Brandweer en ambulance: dit nummer bel je bij brand, bij een ernstig ongeval met gewonden en bij dringende hulp van medische aard. 101 || Politie: voor dringende politiehulp, bel je naar 101.
Heb je dringend zowel medische als politionele hulp nodig? Geen probleem: het volstaat om naar één van de beide noodnummers (100 of 101) te bellen. De twee noodcentrales wisselen de nodige gegevens onmiddellijk met elkaar uit.
Welk ambulancevervoer wordt niet vergoed door zorgverzekering? De basisverzekering vergoedt de kosten voor ambulancevervoer niet als je voor begeleiding of therapie naar een verpleeghuis of psychiatrische instelling moet worden gebracht.
U betaalt geen eigen bijdrage voor het vervoer met een ambulance.
Vergoeding ambulancevervoer. Vervoer per ambulance krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. We vergoeden maximaal 200 kilometer per enkele reis.