Moetie, nanou, bompi of paps – elke familie heeft zo zijn eigen namen voor grootouders. Maar 'oma' en 'opa' blijven toch veruit de populairste roepnamen.
Binnenland'Opa' en 'oma' zijn in Vlaanderen nog steeds de meest gebruikte roepnamen voor grootouders. Dat blijkt uit het derde grootouderonderzoek van de Gezinsbond. Minder populair zijn 'bompa en bomma' of 'vake en moeke'. Er zijn ook regionale verschillen, en er is veel creativiteit.
Oude man, oude vrouw
In het Van Dale-woordenboek staat bij het woord 'opa' naast 'grootvader' namelijk ook de betekenis 'oude man'. Bij 'oma' staat 'grootmoeder' en daar staat dan 'oude vrouw'.
Grootvader en grootmoeder zijn pas rond 1500 als vertaling van het Franse grand-père en grand-mère in de plaats gekomen van bestevaar en bestemoeder. Opa en oma komen uit de kindertaal, het zijn verkortingen van grootpa(pa) en grootma(ma).
Het Vlaams woordenboek » mammie.
Noah is, net als in 2021, de populairste jongensnaam en werd het afgelopen jaar 871 keer gegeven. Bij de meisjes is Emma, vorig jaar nog op nummer 3, de populairste naam. 677 meisjes hebben deze naam gekregen. In 2022 zijn in Nederland (tot en met november 2022) 168.526 baby's geboren: 86.108 jongens en 82.418 meisjes.
Behalve de typisch oud-Hollandse namen zoals Cornelia en Hendrika, staan er ook een paar bijzondere namen in de lijst, namelijk Yfke, Ambrosius, Groot of wat dacht je van Koenraad? Ook komen we genoeg moderne namen tegen, zoals Daan, Sanne en Maud voor wie van kort en krachtig houdt.
Als oma ben je echt een bron van wijsheid, ervaring en liefde voor je kleinkinderen. Je kunt de kleinkinderen inspireren, begeleiden en ondersteunen terwijl ze opgroeien. Je hebt de kans om je eigen kinderen te zien uitgroeien tot ouders en je maakt mee hoe de volgende generatie zich ontwikkelt.
oma (zn): סבה
Bonus grootouders in opkomst
Kinderen hebben vaak baat bij een goed contact met hun grootouders. Helaas hebben ze niet allemaal een opa of oma met wie ze een band kunnen opbouwen. Gelukkig bestaat er nu zoiets als surrogaat grootouder-schap.
Nonna is Italiaans voor grootmoeder. Het klinkt leuk, lief en dynamisch. Nana is een makkelijke en frisse naam voor grootmoeder in Spanje. Mutti is eigenlijk Duits voor mama, maar bij ons is het ook een populaire naam voor oma's.
betovergrootouders van uw partner; achterneven en achternichten (kleinkinderen van broers of zussen) van uw partner; neven en nichten (kinderen van broers of zussen van ouders) van uw partner; oudooms en oudtantes (oom of tante van ouders) van uw partner.
De oudste bekende naam voor het Nederlands is het gereconstrueerde bijvoeglijk naamwoord *þeudisk, waarbij de þ voor een stemloze interdentale wrijfklank staat en de eu voor een tweeklank die ongeveer als "e-oe" werd uitgesproken. *þeudisk is afgeleid van het Germaanse woord *þeudô-, dat 'volk' betekent.
De klassieke Nederlandse mannennamen zijn Cornelis, Willem, Pieter, Gerrit, Dirk, Arie, Klaas,.. waarbij Jan (Johannes) ontbreekt, want die komt elders veel voor. Bij de vrouwen bepaalt het suffix -je het Nederlandse karakter.
Juli 2019: Un(nen) oma: mannelijke, vrouwelijke en onzijdige woorden in het Brabants.
oma (zn): تِيتَة (en) colloquial: grandmother., جدة