Doe de bloemkool, meestal in roosjes, in de pan zodra het water kookt. Laat de bloemkool 3 minuten blancheren (koken) en haal uit de pan. Giet de geblancheerde bloemkool af en laat er (ijs)koud water overheen stromen. Of schep de bloemkool in een kom met (ijs)koud water.
Om de bloemkool te blancheren, breng je een pan water aan de kook. Zet een kom met ijswater en een schaal met keukenpapier klaar. Doe de bloemkool in kokend water en blancheer hem ongeveer 2 minuten, afhankelijk van de grootte. Haal de bloemkool eruit met een schuimspaan en dompel hem onder in de kom met ijswater.
Meestal tussen de 1-3 minuten, afhankelijk van de groente- of fruitsoort, grootte van de stukken en gewenste zachtheid. Gebruik een schuimspaan om de groente of het fruit uit het kokende water te halen en dompel ze direct in de kom met ijswater om het kookproces te stoppen.
Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden. Lees hoe je stap voor stap groente blancheert. Na het blancheren kun je de groente maximaal 12 maanden bewaren in de diepvries.
Tip: voeg een theelepel zout toe aan het ijswater om te voorkomen dat de smaak alsnog verloren gaat. Het belangrijkste doel van blancheren is het stoppen van het bederfproces, zodat je langer kunt genieten van je ingevroren groenten!
Doe de bloemkool, meestal in roosjes, in de pan zodra het water kookt. Laat de bloemkool 3 minuten blancheren (koken) en haal uit de pan. Giet de geblancheerde bloemkool af en laat er (ijs)koud water overheen stromen. Of schep de bloemkool in een kom met (ijs)koud water.
Voeg vlak voor het blancheren van de groenten een paar eetlepels zout toe aan het kokende water . Zout helpt de kleur te behouden en de smaak te verbeteren, maar het kan desgewenst worden weggelaten. Voeg de groenten in kleine porties toe aan de pan, zodat het water blijft koken.
Bloemkool bewaar je in de groentelade van je koelkast. Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Om groenten te blancheren, dompel je de groenten enkele minuten in een pan met kokend water, en haal je ze er weer uit wanneer het water weer de kook bereikt heeft. Door ze hierna direct in een kom met (ijs)koud water te leggen, stop je direct het garingsproces.
Je kunt bevroren bloemkool ontdooien in een grote pan met water . Gebruik koud water voor het beste resultaat. Je kunt je pas ontdooide groenten vervolgens gebruiken in een willekeurig aantal bloemkoolrecepten.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel. Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden.
Alle groenten moeten worden geblancheerd en snel worden gekoeld voordat ze worden ingevroren, gedroogd of gedehydrateerd . Uitzonderingen: Gesneden of in blokjes gesneden uien, groene uien, prei en paprika's hoeven niet te worden geblancheerd voordat ze worden geconserveerd. Sommige recepten voor snel inmaken vereisen ook dat groenten worden geblancheerd.
Wanneer ze worden geblancheerd, worden deze enzymen afgebroken. De vitaminen en mineralen worden behouden en groente en fruit blijft langer goed in de vriezer. Dit is ook de reden dat zelfgemaakte/verse pasta wordt geblancheerd.
Moet bloemkool geblancheerd worden? Technisch gezien niet. Blancheren heeft niets te maken met de ontwikkeling van de krop of de voedingswaarde. Als je het echter niet doet, wordt de wrongel groenbruin in plaats van wit en wordt de smaak sterker, bijna bitter .
Zo bevat bloemkool vitamine C, dat goed is voor je weerstand en de opname van ijzer in je lichaam. Te lang verhitten kan wel ten koste gaan van deze belangrijke vitamine. Zorg daarom dat je de bloemkool niet langer kookt dan nodig: 5 tot 10 minuten is genoeg.
Verwarm water tot het kookt. Voeg gewassen en gesneden groenten toe aan het kokende water (of doe ze in een draadmandje en laat het in het water zakken; dek af). Kook de groenten in kokend water gedurende 1 tot 5 minuten (zie hieronder voor voorbeeldtijden). Wanneer de kleur van de groente die je kookt helder en levendig wordt, is deze klaar.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Zo moet je blancheren
Hiervoor breng je een flinke pan water aan de kook. Voeg voor de smaak zout aan het water toe. Ongeveer een theelepel op een liter water.
Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren.
Bloemkool invriezen is makkelijk, maar je moet de gekuiste roosjes wel eerst even blancheren. Drie minuten is voldoende.
Broccoli of bloemkool verpakken voor invriezen
Tray pack door de roosjes droog te deppen met een papieren handdoek, leg ze op een tray in een enkele laag, zet de tray ongeveer 1 tot 2 uur in de vriezer tot ze bevroren zijn . Haal de individueel bevroren roosjes er snel uit en doe ze in een diepvriescontainer of -zak om de lucht te verwijderen.
Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten. Als er een daling van voedingstoffen te zien is bij diepvriesgroenten dan is deze meestal klein.
Breng je water op smaak alsof je pasta kookt
Door je groenten te blancheren worden ze zoeter en malser. Maar als je een handjevol koosjer zout in het water doet, kruid je de groenten tegelijkertijd ook zachtjes .
Te veel zout is een gevaar voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. De te hoge bloeddruk beschadigt de kleine bloedvaatjes in de nieren. En als je al nierschade hebt, ben je extra gevoelig voor te veel zout: je nierfunctie gaat daardoor sneller achteruit.
Op basis van mijn testresultaten is het belangrijkste dat je kunt doen bij het blancheren van groenten, ze onmiddellijk te laten schrikken in ijswater .