Tijdens een controle kan de politie bv.je ID of rijbewijs vragen. Werk dan rustig mee. Je kunt wel kritische vragen stellen.
Je hebt bij een politieverhoor altijd volgende rechten: Om te zwijgen (je mag niet gedwongen worden om verklaringen af te leggen)De politie moet je informeren. Je kan een gratis tolk vragen.
' Als dat afgehandeld is wordt er gecontroleerd op de papieren: APK, rijbewijs, verzekering, wegenbelasting.Ook de auto wordt aan een keuring onderworpen. Werken de remmen naar behoren, doen de lichten het, heeft de bestuurder goed zicht rondom de auto.
Hier voegt een woordvoerder van de nationale politie aan toe: "We doorzoeken niet zomaar. Er zijn diverse wetten waarin wij bevoegdheid krijgen, zoals de Wegenverkeerwet of de Opiumwet. Maar we doorzoeken dus ook als er een redelijk vermoeden van schuld is."
Grote hoeveelheid informatie. Nadat een smartphone (rechtmatig) is ontgrendeld heeft de politie in beginsel toegang tot alle informatie op het apparaat. De gemiddelde smartphone bevat informatie over locaties en bezigheden van een verdachte. Op die manier kan er een enorme hoeveelheid privégegevens worden uitgelezen.
Soms wordt mensen verzocht zich te laten fouilleren voordat ze ergens naar binnen mogen. Men is niet verplicht dit toe te staan, maar bij weigering kan wel de toegang ontzegd worden.
De politie kan je tijdens een verkeerscontrole vragen om een speekseltest te doen. Er wordt dan gekeken of je onder invloed bent van drugs.
De politie mag alleen persoonsgegevens verwerken voor een bepaald doel. Bijvoorbeeld de opsporing van daders van strafbare feiten of het bewaken van de openbare orde. De gegevens die de politie verwerkt, moeten noodzakelijk zijn om dat doel te bereiken.
Wilt u aangifte doen, maar wil de politie niet meewerken? Dat is erg vervelend. De politie is in de meeste gevallen verplicht om uw aangifte op te nemen. Als u vindt dat de politie niet meewerkt bij uw aangifte, kunt bij de politie zelf een klacht indienen.
De politie mag de brieven niet lezen en ook niet meeluisteren als je met je ouders praat. Je mag niet samen met meerderjarige verdachten (dus ouder dan 18 jaar) naar de luchtplaats of vervoerd worden. Meisjes en jongens zijn ook altijd apart van elkaar.
De politie mag alleen uw identificatiebewijs vragen als daar een goede reden voor is. Dat is het geval als de politie redelijkerwijs uw identiteit nodig heeft om haar taak uit te voeren. Bijvoorbeeld als u strafbare feiten pleegt of betrokken bent bij een verkeersongeluk.
Een veiligheidsonderzoek mag maximaal 8 weken duren. Dat is wettelijk vastgelegd.
Als je de politie niet vrijwillig toestemming geeft je woning te betreden, zal de rechter moeten onderzoeken of er ten tijde van het binnentreden bij de politie voldoende verdenking was om tegen jouw wil je woning te betreden.
Alleen politie mag je identiteitskaart vragen
Alleen de politie mag jouw identiteitskaart vragen, als ze een reden hebben.
Er zijn verschillende soorten politiecontroles die kunnen worden uitgevoerd. Een veelvoorkomende vorm is de verkeerscontrole, waarbij de politie voertuigen aanhoudt en controleert op zaken zoals rijbewijs, kentekenbewijs, verzekering, technische staat van het voertuig en het gebruik van veiligheidsgordels.
Artikel 9. (onderzoek in verband met de handhaving van de rechtsorde in een bepaald geval) 1 Politiegegevens kunnen gericht worden verwerkt ten behoeve van een onderzoek met het oog op de handhaving van de rechtsorde in een bepaald geval.
Ook de berichten van WhatsApp, de meest gebruikte app om berichten te sturen, zijn versleuteld. De politie kan niet zomaar meelezen, zelfs eigenaar Facebook zelf kan dat niet.
We voeren de screening uit door het: natrekken van informatiebronnen (systemen politie en justitie, gegevens Bureau Krediet Registratie); bekijken van gedrag op sociale media; voeren van een persoonlijk gesprek/interview op een politielocatie.
Momenteel kan de politie alleen drugs aantonen aan de hand van een bloedtest. De speekseltest heeft lang op zich laten wachten, de invoering werd twee keer uitgesteld. De speekseltest is een aanvulling op de alcoholtest en kan cocaïne, GHB, amfetamine achtige stoffen en THC (hajs en wiet) herkennen.
Als u weigert mee te werken aan een onderzoek naar alcohol- of drugsgebruik, bent u strafbaar. Weigert u een speekseltest of blaastest op straat? Dan kunt u hiervoor een boete krijgen. De politie kan u meenemen naar het politiebureau voor verder onderzoek.
Het voorlopig alcoholonderzoek op straat, ook wel de blaastest genoemd, is het onderzoek waarbij u als bestuurder moet blazen in een speciale alcoholtester, meestal van het merk Drager of Honac, die de politie bij zich heeft. Een bestuurder is verplicht om mee te werken aan dit voorlopig alcoholonderzoek.
De politie mag alleen preventief fouilleren in de daarvoor aangewezen veiligheidsrisicogebieden. Dit zijn gebieden met een hoog aantal wapenincidenten en/of een ernstige mate van (vuur)wapengebruik. In deze gebieden geldt ook een messenverbod.
De bevoegdheid van de beveiligers om te fouilleren moet van tevoren gecommuniceerd zijn en worden meegenomen in de huisregels. Zo is het bijvoorbeeld toegestaan bij bezoekers van voetbalwedstrijden of festivals.