Angststoornissen verdwijnen meestal niet vanzelf, maar je kunt je er goed voor laten behandelen.
Door de dingen te blijven doen die u eng vindt, leert u met de spanning omgaan. De angst voor bepaalde situaties wordt daardoor minder. Zorg ervoor dat het u niet te veel stress geeft. Het is goed om te weten dat angst meestal na 60 tot 90 minuten vanzelf minder wordt.
Behandeling van een gegeneraliseerde angststoornis. GAS gaat meestal niet vanzelf over, maar door een behandeling worden je klachten veel minder erg. De behandeling bestaat uit medicijnen, cognitieve gedragstherapie of een combinatie van beide.
Recent onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maanden herstelt.39% van de mensen is in een jaar nog niet hersteld en 30% is binnen 3 jaar nog steeds niet hersteld. Hierdoor weten we dat het herstel van een angststoornis langer duurt dan van een depressie.
Stress is een trigger die angst of paniek verergert of veroorzaakt. Dit duurt vaak tijdelijk, maar van belang is wel dat stress zo veel mogelijk wordt vermeden en dat u goed leert omgaan met stressvolle situaties.
De klachten van deze angststoornis zijn meestal langdurig aanwezig. Ze zijn niet iedere dag even erg. Soms is er een duidelijke oorzaak, bijvoorbeeld doordat u iets heftigs heeft meegemaakt. Soms gaat het zomaar beter zonder dat u kunt verklaren hoe dat komt.
De behandeling die het meest wordt ingezet bij cliënten met angststoornissen is cognitieve gedragstherapie (CGT). Het idee van CGT is dat jouw gedachten over gebeurtenissen of situaties een belangrijke rol spelen in hoe je je voelt en hoe je je gedraagt.
Je voelt hartkloppingen, gaat zweten maar je ervaart bijvoorbeeld ook:Een onrustig en gespannen gevoel. Vermoeidheid. Dat je moeite hebt om je te concentreren.
In veel gevallen kun je te maken hebben met lichamelijke klachten, zoals trillen, buikpijn of hoofdpijn. Maar je kunt ook last hebben van piekeren, vervelende gedachten of gedragsmatige veranderingen. Denk hierbij aan verstijven, huilen, angstige situaties vermijden, opstandig worden en vragen naar geruststelling.
Uit onderzoek [1] blijkt dat de behandeling van een angststoornis gemiddeld 7,5 maanden duurt. De duur van een angststoornis is per persoon en per type angststoornis natuurlijk verschillend. Het hangt er onder andere vanaf of je snel hulp zoekt en of het lukt om de oefeningen die bij de therapie horen uit te voeren.
Recent onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een angststoornis binnen 7,5 maand opknapt.39% van de mensen is binnen 1 jaar nog niet hersteld en bijna 1 op de 3 mensen (30%) is binnen 3 jaar nog steeds niet hersteld. Hierdoor weten we dat een angststoornis een langere duur heeft dan depressie.
Angst is het tegenovergestelde van liefde
De positieve gevoelens die je ervaart in je leven, zoals dankbaarheid, vriendschap, schoonheid, rust, blijdschap enzovoort. Gevoelens van angst voorkomen dat je de emotie van liefde kunt voelen.
Wanneer je lichaam zich in een gevaarlijke situatie bevindt, worden de neurotransmitters in dit deel van je brein actief. Dat zijn stoffen als serotonine, dopamine, en noradrenaline. Die stoffen maken je lichaam in bepaalde situaties alert en zorgen dat je direct kan reageren met een vecht- of vluchtreactie.
Angstaanvallen zijn vergelijkbaar, maar de angstgevoelens ontstaan geleidelijk en zijn minder intens dan bij een paniekaanval. Mensen die regelmatig paniekaanvallen of angstaanvallen ervaren, kunnen hierdoor beperkt worden in hun dagelijks leven en hebben mogelijk professionele hulp nodig om hiermee om te gaan.
Angststoornissen kunnen goed behandeld worden. Het merendeel van de patiënten heeft baat bij cognitieve gedragstherapie. Eventueel kunnen medicijnen(tijdelijk) helpen bij de aanpak van je probleem.
In veel gevallen ontstaan angststoornissen al in de kindertijd. Soms groei je er als kind overheen, maar je kunt er ook jarenlang last van blijven houden als jouw klachten onbehandeld blijven. De oorzaak van een angststoornis verschilt per persoon.
Bij een paniekaanval kun je een snelle hartslag hebben, zweten, duizelig zijn en trillen. Het komt door moeheid, spanning of angst. Adem rustig: in 3 seconden in en langzaam in 6 seconden uit. Of ga even iets doen waardoor je minder let op je hart en ademhaling.
Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen. Deze plotselinge en hevige angst duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens.
Alles lijkt 's nachts erger doordat het deel in de hersenen waar onze emoties en gedachten gereguleerd worden, 's nachts óók minder actief wordt, anders zou je niet kunnen slapen. Dat zorgt ervoor dat de controle op angstgebieden een stuk minder is.
In de categorie van 18 tot 24 jaar ligt het percentage angststoornissen op 11,7 procent over het afgelopen jaar. De meest voorkomende angststoornissen binnen beide leeftijdsgroepen zijn de sociale fobie en de specifieke fobie. Deze stoornissen komen meer voor bij meisjes dan bij jongens.
Afhankelijk van de ernst van die angstklachten, heeft een angststoornis invloed op de kwaliteit van je leven. Door een gegeneraliseerde angststoornis kun je slapeloosheid ervaren of vermoeidheid ontwikkelen. Of je angsten hebben zoveel invloed op je dagelijkse leven dat werken ook niet meer lukt.
Paniekaanval door alcohol
Alcohol kan je angsten opwekken en versterken. Alcohol werkt goed als een dempend middel.